Kolega zauważy że to forum nie jest dla debili a aluminiową rurkę właśnie mamy deformawać.InzSpawalnik pisze:Ludzie o czym wy piszecie !...
Bardzo niebezpieczna sprawa.
Hydroformowanie pomysł
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Po co takie ciśnienia...300 bar nie odkształci aluminium. Potrzebne jest minimum 800 bar by rurka zaczęła się deformować.
Sluchajcie: Ja wiem, że gwint pójdzie jako pierwszy dlatego taka rurka była by toczona z grubszej rurki, część deformowana miałaby np 2mm szerokości a część poza układem dociskającym grubsza pod solidny gwint na który nakręcam przejściówkę i tłoczę olej.
Po procesie deformacji odcinam naddatek pod gwint i mam gotowy produkt.
Jedyna rzecz która mnie martwi to to, że taka rurka w procesie płynięcia w różnych głębokościach będzie miała ułamek milimetra mniejszą ściankę.
Sluchajcie: Ja wiem, że gwint pójdzie jako pierwszy dlatego taka rurka była by toczona z grubszej rurki, część deformowana miałaby np 2mm szerokości a część poza układem dociskającym grubsza pod solidny gwint na który nakręcam przejściówkę i tłoczę olej.
Po procesie deformacji odcinam naddatek pod gwint i mam gotowy produkt.
Jedyna rzecz która mnie martwi to to, że taka rurka w procesie płynięcia w różnych głębokościach będzie miała ułamek milimetra mniejszą ściankę.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
ilu ja takich entuzjastów/wynalazców/ poprawiaczy w życiu widziałem to mógłbym książkę napisać.
Ostatni spawali rurkę od w-jeta
chwilę działało, po chwili pracownik pół ręki stracił, strzał jak z obrzyna, głupoty się nie wytłumaczy, można się tylko starać zapobiec.
Ostatni spawali rurkę od w-jeta

I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Posty w temacie: 7
Widzisz tam byla woda a tu Gosc chce samorobke zrobic nie z woda ale olejem pod bardzo wysokim cisnieniem. Pewnie jego dotychczasowe doswiadczenia z hydraulika polegalo na przytknieciu palcem kranu albo pieta splywu wody z wanny i nagle wpadli na pomysl ze zacheyca swiat hydroformowaniem rurek aluminiowych w baloniki w zaciszu domowego warsztatu - ot malczik.
[ Dodano: 2014-06-27, 20:23 ]
Tam woda odciela gosciowi reke a tu przetnie typa na pol ...

[ Dodano: 2014-06-27, 20:23 ]
Tam woda odciela gosciowi reke a tu przetnie typa na pol ...
-
- Posty w temacie: 4
Jakieś herezje tu wypisujecie
- 800 bar ? Kolego, popatrz jaką grubość ścianki mają alu butle nurkowe i jakie raptem ciśnienia wytrzymują. Jak zrobisz grubszą ściankę to rurka pęknie -to nie rozgrzane szkło- a nie przyjmie założonego przez Ciebie kształtu. A jak blacha cienka to i ciśnienia zaczynają być bardziej "normalne" i bezpieczniejsze. Nie rozumiem trochę tej paniki: hydroformowanie jest o wiele bezpieczniejsze od rozdmuchiwania - wszak próby ciśnieniowe butli robi się przecież hydro a nie pompuje powietrza (?)

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1