Witam
Mam problem z identyfikacja metalu który wpadł mi w łapki i przypadkiem okazało się że dobrze się frezuje. Na mojej frezarce do tej pory bawiłem się głównie sklejką, a tu niespodzianka i z metalem można.
Metal jest ciężarem podobny do aluminium, jest kruchy, przy potraktowaniu palnikiem dość szybko się stopił, stopiona na stalowym spodku kropla nie rozlewała się na płasko, a pozostała jako kropla.
Po ostygnięciu dalej fajnie się frezuje, frez 2 piórowy, puszcza ładny wiór, nie zakleja, delikatnie szara barwa na powierzchni frezu.
Metal po frezowaniu kolor coś jak alu, "srebrzysty", w środku jednolity, brak bąbelków gazu itp.
Co to za metal?
Aluminium? jaki stop?
ZnAl?? wzięte z odlewu klamry zaciskowej.
A dodatkowo pytanie: jakie są metale najłatwiejsze do frezowania? tak do modelarstwa i majsterkowania.
identyfikacja metalu, metale łatwe w obróbce
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: identyfikacja metalu, metale łatwe w obróbce
ZnAl może zawierać od kilku do prawie czterdziestu procent aluminium i inne dodatki, tak naprawdę to jest grupa stopów o różnych właściwościach, których rozróżnienie w warunkach domowych może być trudne.
Do tego jest pytanie o sens, skoro masz tego kilka gramów...
Ale z ciekawości możesz spróbować określić ciężar właściwy, co da jakieś pojęcie.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
To tylko próbka.
Chodzi mi bardziej o ustalenie w jaki metal mogę się zaopatrzyć żeby się łatwo frezował.
Jakie gatunki aluminium się dobrze obrabiają i nie zatykają frezu??
Znal się dobrze obrabia?
Chodzi mi bardziej o ustalenie w jaki metal mogę się zaopatrzyć żeby się łatwo frezował.
Jakie gatunki aluminium się dobrze obrabiają i nie zatykają frezu??
Znal się dobrze obrabia?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Wytrzymałość mechaniczna właściwie niema znaczenia, do tej pory używałem bryłek odlanych z żywicy poliestrowej, lub epoksydowej, więc wytrzymałości na pewno wystarczy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
ZnAl wcale się dobrze nie obrabia. Jeśli chodzi o opory to tak, ale uzyskać na nim jako taką powierzchnię, to już nie w kij dmuchał.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!