igus.pl opinie o prowadnicach
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
igus.pl opinie o prowadnicach
zy ktos korzysta z elementów tej firmy? jakie mają ceny? jak wygląda w praktyce wykorzystywanie prowadnic raczej do lekkich prac
poprosze o wasze opinie i szersze wypowiedzi gdyż chce zakupic pare ciekawych prowadnic
http://www.igus.pl/default.asp
gdzie moge znalesc jej cennik
poprosze o wasze opinie i szersze wypowiedzi gdyż chce zakupic pare ciekawych prowadnic
http://www.igus.pl/default.asp
gdzie moge znalesc jej cennik
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
igus jest bardzo dobrym kompromisem cena/jakosc
uzywamy ich w firmie bardzo czesto i nie ma z nimi nigdy problemow
co do cen - zamowienia sa pod konkretna maszyne, szerokosci sa rozne
zalezne od ilosci kabli i wezow np pneumatycznych
a do tego zestaw igus to takie lego dla doroslych- kazdy jest inny,
ale cennik u dystrybutora na bank sie znajdzie
na pewno firma warta polecenia
uzywamy ich w firmie bardzo czesto i nie ma z nimi nigdy problemow
co do cen - zamowienia sa pod konkretna maszyne, szerokosci sa rozne
zalezne od ilosci kabli i wezow np pneumatycznych
a do tego zestaw igus to takie lego dla doroslych- kazdy jest inny,
ale cennik u dystrybutora na bank sie znajdzie
na pewno firma warta polecenia
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Jesli prowadniki przewodow to tylko Igus i kazdy o tym wie.
W przypadku prowadnic, nakrętek i srub trapezowych itp to przy malych ilosciach potrafią mieć ceny z kosmosu - przy wiekszych wskakuje sie podobno na progi rabatowe.
Dla przykladu śruba trapezowa Igusa jest ok 4 razy droższa niż na stronie sponsora forum za to podobno jest prosta.
Igus ma walek aluminiowy z podporą coś a`la wałek stalowy podparty do łozysk liniowych. Jesli dobrze pamietam to dla 3-4metrów cena wynosi ok 200zł tego ustrojstwa za metr.
Prowadnice a`la Hiwin tylko ślizgowe też sa droższe.
Mam gdzieś ceny i porównanie robilem po targach poznańskich. Przy kilku pozycjach szczęka mi opadła.
A z opadnietą szczeką głupio sie wyglada
W przypadku prowadnic, nakrętek i srub trapezowych itp to przy malych ilosciach potrafią mieć ceny z kosmosu - przy wiekszych wskakuje sie podobno na progi rabatowe.
Dla przykladu śruba trapezowa Igusa jest ok 4 razy droższa niż na stronie sponsora forum za to podobno jest prosta.

Igus ma walek aluminiowy z podporą coś a`la wałek stalowy podparty do łozysk liniowych. Jesli dobrze pamietam to dla 3-4metrów cena wynosi ok 200zł tego ustrojstwa za metr.
Prowadnice a`la Hiwin tylko ślizgowe też sa droższe.
Mam gdzieś ceny i porównanie robilem po targach poznańskich. Przy kilku pozycjach szczęka mi opadła.
A z opadnietą szczeką głupio sie wyglada

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
Co do prowadnic IGUSA tych aluminiowych walkow podpartych to szczerze odradzam. To jest profil wyciskany i jego dokladnosc pozostawia wiele do zyczenia - miesci sie w toleancji +/- 0,3 mm. Dlatego na jednej prowadnicy stosowac trzeba lozysko dopasowane a na drugiej z luzem. Alternatywa jest zastosowanie Stalowych hartowanych walkow podpartych, i dwoch dopasowanych lozysk. Bardzo duza zaleta tego rozwiazania jest jego wytrzymalosc, bardzo cicha praca i bezobslugowosc odpada czyszczenie, smarowanie w zasadzie lozyska temoga byc nawet zanuzone np. w wodzie i nic im nie bedzie . Pozatym sily rozkladaja sie lepiej na walku. Cenowo lozyska slizgowe z obudowa kosztuja troszke wiecej niz lozyska kulkowe - oczywiscie przy pojedynczych sztukach - im wiecej sie zamowi tym cena jest nizsza, ale kto kupi 200 lozysk zeby zaoszczedzic powiedzy 25%.
Z prowadnicami trapezowymi historia ma sie podobnie. Te same niedokladnosci i cena porownywalna z prowadnicami trapezowymi kulkowymi.
Dodatkowa zaleta zastosowania elementow prowadnic i nakretki z Igliduru jest tlumienie wibracji. Efektem tego maszyna z aluminium nie "spiewa" tak jak w przypadku standardowych elementow.
Pozdrawiam
Daniel
Z prowadnicami trapezowymi historia ma sie podobnie. Te same niedokladnosci i cena porownywalna z prowadnicami trapezowymi kulkowymi.
Dodatkowa zaleta zastosowania elementow prowadnic i nakretki z Igliduru jest tlumienie wibracji. Efektem tego maszyna z aluminium nie "spiewa" tak jak w przypadku standardowych elementow.
Pozdrawiam
Daniel
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
No cóż, może i każdy wie ale to nie znaczy że tak jest na prawdę.upadły_mnich pisze:Jesli prowadniki przewodow to tylko Igus i kazdy o tym wie.
W ciągu ostatnich 2 lat "przetrenowałem" kilku producentów i bezapelacyjnie najlepsze jakościowo były prowadniki
Ostatnio zmieniony 03 lut 2011, 17:22 przez cinematic2, łącznie zmieniany 2 razy.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
-
Google nie boli, proszę kolegi.
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&b ... 1dea77ec85
A jeśli kolega szuka przede wszystkim w/g kryterium ceny to współczuję.
Ja to już mam za sobą.
Igus jest właśnie jedną z takich porażek. Aczkolwiek korzystam z kilku innych pomysłów tej firmy.
Pozdrawiam
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&b ... 1dea77ec85
A jeśli kolega szuka przede wszystkim w/g kryterium ceny to współczuję.
Ja to już mam za sobą.
Igus jest właśnie jedną z takich porażek. Aczkolwiek korzystam z kilku innych pomysłów tej firmy.
Pozdrawiam
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Stały bywalec (min. 70)
Podpinajac sie pod temat. Poszukuje prowadnic liniowych do 500mm. Jeden wozek na szyne wystarczy. Ich zadaniem jest obrobka miekkich tworzyw oraz czasem ewentualnie aluminium. Co panowie polecaja w przystepnej cenie? Im taniej tym lepiej, szukam rozwiazania amatorskiego z gotowego produktu 
Przegladalem juz nawet ebay, ale koszt sprowadzenia plus ewentualnie ryzyko nie jest jakos korzystnye. Biorc pod uwage, ze za 360 zl znalazlem wozki, ktore by mnie zadowolily. Jednak dla studenta to nadal troche za duzo jak na hobby. Tak, zdaje sobie sprawe, ze to mala suma... jak za takie wymagania. Jednak mam nadzieje, ze ktorys kolega znalaz jakas ciekawa promocje/firme;p

Przegladalem juz nawet ebay, ale koszt sprowadzenia plus ewentualnie ryzyko nie jest jakos korzystnye. Biorc pod uwage, ze za 360 zl znalazlem wozki, ktore by mnie zadowolily. Jednak dla studenta to nadal troche za duzo jak na hobby. Tak, zdaje sobie sprawe, ze to mala suma... jak za takie wymagania. Jednak mam nadzieje, ze ktorys kolega znalaz jakas ciekawa promocje/firme;p