Warunki techniczne i wymagania trzeba postawić w zamówieniu wyrobu, a jak realizacja zamówienia nie jest zgodna z warunkami w zamówieniu - to reklamować!lenherd pisze:Pytanie moje jest na przyszłość, czy gdzieś można kupić takie imadła bez ryzyka że nie będą jednakowe?
imadła precyzyjne
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Re: imadła precyzyjne
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Różnica jest w łożu reszta parametrów jest ok.
Co prawda tolerancje nie obejmują tego parametru ale nie sądziłem że aż taki błąd będzie.
Samo imadło jest ok, ruchoma szczęka nie ma wyczuwalnych luzów a śruba która ciągnie po skosie sprawia że materiał w czasie dociskania nie "ucieka" nawet kiedy jest łapany tylko kilkoma milimetrami górnej krawędzi.
Po ustawieniu nie trzeba się nakręcić śrubą bo wystarczy niecały obrót i materiał trzyma, to samo przy luzowaniu.
Zrobię kilka dokładniejszych zdjęć i tu wrzucę.
Chyba nie ma wyjścia tylko dam do szlifowania. Znacie kogoś z Wrocławia kto zrobi to dobrze?
Co prawda tolerancje nie obejmują tego parametru ale nie sądziłem że aż taki błąd będzie.
Samo imadło jest ok, ruchoma szczęka nie ma wyczuwalnych luzów a śruba która ciągnie po skosie sprawia że materiał w czasie dociskania nie "ucieka" nawet kiedy jest łapany tylko kilkoma milimetrami górnej krawędzi.
Po ustawieniu nie trzeba się nakręcić śrubą bo wystarczy niecały obrót i materiał trzyma, to samo przy luzowaniu.
Zrobię kilka dokładniejszych zdjęć i tu wrzucę.
Chyba nie ma wyjścia tylko dam do szlifowania. Znacie kogoś z Wrocławia kto zrobi to dobrze?
-
- Posty w temacie: 4
Dobrze to co najmniej tak jak podał w linku kolega Roman J 4.
Tak ogólnie to akurat to imadło nazwałbym średnio precyzyjnym,bo robiąc w pracy podobny model( dwustronne szczeki stałe) osiągnąłem wartości 5x lepsze ,ale to było u schyłku komuny.O kupnie takowych można było pomarzyć ,a byłem jeszcze stosunkowo młodym i niezwykle ambitnym perfekcjonistą. Było to chyba najdroższe imadło w PRL ,bo sama obróbka wykańczająca zajęła mi ok tygodnia roboczego.Niemniej jednak włożony trud, zaowocował potem znacznymi ułatwieniami w pracy.
Tak ogólnie to akurat to imadło nazwałbym średnio precyzyjnym,bo robiąc w pracy podobny model( dwustronne szczeki stałe) osiągnąłem wartości 5x lepsze ,ale to było u schyłku komuny.O kupnie takowych można było pomarzyć ,a byłem jeszcze stosunkowo młodym i niezwykle ambitnym perfekcjonistą. Było to chyba najdroższe imadło w PRL ,bo sama obróbka wykańczająca zajęła mi ok tygodnia roboczego.Niemniej jednak włożony trud, zaowocował potem znacznymi ułatwieniami w pracy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
ale ich jakość już nie powala jak kiedyś...malpa500000 pisze:bison z białego stoku ma spoko systemy mocowania...
co do tych malych precyzyjnych... też kupiłem 2 licząc że będa identyczne, niestety u mnie też jest różnica koło 0.3 mm
łapąc coś w 2 imadła niestety podstawki musza iść na stół
Pozdrawiam Michał
-
Raczej stety. To jest normalne. Pryzmy szlifierskie są takie same(w granicach tolerancji) jeśli są parowane i z jednego kompletu. Weźmiesz dwie z rożnych kompletów i się różnią. Imadeł precyzyjnych zazwyczaj używa się pojedynczo ,więc nie ma uzasadnionego powodu ,aby podrażać koszt wytwarzania, zachowując wymiary nieistotne. Istotne są prostopadłości i równoległości,ale długości już nie.MoldMichal pisze:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
MoldMichal pisze:ale ich jakość już nie powala jak kiedyś...malpa500000 pisze:bison z białego stoku ma spoko systemy mocowania...
co do tych malych precyzyjnych... też kupiłem 2 licząc że będa identyczne, niestety u mnie też jest różnica koło 0.3 mm
teraz kupili 4 sztuki nowych od nich u mnie na zakładzie i jest rożnica 0.15mm na 3 sztukach no ale u nas to nie robi problemu bo podkladki leca na stół ktore sami wykonujemy w razie potrzeby. Ale dobrze trzymaja detal. Tak dawniej wszystko było solidniej wykonane...
-