Imak szybkowymienny

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
Taj-Pan
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8

Imak szybkowymienny

Post napisał: Taj-Pan » 03 sty 2025, 09:50

Witam,

Z uwagi na to, iż moja tokarka Schramm DML 200x500 posiada oryginalny imak (zwykła łapka do montażu jednego noża) zastanawiam się nad zmiana na imak szybkozmienny. Zauważyłem, że niektórzy kupują od Chińczyków lub wykonują sami. Jeżeli mam wymienić imak to może lepiej zastosować ten szybkozmienny. Jest zdecydowanie wygodniejszy i ustawienie noży jest o wiele prostsze niż podkładanie różnego rodzaju płytek. Kto z naszych kolegów wykonuje takie imaki w rozsądnej cenie i oczywiście dobrej jakości ? Jestem z Podkarpacia więc może ktoś miejscowy jest tutaj ?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Re: Imak szybkowymienny

Post napisał: tuxcnc » 03 sty 2025, 12:34

Taj-Pan pisze:
03 sty 2025, 09:50
Jeżeli mam wymienić imak to może lepiej zastosować ten szybkozmienny.
Imaki szybkowymienne z zasady nie pasują do zwykłych tokarek.
Nie to że się nie da, bo przecież ludzie używają, ale wychodzą różne jaja, na przykład nóż jest za wysoko i nie da się go opuścić niżej, więc trzeba użyć z chudszym trzonkiem...
Dlatego powinieneś zacząć od dokładnych pomiarów tokarki i porównania z rysunkami imaków dostępnych na rynku.

Autor tematu
Taj-Pan

Post napisał: Taj-Pan » 03 sty 2025, 13:08

tuxcnc pisze:
03 sty 2025, 12:34
Taj-Pan pisze:
03 sty 2025, 09:50
Jeżeli mam wymienić imak to może lepiej zastosować ten szybkozmienny.
Imaki szybkowymienne z zasady nie pasują do zwykłych tokarek.
Nie to że się nie da, bo przecież ludzie używają, ale wychodzą różne jaja, na przykład nóż jest za wysoko i nie da się go opuścić niżej, więc trzeba użyć z chudszym trzonkiem...
Dlatego powinieneś zacząć od dokładnych pomiarów tokarki i porównania z rysunkami imaków dostępnych na rynku.
Właśnie pomierzyłem i wychodzą „jaja”. Wymiar od sanek do centrum wrzeciona to 15 mm. Albo szlifować sanki albo oprawki imaka ( dolna część) tak aby wszedł nóż o trzonku 8x8 co jest bez sensu. Chciałem zamówić noże o trzonkach 16x16 ale musiałbym do nich używać starej łapki co będzie uciążliwe. Hmm co tu poradzić ? Obrazek

Adam Domański
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Adam Domański » 03 sty 2025, 14:07

A
Taj-Pan pisze:Jestem z Podkarpacia więc może ktoś miejscowy jest tutaj ?

Kiedyś robiłem i nie wykluczone, że bym zrobił

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rc36 » 03 sty 2025, 14:09

Zdejmij sanki narzędziowe i w to miejsce wstaw kostkę odpowiedniej wysokości, oczywiście stożki będzie można toczyć tylko na oryginalnych sankach.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: RomanJ4 » 03 sty 2025, 14:27

tuxcnc pisze:Imaki szybkowymienne z zasady nie pasują do zwykłych tokarek.

Mija się kolega z prawdą, imaki te powstały do konwencjonalnych tokarek kiedy CNC jeszcze nie było.
Multifix, szwajcarska firma, to konkurenci, m.in. ze znanym brytyjskim projektem szybkozmiennego narzędzia „Dickson” (z systemem mocowania na jaskółczy ogon), amerykańskim typem tłokowym „Aloris”, kompaktowym szwajcarskim Tripanem, bezpośrednią kopią Multifixa, Multiquick produkowanym przez SPI i trzema modelami wycofanymi z produkcji: niemieckim Drehblitz (podobnym w działaniu, ale niezamiennym z Multifixem); niemieckim Paratem (który mógł przyjąć 4 uchwyty narzędziowe jednocześnie) i drogim „Bergström” - którego szczegóły można zobaczyć na stronie tokarki Öronmaskiner.
Multifix, którego pochodzenie można prześledzić do „Multi-Swiss”, projektu francuskiej firmy, został teraz skopiowany (dość skutecznie) przez Chińczyków i jest oferowany w znacznie niższej cenie. Jednak oryginalny Multifix jest nadal poszukiwanym akcesorium - chociaż chińskie uchwyty narzędziowe można bez problemu zamieniać na centralny blok. Oryginalne szwajcarskie jednostki są zawsze oznaczone na boku korpusu „Original Multifix Type B J.F. Minder Geneva Made in Switzerland” — nawet te w Ameryce, na których górnej powierzchni znajduje się oznaczenie „Enco” (importer i dystrybutor obrabiarek i akcesoriów), mają ten sam napis. Unikalny, ponieważ oferuje 40 wstępnie ustawionych pozycji obrotowych, podobnie jak wszystkie szybko ustawiane imaki narzędziowe, Multifix umożliwia regulację pojedynczego uchwytu narzędziowego w górę i w dół na głównym bloku, aż cięcie będzie idealne — a następnie zablokowanie go w tym ustawieniu. Pod warunkiem, że oba są trzymane razem, za każdym razem, gdy uchwyt zostanie opuszczony z powrotem na pozycję, narzędzie będzie idealnie ustawione na swojej pierwotnej wysokości. W zwykłym warsztacie naprawczym zwykle używa się około 6 uchwytów, a kilka dodatkowych jest w ręku do jednorazowych prac. Wykonane ze „stali chromowej” jednostki są hartowane powierzchniowo z ząbkowanymi zębami. Oferowane są różne rozmiary — od A, przez A, B, C i D — oraz szereg różnych uchwytów narzędziowych, w tym: standardowe typy z równoległymi rowkami; półokrągłe i okrągłe do mocowania okrągłych narzędzi z tulejami adapterowymi do mocowania stożków Morse'a; uchwyty z dnem w kształcie litery V do mocowania okrągłych wytaczadeł; uchwyty offsetowe; nośniki ostrzy rozdzielających oraz typ, który wydaje się być unikalny dla Multifix i Drehblitz, uchwyty z mechanizmem szybkiego wycofywania w celu przyspieszenia gwintowania. Jako dodatek do tabeli zawierającej rozmiary i typy uchwytów narzędziowych oraz ich powiązanych uchwytów, producenci uwzględniają również dane dotyczące maksymalnych wymiarów górnego suwaka tokarki i mocy tokarki (od 1 KM do 30 KM) - umożliwiając w ten sposób klientowi wybór najbardziej odpowiedniej jednostki. Szczegóły dotyczące rozmiarów, okuć i uchwytów można zobaczyć w tabeli na dole strony.
Obrazek
https://www.lathes.co.uk/multifix/
tuxcnc pisze:Nie to że się nie da, bo przecież ludzie używają, ale wychodzą różne jaja, na przykład nóż jest za wysoko i nie da się go opuścić niżej, więc trzeba użyć z chudszym trzonkiem...

Bo trzeba dobrać wielkość imaka do wysokości (X) osi wrzeciona, aby wysokość (Y) kostki imaka opuszczonej najniżej na szufladkę sanek narzędziowych plus wysokość (h) trzonka noża nie była większa od wielkości (X).
(na przykładzie Multifix). Dotyczy to wszystkich typów imaków.
Obrazek
(oryginalnie Multifix proponuje dobieranie wielkości w/g kryterium szerokości szufladki imaka narzędziowego Z, gdzie szerokość kostki imaka nie powinna przekraczać Z)

A każda konstrukcja przez lata doczekała się wielu producentów i rozmiarów, a także podrozmiarów,
Obrazek
jak choćby w rozmiarze (A) Multifixa, zawsze można coś dopasować do konkretnej maszyny.
Obrazek
(jest jeszcze tu nie ujęty rozmiar D)

Imaki typu Wedge, niektóre wielkości:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 03 sty 2025, 14:37 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
Taj-Pan

Post napisał: Taj-Pan » 03 sty 2025, 14:36

Dodane 9 minuty 31 sekundy:
Taj-Pan pisze:
03 sty 2025, 14:36
Panowie znalazłem ciekawy artykuł na stronie naszych sąsiadów gdzie jest pokazane jak został zamontowany imak oraz wiele innych rozwiązań:
https://www.die-minilok.de/Werkstatt/S&L_allg.htm

Dodane 32 sekundy:
To właśnie model mojej tokarki :)
Załączniki
1.jpg

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: RomanJ4 » 03 sty 2025, 14:47

Jeden z przykładów instalacji

na Mini-Lathe
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 03 sty 2025, 16:20

RomanJ4 pisze:
03 sty 2025, 14:27
Mija się kolega z prawdą, imaki te powstały do konwencjonalnych tokarek kiedy CNC jeszcze nie było.
Z niczym się nie mijam i nigdy nie twierdziłem tego, z czym polemizujesz.
Owszem, do dużych tokarek da się coś dobrać (niekoniecznie to będzie wybór optymalny), bo tam z zasady jest sporo miejsca (oryginalny imak jest duży), ale do małych (stołowych) nic nie chce pasować...

cawboy
Posty w temacie: 2

Post napisał: cawboy » 03 sty 2025, 18:30

tuxcnc pisze:ale do małych (stołowych) nic nie chce pasować...

podaj przykłady tych małych tokarek, do których jest problem dobrać jakiegoś "multifixa" bo jak do takich popierdołek jak emco, boxford, sieg itd są dostępne to nie wiem o czym piszesz.
Ja np w małej tokarce używałem "prze wymiarowego" multifixa, ale nie przez to, że mniejszego nie było ale taki już posiadałem, a także z chęci używania większych noży (które także już miałem ;-)), imak wystawał "lekko" poza sanki, przez co nóż mógł być zamontowany niżej.
Krak.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”