Ile za projekt?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Ile za projekt?
Witam
Chciałbym się dowiedzieć ile można zarobić na projektowaniu w programach 2D i 3D typu Auto CAD, SolidWorks, Inventor itp.
Mam tu na myśli raczej proste projekty jak np. wózki na oprzyrządowanie, stojaki na detale oraz nieskąplikowane urządzenia np podnośnik czy mały żuraw. Wszystkie projekty składałyby się maksymalnie z kilku do kilkunastu części głównych.
Czy można przyjąć że koszt projektu to jakiś stały procent wartości części czy urządzenia ?
Może należy projekt przeliczyć na godziny i sugerować się ilością czasu poświęconego na projektowanie? Jeśli tak to ile można sobie policzyć za godzinę projektowania. Dodam tylko że projekty wykonywane byłyby na zlecenie.
Z góry dzięki za odpowiedzi
Chciałbym się dowiedzieć ile można zarobić na projektowaniu w programach 2D i 3D typu Auto CAD, SolidWorks, Inventor itp.
Mam tu na myśli raczej proste projekty jak np. wózki na oprzyrządowanie, stojaki na detale oraz nieskąplikowane urządzenia np podnośnik czy mały żuraw. Wszystkie projekty składałyby się maksymalnie z kilku do kilkunastu części głównych.
Czy można przyjąć że koszt projektu to jakiś stały procent wartości części czy urządzenia ?
Może należy projekt przeliczyć na godziny i sugerować się ilością czasu poświęconego na projektowanie? Jeśli tak to ile można sobie policzyć za godzinę projektowania. Dodam tylko że projekty wykonywane byłyby na zlecenie.
Z góry dzięki za odpowiedzi
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Tak należałoby zrobić. Cenę za godzinę musisz sam ustalić, licząc sobie Twoje koszty czyli amortyzacje oprogramowania, komputerów, biura, podatki zusy itp plus kwota na rozwój plus to co byś chciał zarabiać.Przemek2211 pisze:Może należy projekt przeliczyć na godziny i sugerować się ilością czasu poświęconego na projektowanie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
To z pewnością dobry pomysł przy rozliczaniu się z kontrahentem. I przy wycenie.bigdaaddy pisze:Tak należałoby zrobić. Cenę za godzinę musisz sam ustalić, licząc sobie Twoje koszty czyli amortyzacje oprogramowania, komputerów, biura, podatki zusy itp plus kwota na rozwój plus to co byś chciał zarabiać.Przemek2211 pisze:Może należy projekt przeliczyć na godziny i sugerować się ilością czasu poświęconego na projektowanie
-
Ok to może teraz jakieś liczby. Zakładam że ktoś z Was prowadzi tego typu działalność i wystawia faktury. Mógłby ktoś podać przykładowy projekt tzn. co projektował ile czasu poświęcił na wykonanie i na jaką kwotę wystawił rachunek. Interesują mnie stosunkowo proste projekty (jak pisałem wyżej). Zakładam, że część kosztów jest prawie taka sama dla wszystkich konstruktorów tzn. podatki, zusy, amortyzacje oprogramowania, komputerów więc wydaję mi się, że nie może być olbrzymich rozbieżności w kwotach.
-
Koszty ma każdy inne. Są konstruktorzy co mają działalność, laptopa za 2 tyś i najtańszy CAD za powiedzmy 500 zł, 4m2 biura w domu w kuchni i są tacy co wynajmują powierzchnię biurową, mają profi CAD za 20 pare tysięcy i kompa w którym sama karta graficzna kosztuje 5 cyfrową kwotę. Kwoty z którymi się spotkałem to od 20 zł za praktycznie wykonywanie rysunków, do 200 zł za projekty doświadczonych konstruktorów. Co prawda ci bardziej doświadczeni mają wyższą stawkę, ale robią szybciej, popełniają mniej błędów i konstrukcja jest bardziej optymalna. Stosowanie wysokiej stawki nie musi iść w parze z drogą ceną za projekt.Przemek2211 pisze:Zakładam, że część kosztów jest prawie taka sama dla wszystkich konstruktorów tzn. podatki, zusy, amortyzacje oprogramowania, komputerów więc wydaję mi się, że nie może być olbrzymich rozbieżności w kwotach.
-
bigdaaddy pisze: Kwoty z którymi się spotkałem to od 20 zł za praktycznie wykonywanie rysunków, do 200 zł za projekty doświadczonych konstruktorów.
Przy takich stawkach to życie konstruktora musi być ciężkie albo musi wykonywać projekt za projektem żeby coś zarobić.
Czy według Was ma sens zawracać sobie głowę i inwestować w ten interes nie mając pewności czy będzie się mieć zlecenia? A może się mylę i jest tak, że rynek poszukuje konstruktorów i jak tylko ktoś się pojawi to na brak zajęcia nie będzie narzekał?
-
Ceny które podałem są za godzinę pracy, są projekty za które się dostaje 1000 zł i są kilkumiesięczne projekty za które się dostaje 30000 i więcej. Według mnie spokojnie można za to żyć, ale pracuję się praktycznie 16 godzin na dobę, czasem więcej. Konstruktor nie kończy pracy o 15 i idzie do domu, a nawet jak idzie to i tak pracuje 

-
To zmienia postać rzeczy, a jeśli tak to jednak da się z tego żyć. Co do nienormowanych godzin pracy to kwestia przyzwyczajenia, a ja i tak już przekraczam wszelkie normy zwłaszcza te dotyczące nadgodzin. Dodać trzeba, że siedzenie przed komputerem w zaciszu biura czy domu i tworzenie "genialnego w swojej prostocie" projektu jest dużo przyjemniejszą formą dorobienia niż dorywcza praca jako pomocnik murarzabigdaaddy pisze:Ceny które podałem są za godzinę pracy

Jeszcze tylko pytanie czy w naszym kraju jest dostateczna ilość pracy dla konstruktorów i czy warto wchodzić w tę dziedzinę?
-
Wszystko jest kwestią tego jak zaawansowanych projektów się podejmujemy. Przyznać trzeba że dzisiejsze oprogramowanie jest na tyle urozmaicone i zaawansowane, że pozwala nam zasymulować i przetestować przyszłą konstrukcję praktycznie w każdych warunkach, a to powoduje, że czas i poziom trudności konstruowania spada.
Jeśli chodzi o doświadczenie to jest to związane niewątpliwie ze stażem pracy i z tym gdzie pracowaliśmy.
Jeśli chodzi o doświadczenie to jest to związane niewątpliwie ze stażem pracy i z tym gdzie pracowaliśmy.