Witam,
chciałem się dowiedzieć czy ma ktoś doświadczenie z honownaiem żeliwa?? Jak się zachowuje, jakie zastosować parametry, ile zostawić naddatku w otworze czy standartwo 2-3 setki czy więcej ??
Honowanie żeliwa
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jako żywo przypomina mi się taka historia: kiedy pracowałem jako tokarz (w małym zakładzie) szef przyprowadził jakiegoś rolnika-dziadka z prośbą aby mu pomóc. Ów dziadek mówi, że jest mu potrzebna "taka tulejka do woza". Na moje pytanie o jakieś wymiary, rysunek, odparł: "Panie, ja się nie znam, ale taka, żeby dobra była"
Bez obrazy
, ale pytanie kolegi MatiSzcza trochę podobne..

Bez obrazy

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
cylinder siłownika hydraulicznego (tak podejrzewam gdyż jest to zlecenie obróbkowe jakie przyszło do naszej firm). Wymiar otworu @360 +0,075/0 z poprzedniej operacji wymiar rzeczywisty wynosi 359,54 i zastanawiam się czy mozna z takim naddatkiem wrzucić na honownicę czy lepiej jeszcze roztoczyc otwór powiedzmy 3-4 dychy. Mamy doświdczenie w honowaniu ale przede wszystkim sali (S355 czy 42CrMo4). Honownice dwie jedna Delaphena XHM-1D oraz SZS-315x1000E (pionowe).
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tłoczyska siłowników hydraulicznych i ich uszczelnienia mają dużą tolerancję na wymiar w zakresie od...do.
W zwiazku z tym honowanie cylindrów hydraulicznych to w zasadzie wymagania dotyczące powierzchni cylindra do optymalnej współpracy z uszczelnieniami tłoczyska(to nie pierścienie tłoka bardzo dokładnie pasowane na zamku)
Na żeliwie do honowania po wstepnych,innych obróbkach(szlif np.)-możesz zostawić nawet 4 setki do zebrania,robisz sobie próbę na czas na pierwszych egzemplarzach.
Jeżeli robisz same cylindry i nie parujesz z tłoczyskami, to robisz dokładnie tak jak jest podane w dokumentacji.
Zadbaj także o to żeby pomiary po Twojej robocie nie poszły przeciw Tobie,bo różnie bywa...zależy od stopnia zakolegowania grup w robocie.
Dogładzanie elementów hydrauliki nigdy nie może się nie udać,a reszta to polityka.
W zwiazku z tym honowanie cylindrów hydraulicznych to w zasadzie wymagania dotyczące powierzchni cylindra do optymalnej współpracy z uszczelnieniami tłoczyska(to nie pierścienie tłoka bardzo dokładnie pasowane na zamku)
Na żeliwie do honowania po wstepnych,innych obróbkach(szlif np.)-możesz zostawić nawet 4 setki do zebrania,robisz sobie próbę na czas na pierwszych egzemplarzach.
Jeżeli robisz same cylindry i nie parujesz z tłoczyskami, to robisz dokładnie tak jak jest podane w dokumentacji.
Zadbaj także o to żeby pomiary po Twojej robocie nie poszły przeciw Tobie,bo różnie bywa...zależy od stopnia zakolegowania grup w robocie.
Dogładzanie elementów hydrauliki nigdy nie może się nie udać,a reszta to polityka.