Identyfikacja Mini tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Przypuszczam że to jest rosyjska tokarka. Trafiłem na bardzo podobne na rosyjskim forum kiedyś. Jeśli się nie mylę, to były tokarki produkowane przez jakieś zakłady eksperymentalne w CCCP. Waśnie takie malutkie ale z posuwami, niektóre z głowicami do frezowania. Bardzo kompaktowe ale z dużymi możliwościami. Polecam rosyjskie fora, tylko tam możesz się czegoś na 100% dowiedzieć. Z tym że trzeba znać cyrylicę, nie wiem czy google tłumacz to tłumaczy ale możesz sprawdzić 

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Może to być także jakaś samoróbka, warsztatówka, przeróbka czy też tokareczka eksperymentalna, prototyp itp, itd. Ma dużo wspólnych "cech" z polskimi małymi tokarkami z tamtych lat.
Możesz się nigdy nie dowiedzieć co to za okaz, już nie jeden wynalazek widziałem.
Oczywiście produkcja cccp nie odpada, bliźniaki robili.
Możesz się nigdy nie dowiedzieć co to za okaz, już nie jeden wynalazek widziałem.
Oczywiście produkcja cccp nie odpada, bliźniaki robili.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Wiesz kamar. Zanim zacznie się coś nazywać szajsem lub nie, trzeba się zastanowić z czym porównujesz i w jaką półkę cenową celujesz. Jak porównasz z Hardingiem czy Shaublinem to fakt, jest to gówniana tokarka. Ale ta zabawka pracuje w innej lidze. Ją można porównywać z czymś takim na przykład:
http://www.ebay.com/itm/CNC-Mini-Lathe- ... 2518.l4276
lub max z ous-1 bez kolumny frezującej, i w tedy to już inna sprawa.
Rok temu widziałem takie tokarki po około 600-1200zł. Znajdziesz mi taki szajs w tej cenie? Idealna tokarka żeby postawić na blacie w kuchni a po robocie schować do szafki.
http://www.ebay.com/itm/CNC-Mini-Lathe- ... 2518.l4276
lub max z ous-1 bez kolumny frezującej, i w tedy to już inna sprawa.
Rok temu widziałem takie tokarki po około 600-1200zł. Znajdziesz mi taki szajs w tej cenie? Idealna tokarka żeby postawić na blacie w kuchni a po robocie schować do szafki.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Ja bym nie drążył za bardzo tematu co to za tokarka , jak zaczęliśmy pisać o osiołku to ceny skoczyły z 500zł na 2000
. Kolego a to nie jest Twoja tokarka , którą wychwyciłem kiedyś z tablicy ... ? Nawet chyba wiem ile zostało zapłacone za nią ;
PS : Mała tokarka nie musi być zła , tryby do zegarków nie są robione np na tr90 , tak jak poprzednik napisał każda zmora znajdzie swego amatora . Wciąganie 3 tonowej tokarki do mieszkania nawet na 8me piętro jest nieco problematyczne , winda po którymś razie może się zaciąć a sąsiedzi tez nie byli by bardziej szczęśliwsi
... a przypomniało mi się że od takiej popierdółki [250w silnik ] też kiedyś zaczynałem i byłem najszczęśliwszym człowiekiem na świecie, po 2 latach dopiero wpadłem na pomysł ze jest nieco przymałym sprzętem .

PS : Mała tokarka nie musi być zła , tryby do zegarków nie są robione np na tr90 , tak jak poprzednik napisał każda zmora znajdzie swego amatora . Wciąganie 3 tonowej tokarki do mieszkania nawet na 8me piętro jest nieco problematyczne , winda po którymś razie może się zaciąć a sąsiedzi tez nie byli by bardziej szczęśliwsi

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam