Imak szybkowymienny do tokarki.
Budowa od podstaw
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 14
Re: Imak szybkowymienny do tokarki.
Czasu wykonania nie podam dlatego że imak z osprzętem był robiony z doskoku. Co wolne parę godzin to już coś poszedłem grzebać. Jedno pewne nie było to parę godzin w sumie, lecz raczej kilka dni.
-
Dzisiaj coś dorzucę. Imaki sprawdzają się bardzo dobrze. Jednak nieraz trzeba wymienić nóż na inny. A imaka wolnego nie ma. Był zamysł zrobienia parę sztuk więcej w przyszłości. I nadszedł ten czas. Dobrze mieć imaków 8szt. Lepiej było by mieć 12szt. Jeszcze lepiej mieć ich 18szt.
Mam teraz trochę więcej czasu dla siebie, materiał kupiony był wcześniej, kwadrat 30x30mm 45HM. Materiał na miarę. Pociąć na odcinki, frezować, wiercić......itd.
No to robimy...

Mam teraz trochę więcej czasu dla siebie, materiał kupiony był wcześniej, kwadrat 30x30mm 45HM. Materiał na miarę. Pociąć na odcinki, frezować, wiercić......itd.
No to robimy...

-
.....No i po pewnym czasie.

To na dzień dzisiejszy. Teraz frezowanie rowka na noże, oraz wiercenie i gwintowanie pod śruby dociskowe.

To na dzień dzisiejszy. Teraz frezowanie rowka na noże, oraz wiercenie i gwintowanie pod śruby dociskowe.
-
Prace poszły do przodu i imaki są na ukończeniu. Pierwsze zdjęcie pokazuje jakim "ogryzkiem" były frezowane imaki
Jak się niema co potrzeba, to się robi tym co się ma. Też się da.
Zdjęcie drugie frezowanie rowka dla noża. Frez węglikowy fi 12mm zakupiony na all...gro używany. Mimo to praca nim to miód, malina. No i sterta wiórów, No frezowania było sporo.

Jak się niema co potrzeba, to się robi tym co się ma. Też się da.

Zdjęcie drugie frezowanie rowka dla noża. Frez węglikowy fi 12mm zakupiony na all...gro używany. Mimo to praca nim to miód, malina. No i sterta wiórów, No frezowania było sporo.

-
Dzisiaj zakończyłem to co było zaplanowane. Imaki gotowe.
Wyszlifowane i ewentualnie będzie można je poczernić.

Wyszlifowane i ewentualnie będzie można je poczernić.

-
Zaliczył już chyba dwa razy wyłamanie płytki. Błąd przy przecinaniu. Myślałem ze takim nożem będę przecinał od razu.
Myliłem się. Trzeba jednak rzaz robić szerszy. Czyli robić np. dwa nacięcia obok siebie i schodkami (lewy prawy) schodzić do osi materiału. Gdy nie muszę mieć elementu toczonego z pierwszego zamocowania, to wyjmuję go z uchwytu. Cięcie robię za pomocą poły taśmowej, pionowej lub poziomej.
Co do "Al...pres" to znany sklep wysyłkowy w chinach. Nie chciałem być upomniany za reklamę.
Myliłem się. Trzeba jednak rzaz robić szerszy. Czyli robić np. dwa nacięcia obok siebie i schodkami (lewy prawy) schodzić do osi materiału. Gdy nie muszę mieć elementu toczonego z pierwszego zamocowania, to wyjmuję go z uchwytu. Cięcie robię za pomocą poły taśmowej, pionowej lub poziomej.
Co do "Al...pres" to znany sklep wysyłkowy w chinach. Nie chciałem być upomniany za reklamę.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jak miałem nutoola 550 to taki przecinak wytrzymał u mnie tylko kilka minut, trzask i po nożu. Teraz mam większą tokarkę i wg. mnie najlepsze są listwy tnące takie jak na filmie. Do nutoola i podobnych tokarek mogła by się nadawać listwa SPB26-2 ja używam listwy SPB32-3.