Ile naddatku ?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
carb
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Ile naddatku ?

Post napisał: carb » 13 wrz 2012, 19:50

Mam z CAMować model ale ten detal będzie hartowany do 62 HRC później i nie wiem ile naddatku zostawić na hartowanie ??? wie ktoś ? pozdr

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: zibi » 13 wrz 2012, 20:04

Zależy jaka stali i gabaryty. Jeśli nie "rzuca" wymiarów w piecu to mniejsze. Jeśli jest obawa że odkształci to większe. Ja w WCL zostawiam 0.5, NC robimy na gotowo i ulepszamy w atmosferze ochronnej.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 13 wrz 2012, 20:29

Wszystko zależy od materiału. Czasem wystarczy 0.1 mm, a czasem powygina się i milimetr może być za mało. Ważny jest gatunek materiału, kształt wyrobu a od siebie dodam, że miejsce, z którego materiał pochodzi. Czasem ta sama stal, kupiona w jednym miejscu jest kiepsko wyżarzona i w czasie obróbki cieplnej "pływa", a w innym potrafi bardzo stabilnie zachować gabaryty. Zdarzało się - obróbka z naddatkiem powiedzmy 2-5 mm, wyżarzanie odprężające i obróbka z małym naddatkiem, umożliwiającym np. szlifowanie kształtu.

Są stale, które "puchną", tzn zewnętrzny wymiar się zwiększa, ale otwory również stają się większe i wówczas naddatek w otworach musisz założyć większy. Jeszcze raz powtarzam, wszystko zależy od materiału i kształtu.

Na marginesie (oczywiście to drobiazg) - nie "na hartowanie", ale "przed hartowaniem", tak jest ciut bardziej po polsku.

mafagr
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: mafagr » 20 wrz 2012, 21:52

Tak jak napisali koledzy wyżej podałeś za mało szczegółów, domyślam się że jeśli to ma być taka twardość to chodzi o stal NC i materiał na jakieś matryce lub stemple do jakiegoś giętnika lub wykrojnika, ewentualnie płytka ślizgacza. Napisz coś więcej o gabarytach detalu i czym później będzie obrabiany oraz jaką metodą będzie hartowany, to czy materiał się powygina zależy od metody hartowania oraz doświadczenia hartownika. Jeśli w grę wchodzi późniejsze frezowanie to im mniejszy naddatek tym lepiej, u nas standardowo stosowaliśmy 0,5mm jeśli materiał później będzie cięty na drucie naddatek powinien być większy jakieś 5mm na stronę, żeby zapewnić dobre warunki cięcia. Pewnego razu robiliśmy dla jednej firmy elementy tłocznika: stempel i matryce. Kształty były dość skomplikowane i ciężkie do obróbki po hartowaniu materiał miał mieć twardość około 64HRC. Zastosowali wtedy pewien specjalny stop stali i wykonaliśmy wszystkie detale na gotowo przed hartowaniem pomniejszając cały detal o 0,05mm. Następnie był on hartowny próżniowo i później już nie był obrabiany, podczas hartownia "spuchł" o te 0,05mm ale się nie zdeformował. Podaj więcej szczegółów to postaram się pomóc.

Pzdr. :wink:

Autor tematu
carb
Posty w temacie: 2

Dzięki wszystkim za pomoc

Post napisał: carb » 22 wrz 2012, 13:46

Miałem takie zamówienie ale klient zrezygnował z detalu i będzie inny, na razie nie wiem jaki. Jak coś będę wiedział dam znać. Pozdrawiam wszystkich

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”