Trochę czasu minęło, trochę mało czasu na próbę uruchomienia ale nie poddaję się.
Wielkie podziękowania dla Pana Dawid92 za monitor w świetnym stanie oraz świetnych pieniądzach.
Sterowanie uruchamia się, mogę nawigować pomiędzy zakładkami, jest zachowana tabela narzędzi/baz. Mogę podejrzeć parametry, drabinę/ co się dzieje na szynach (niewiele ale coś się dzieje), mogę podejrzeć numer aktualnego narzędzia oraz oczekującego, ustawienie potencjometrów posuwu, informacji że jest w pojedynczym bloku. Od czasu do czasu (nie wiem jeszcze z czego to wynika) mogę przejść do trybu "Standby" (uruchamia się smarowanie oraz chłodzenie wrzeciona (niestety któryś z poprzednich właścicieli je wysuszył także nie chce za długo katować pompy). Na serwonapędach Pojawia się komunikat "7" po uruchomieniu zasilania i komunikat "A" (pewnie ALARM) po uruchomieniu sterowania. Jednostka MITY Serwo 22 (niestety nie wiem za co jest odpowiedzialna) wyświetla komunikat 0 600 po uruchomieniu trybu Standby. Więc coś w tym sterowaniu się dzieje nie jest zupełnie martwe.
Maszyna jak na swoje lata, rocznik '97 nie ma szczególnie dużo godzin:
Niestety po wymianie monitora błędy dalej zostały
Podobno jest to wina braku parametrów NC oraz PC, ale serwis z UK mówi że parametry PC zapisane są na dysku twardym także pozostają parametry NC. Możliwe też że jest uszkodzona płyta GMI (Global Memory Interface) niestety na razie nie mam jak tego sprawdzić.
Parametry NC mam w wersji papierowej oraz zapisane w formacie przystosowanym do transmisji przez program YUYU ale wszelkie próby przesyłu kończą się fiaskiem :/
Teoretycznie sterowanie widzi że jest podpięty kabel RS ale nie może utworzyć połączenia z komputerem (gdy kabel jest podpięty wyświetla że port jest otwarty, gdy nie ma podpiętego kabla wyświetla że jest niepoprawny kabel)
Poniżej schemat połączenia NC -> PC
Parametry transmisji mam ustawione tak samo po stronie sterowania i komputera
Jedyna reakcja którą otrzymuję to komunikat po stronie YUYU na komputerze:
Tutaj jestem za słaby by cokolwiek z tego zrozumieć :/
Jeżeli parametry ustawie w różny sposób po stronie komputera pojawia się komunikat:
Czyli jeżeli dobrze rozumiem komputer próbuje nawiązać połączenie ale powstaje błąd ramki.
W sterowniku wyprowadzony jest jeszcze jeden port RS232C niestety nie mam pojęcia jakie to jest złącze ani jaki tam jest pinout:
Może pierwszy jest uwalony :/
- Czy któryś kolegów posiada sprawdzony kabel RS232 do połączenia tego sterowania i zechciał by go odsprzedać, kabel kręciłem sam, zakładam że po prostu skręciłem go źle (choć kilka razy przemierzyłem go wzdłuż i wszerz), czy przesył programów odbywa się za pomocą takiego samego kabla?
- Czy ktoś posiada procedury ręcznego wklepywania parametrów NC bit po bicie.
- Czy ktoś chciał by wytłumaczyć mi laikowi procedurę przesyłu programu (Iso gcode) po RS-sie. Z tego co rozumiem to sterowanie jest identyczne jak w przypadku Seicos III.
Będę wdzięczny za każdą pomoc, nawet dyskusje która może coś mi rozświetli. Jeżeli gdzieś palnąłem idiotyzm wybaczcie ale jak już wspominałem kiepski jestem w te klocki a informacji w necie niewiele mogę znaleźć. Cała procedura obsługi YUYU to raptem kilka stron z wielkimi literkami.
Kurde maszyna stoi a robota ucieka