ile kosztuje gwintowanie?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
ile kosztuje gwintowanie?
mam do nagwintoewania 20 otwórów 6mm, w formatkce alu ,
ile to mniej więcej kosztuje ?
ile to mniej więcej kosztuje ?
Rzemieślnik Artysta
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
jak chcesz standardowy metryczny gwint zrobic to najblizej otworu 6mm mozliwy możesz zrobic M8 ale musisz poprawic otwory na 6,8mm (rozwiercic) przed gwintowaniem
Zaznacze jesli ma to byc super dokladne to oczywiscie rozwiercanie wiertarką ręczną nie wiadomo jak bys sie starał nigdy nie da otworu dokladnie prostopadłego 90* ani centralnego w punkt/srodek dalej idąc gwintowanie gwintownikiem "z ręki" (bez podparcia np. w kle) też da gwint pod mniejszym lub wiekszym kątem ... jak nie musi byc to zrobione z maszynowa dokladnoscia to smiało kreć
ale jak kluczowa jest duza celnosc i prostopadłość to zlec to komus kto ma sprzet ...koszt takiego gwintowania u slusarza /tokarza w alu cie wyniesie grosze -20zł moze troche wiecej
Zaznacze jesli ma to byc super dokladne to oczywiscie rozwiercanie wiertarką ręczną nie wiadomo jak bys sie starał nigdy nie da otworu dokladnie prostopadłego 90* ani centralnego w punkt/srodek dalej idąc gwintowanie gwintownikiem "z ręki" (bez podparcia np. w kle) też da gwint pod mniejszym lub wiekszym kątem ... jak nie musi byc to zrobione z maszynowa dokladnoscia to smiało kreć
ale jak kluczowa jest duza celnosc i prostopadłość to zlec to komus kto ma sprzet ...koszt takiego gwintowania u slusarza /tokarza w alu cie wyniesie grosze -20zł moze troche wiecej
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Najciekawiej wygląda gdy jeden określa drugiemu ile trzeci powinien za wykonanie usługi zawołać.Armstec pisze:ale jak kluczowa jest duza celnosc i prostopadłość ... ...koszt takiego gwintowania u slusarza /tokarza w alu cie wyniesie grosze -20zł moze troche wiecej
20 zł !!! Za usługę na maszynie !!!
Chyba że za 1 otwór.
Pasjonat
-
- Posty w temacie: 3
raczej mi chodzi porządna wiertarke słupowa / stołowa ja tak szacuje ile płacilem za takie drobiazgi i tak spodziewał mnie by policzył , a nie ile bym proponował, nalezy liczyc pewno nie mniej ale bez przesady , kazda rzecz ma swoją wartosc i nikt nikogo nie zmusza
oczywiscie jak ma byc z nie wiadomo jak dokladnie z wodotryskami na przedmiocie fikusnym kształcie co niema jak zamocowac, ogólem za kazde "udziwnienia" idzie koszt w góre
jak chcesz to bierz nawet 100 za kazdy otwór, nie mi oceniac tylko tobie i twoim klientom
oczywiscie jak ma byc z nie wiadomo jak dokladnie z wodotryskami na przedmiocie fikusnym kształcie co niema jak zamocowac, ogólem za kazde "udziwnienia" idzie koszt w góre
jak chcesz to bierz nawet 100 za kazdy otwór, nie mi oceniac tylko tobie i twoim klientom
-
- Posty w temacie: 2
Ja np. chcąc zmechanizować gwintowanie Φ4 w prętach stalowych to w wiertarce stołowej dodałem koło pasowe alu ze złomowanej pralki uzyskując mniejsze obroty a większy moment. Następnie przerobiłem zasilanie silnika by za pomocą dodatkowego przełącznika uzyskiwać zmianę kierunku obrotów.
Ma to być gwintowanie przelotowe i pod gwintowanym otworem dałem wyłącznik krańcowy, by uruchamiał go gwintownik. W moim przypadku używam najtańszych gwintowników ręcznych Topex.
Ma to być gwintowanie przelotowe i pod gwintowanym otworem dałem wyłącznik krańcowy, by uruchamiał go gwintownik. W moim przypadku używam najtańszych gwintowników ręcznych Topex.