homag kal 210
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
homag kal 210
witam serdecznie. mam jeden problem a mianowicie pracuje od pewnego czasu na homagu kal i problem ten dotyczy frezu czołowego. a dokładniej jego pracy na elemencie. po odbiorze elementu widać wyraźnie, ze okleina okolo 3 cm od początku i 3 cm od Końca, przez cały element odpada. wygląda to jakby frez za pozno sie załączał i za szybko wychodził z elementu. na środku elementu wyraźnie widac jego prace i jest to okolo 1 mm różnicy. nie pomagają zadne zmiany ustawień w programie. serwisanci rozkładają ręce. może tu znajdę pomoc?
dopiero się ucze 

Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
niestety nie posiadam zadnych zdjec. obrabiam płyte 16 mm. nie dziwie sie ze nie wiesz o co chodzi bo nawet serwisanci byli zdziwieni, gdy to zobaczyli. wyglada to tak jakby frez czołowy za pozno reagował i za szybko odsuwał sie od elementu. chodzi o to ze okleina trzyma sie tylko na poczatku i koncu elementu.
dopiero się ucze 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Pracuję na Homagu już około 8 lat.
Jednak (z całym szacunkiem) z Twojego opisu nic nie wynika.
Najpierw piszesz, że cyt:
"po odbiorze elementu widać wyraźnie ze okleina okolo 3 cm od początku i 3 cm od Końca, przez cały element odpada. "
A następnie cyt:
"chodzi o to ze okleina trzyma sie tylko na poczatku i koncu elementu."
No sorry, ale konia z rzędem temu, kto to zrozumie i nie chodzi tu o to, że nie rozumiemy co się dzieje podczas obróbki,a le o to, jak to opisałeś.
Przede wszystkim napisz, jaką płytę obrabiasz, czyli jaka to okleina ? Naturalne drewno ?
Poza tym, nie bardzo wiadomo co masz na myśli pisząc, że obrabiasz frezem czołowym.
Co dla Ciebie jest frezem czołowym ?
bo dla mnie, czoło freza to jest to (tu frez do metalu, ale czoło, to czoło)

Jak masz ustawione wjazdy wyjazdy ?
Czy wrzeciono jest ustawione właściwie, czyli czy na pewno ma kąt prosty w stosunku do stołu/konsol ?
Wreszcie, jaki to frez ? Diament ? inny ? jaki ?
Z resztą, tak czy siak, jeśli nie zrobisz zdjęć (a najlepiej filmu) i nie pokażesz, to możemy sobie tak zgadywać do ... wiesz jakiej śmierci.
Pracuję na Homagu już około 8 lat.
Jednak (z całym szacunkiem) z Twojego opisu nic nie wynika.
Najpierw piszesz, że cyt:
"po odbiorze elementu widać wyraźnie ze okleina okolo 3 cm od początku i 3 cm od Końca, przez cały element odpada. "
A następnie cyt:
"chodzi o to ze okleina trzyma sie tylko na poczatku i koncu elementu."
No sorry, ale konia z rzędem temu, kto to zrozumie i nie chodzi tu o to, że nie rozumiemy co się dzieje podczas obróbki,a le o to, jak to opisałeś.
Przede wszystkim napisz, jaką płytę obrabiasz, czyli jaka to okleina ? Naturalne drewno ?
Poza tym, nie bardzo wiadomo co masz na myśli pisząc, że obrabiasz frezem czołowym.
Co dla Ciebie jest frezem czołowym ?
bo dla mnie, czoło freza to jest to (tu frez do metalu, ale czoło, to czoło)

Jak masz ustawione wjazdy wyjazdy ?
Czy wrzeciono jest ustawione właściwie, czyli czy na pewno ma kąt prosty w stosunku do stołu/konsol ?
Wreszcie, jaki to frez ? Diament ? inny ? jaki ?
Z resztą, tak czy siak, jeśli nie zrobisz zdjęć (a najlepiej filmu) i nie pokażesz, to możemy sobie tak zgadywać do ... wiesz jakiej śmierci.
-
- Znawca tematu (min. 80)
Dokładnie to samo myślę. Chyba w dzisiejszych czasach aparat w aparacie to juz jest jako standard.
Jak nie opiszesz dokładnie problemu to nie dostaniesz dokładnej odpowiedzi.
Zatem czekamy
.
Tak szczerze, jak napisałes obróbka czołem freza to myslałem, że jedziesz frezem zamocowanym poziomo i na końcu wyrywa okleinę. ale to w sumie moje domysły.
I nie pisz, że nawet serwis nie wie o co biega, bo jest serwis i serwis (nasi czy niemiecki serwis?). I ich poziom wiedzy może byc rózny.
Jak nie opiszesz dokładnie problemu to nie dostaniesz dokładnej odpowiedzi.
Zatem czekamy

Tak szczerze, jak napisałes obróbka czołem freza to myslałem, że jedziesz frezem zamocowanym poziomo i na końcu wyrywa okleinę. ale to w sumie moje domysły.
I nie pisz, że nawet serwis nie wie o co biega, bo jest serwis i serwis (nasi czy niemiecki serwis?). I ich poziom wiedzy może byc rózny.
CNC Masterwood Project 310L V4
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC"
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC"

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
@lajosz - spokojnie.
Koledze zapewne chodzi o okleiniarke a nie centrum obrobcze. Sa tam takie dwa frezy obracajace sie w przeciwnych kieronkach a sluzy to do tego aby okleina z prostopadlych krawedzi do aktualnie obrabianej nie zostala oderwana. Niestety z tego opisu tak jak i Ty mam metlik w glowie. O ile kolega okleja tylko jedna krawedz to mozna odsunac i wylaczyc jedna frezarke i nie powinno byc problemu.
Pozdrawiam
Adas
Koledze zapewne chodzi o okleiniarke a nie centrum obrobcze. Sa tam takie dwa frezy obracajace sie w przeciwnych kieronkach a sluzy to do tego aby okleina z prostopadlych krawedzi do aktualnie obrabianej nie zostala oderwana. Niestety z tego opisu tak jak i Ty mam metlik w glowie. O ile kolega okleja tylko jedna krawedz to mozna odsunac i wylaczyc jedna frezarke i nie powinno byc problemu.
Pozdrawiam
Adas
Pozdrawiam
Adas
Adas