Hobbystyczne spawanie drobnych detali - TIG? Która spawarka?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Re: Hobbystyczne spawanie drobnych detali - TIG? Która spawarka?
Ja jak swojego naprawię ( a pełna nazwa to Welder Fantasy JLT 210 AC/DC ) to może będę mógł napisać więcej o jego przydatności do microspwania . Wiem że nie trzeba wydawać dużych pieniędzy aby być zadowolonym z możliwości technicznych tańszego sprzętu. Oglądając filmiki na YT, rodzi się pytanie . Czy uchwyt z elektrodą cofającą się jest lepszy ,czy nie ma znaczenia . Przypuszczam że przy cofającej się elektrodzie sterowanie impulsu idzie z elektrody ( po dotknięciu materiału ) i mam wrażenie że taka spawarka nie ma HF. Drugie pytanie to nakładanie spoiwa /drutu ,wełny stalowej metodą zgrzewania .Czy mogę to robić (po odpowiednich nastawach ) . Zrobię elektrodę i dokonam próby. Ostatnie próby spawania mosiądzu blacha 1 mm (elektroda szara) , super efekt.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Czy mógłbyś opisać jaki to jest kontroler(nazwa,typ)?
Mam podobną sytuację z moim tig'iem, dodałbym taki sterownik aby go usprawnić.
POZDRAWIAM
-
- Posty w temacie: 7
Może w przypadku elektrody jest większa precyzja lokalizacji spoiny i czasu trwania.
Przy HF nie zawsze mamy pewność, w którym dokładnie kierunku odpali pierwsze wyładowanie.
Niby od czubka elektrody ale rożnie to bywało.
Oczywiście mówimy o mikroskali jaka jest tutaj ważna dla Kolegi, bo dla poręczy z kwasiaka to "wsio ryba"
.
Dodatkowo, w tym tigu, jak ustawiałem krótkie czasy małe prądy i wysokie częstotliwości, to zdarzało się, że po naciśnięciu spustu nie zawsze odpalało z uwagi na za dużą odległość o materiału ( wiadomo ręka ). Jak lekko przybliżyłem - startowało.
Więc nie wiem jakby to się w tej sztuce zegarmistrzowskiej sprawdziło.
Przy HF nie zawsze mamy pewność, w którym dokładnie kierunku odpali pierwsze wyładowanie.
Niby od czubka elektrody ale rożnie to bywało.
Oczywiście mówimy o mikroskali jaka jest tutaj ważna dla Kolegi, bo dla poręczy z kwasiaka to "wsio ryba"

Dodatkowo, w tym tigu, jak ustawiałem krótkie czasy małe prądy i wysokie częstotliwości, to zdarzało się, że po naciśnięciu spustu nie zawsze odpalało z uwagi na za dużą odległość o materiału ( wiadomo ręka ). Jak lekko przybliżyłem - startowało.
Więc nie wiem jakby to się w tej sztuce zegarmistrzowskiej sprawdziło.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
A mogę prosić o pokazanie pospawanego TIGiem "ucha koperty zegarka"?
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ja tam się zupełnie nie znam na mikrospawaniu ale czytając ten temat przypomniał mi się post Romana z mikropalnikiem wodorowym
ciekawe-zwariowane-i-takie-sobie-pomysl ... wy#p600148 (post 6) oraz inny temat o palniku wodorowym maly-precyzyjny-palnik-lutowniczy-na-pr ... t=wodorowy
Wiem, tam nie spawają tylko lutują ale może takie zastosowanie koledze by wystarczyło?
No i tutaj ceny nie są 4cyfrowe...
ciekawe-zwariowane-i-takie-sobie-pomysl ... wy#p600148 (post 6) oraz inny temat o palniku wodorowym maly-precyzyjny-palnik-lutowniczy-na-pr ... t=wodorowy
Wiem, tam nie spawają tylko lutują ale może takie zastosowanie koledze by wystarczyło?
No i tutaj ceny nie są 4cyfrowe...
-
- Posty w temacie: 10
piromarek pisze:Więc nie wiem jakby to się w tej sztuce zegarmistrzowskiej sprawdziło.
Też mam podobne zastrzeżenia.
Jakkolwiek uważam TIG za prawie doskonałą i bardzo precyzyjną metodę spawania (szczególnie w warunkach amatorskich) nawet drobnych detali i cienkich blach, to już do koperty zegarka chyba bym z tym nie podchodził.
"Z ręki" to będzie bardzo ryzykowne przy "zwykłym" TIG-u, nie mówiąc już o innych drobniejszych i delikatniejszych detalach (np. jubilerstwo).
Na pewno właśnie dlatego wynaleziono urządzenia, które nazwałbym zgrzewarko-spawarkami - typu PUK Lamperta.
Palnik z cofającą się elektrodą wykonującą JEDEN punktowy zgrzew zamocowany na statywie, lupa/mikroskop, możliwość użycia OBU rąk do manipulacji - to dopiero daje duże możliwości i precyzję.
Niestety, niemało kosztuje.
Zresztą, można by się pewnie pokusić o opracowanie palnika z elektromagnetycznym cofaniem elektrody; myślę, że to nie byłby wielki problem (nie takie rzeczy tu na Forum robiono

Jako źródło można by wykorzystać gotową spawarkę TIG z niskim dolnym zakresem prądu, ale oczywiście pozostaje przerobienie sterownika i dołożenie układu cofania elektrody.
Jednak to będzie "zabawa" wymagająca czasu i nie gwarantująca powodzenia - czy opłacalna?
ED: Coś takiego znalazłem, bez cofania elektrody (ew. można dorobić?) i niedrogie, ale na kosztach wysyłki orzynają klienta:
https://www.google.com/search?client=fi ... GgO2fDTJLU
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)
-
A więc tak. Jak kolego myślisz że znam chińskie krzaczki to piszę że nie znam . Mój kontroler jest taki;
220 V do spawania metodą TIG precyzyjne sterownik impulsowy czas sterownik impulsowy argon łukowy SPAWARKA zaktualizowane zimnej SPAWARKA Y z Aliexspresu
Za nie duże pieniądze bo około 70$ można też dokupić chwyt z elektrodą cofającą się ,tylko bez pomocy elektronika nie bardzo się to da zrobić . A może Tig który ma gniazdo wielopinowe pracował by z takim uchwytem. Taki chwyt robiłem i nawet działa ale do niej był zbudowany układ ,a ten zaliczył pudło z elektro śmieciami a elektronik i to dobry fachowiec ( chwilowo niedostępny ) . Najdelikatniejszy materiał jaki starałem się spawać to dwie żyletki , niestety przepalało . Natomiast monoblok stalowy nabijane punktakiem dołki podając drut 0,2 lub 0.6 jednym lub dwoma impulsami napawane . Gorzej jest z wżerem z rdzą w dołku ... wtedy jeden strzał w dołek a drugi i następny z drutem. Większość prób to z podpórki , przez duże szkło powiększające .
Coś źle podlinkowałem.
https://pl.aliexpress.com/item/220V-TIG ... st=ae803_3
220 V do spawania metodą TIG precyzyjne sterownik impulsowy czas sterownik impulsowy argon łukowy SPAWARKA zaktualizowane zimnej SPAWARKA Y z Aliexspresu
Za nie duże pieniądze bo około 70$ można też dokupić chwyt z elektrodą cofającą się ,tylko bez pomocy elektronika nie bardzo się to da zrobić . A może Tig który ma gniazdo wielopinowe pracował by z takim uchwytem. Taki chwyt robiłem i nawet działa ale do niej był zbudowany układ ,a ten zaliczył pudło z elektro śmieciami a elektronik i to dobry fachowiec ( chwilowo niedostępny ) . Najdelikatniejszy materiał jaki starałem się spawać to dwie żyletki , niestety przepalało . Natomiast monoblok stalowy nabijane punktakiem dołki podając drut 0,2 lub 0.6 jednym lub dwoma impulsami napawane . Gorzej jest z wżerem z rdzą w dołku ... wtedy jeden strzał w dołek a drugi i następny z drutem. Większość prób to z podpórki , przez duże szkło powiększające .
Coś źle podlinkowałem.
https://pl.aliexpress.com/item/220V-TIG ... st=ae803_3
-
rynio_di pisze:Jak kolego myślisz że znam chińskie krzaczki to piszę że nie znam
Nie przyszło mi do głowy nic tak przerażającego, skądże

Jak się okazało, na Aliex są także bardziej zaawansowane urządzenia - już z regulowanym czasem (oprócz prądu) i preselekcją charakterystyk dla różnych materiałów - ale kosztują już ~450$. Chyba one również nie mają układu cofania elektrody, ale trudno to ocenić z całą pewnością - w opisie nic o tym nie ma, a nie widać na zdjęciach gniazda ani wtyku (ile ma pinów, mogłoby to coś sugerować).
Jubilerskie lasery "spawalnicze" także są w ofercie Ali, ale taki rarytas cenią od 3200$
PS: Jak podłącza się do spawarki ten sterownik? Widzę z tyłu jedno gniazdo z dwoma(?) pinami (Welder interface).
PSII : Na jakichś innych zdjęciach widać: podłączenie sterownika do spawarki w miejsce wtyku sterującego uchwytu... jakoś mi to nie pasuje, chyba spawarka by mi zwariowała

Ostatnio zmieniony 07 maja 2019, 13:12 przez pavyan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jest i zaraz wrzucę tylko jakiś Error kazał mi zaczekać .Są to chyba 4 lub 6 pinowe wtyki .
Takie cóś. https://www.aliexpress.com/item/High-po ... 588fcdb199
Takie cóś. https://www.aliexpress.com/item/High-po ... 588fcdb199
-
Aha, dzięki - to rzeczywiście wygląda już na uchwyt/palnik z cofającą się elektrodą, sądząc po ilości styków (ale żadnej pewności).
Więc trzeba by majfrienda dopytać, żeby mieć pewność i kota w worku nie kupić.
ED: Do którejś oferty na Ali jest dołączony filmik - to jest właśnie ta spawarka z regulowanym prądem/czasem za około 450$, o której wspominałem i uchwytem/palnikiem, który podlinkowałeś:
https://ae-cn.alicdn.com/aeXStDTJwABItX ... 0%40ld.mp4
Więc trzeba by majfrienda dopytać, żeby mieć pewność i kota w worku nie kupić.
ED: Do którejś oferty na Ali jest dołączony filmik - to jest właśnie ta spawarka z regulowanym prądem/czasem za około 450$, o której wspominałem i uchwytem/palnikiem, który podlinkowałeś:
https://ae-cn.alicdn.com/aeXStDTJwABItX ... 0%40ld.mp4