heidenhain tnc 150 155 tablica narzędzi
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 6
Re: heidenhain tnc 150 155 tablica narzędzi
O kurde teraz to mnie zaskoczyłeś. Muszę to sterowanie prześwietlić jak maszynę uruchomie.
Jeszcze jedno pytanko, ale na 99% podejrzewam że to nie możliwe ...
Czy jest opcja wyświetlenia parametrów "distance to go" czyli "droga do przebycia" jak odpalam pierwszy raz program blok po bloku i mam rękę na potencjometrze posuwu/przycisku stop aby kolizji nie zrobić. Tak jak w heidehain 420/530tnc
Jeszcze jedno pytanko, ale na 99% podejrzewam że to nie możliwe ...
Czy jest opcja wyświetlenia parametrów "distance to go" czyli "droga do przebycia" jak odpalam pierwszy raz program blok po bloku i mam rękę na potencjometrze posuwu/przycisku stop aby kolizji nie zrobić. Tak jak w heidehain 420/530tnc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Szczerze nie pamiętam. Nie wykluczone, że w opcjach współrzędnych jest i to, ale jakoś nigdy mi to nie było potrzebne.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Na naszej babci da się jechać na 3 osiach, ale trzeba to pisać albo na Q albo na LBL.
Co do parametrów jest tylko stan od narzędzia ZERO. jest jeszcze jedna linijka do wyświetlania o ile jest przesunięty NOLLPUNKT.
tak przynajmniej było na tych co ja robiłem. Myślę że na innych jest tak samo.
Co do parametrów jest tylko stan od narzędzia ZERO. jest jeszcze jedna linijka do wyświetlania o ile jest przesunięty NOLLPUNKT.
tak przynajmniej było na tych co ja robiłem. Myślę że na innych jest tak samo.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 6
jak widać można po lini śrubowej pisać ścieżki
Jeszcze miałem problem z opisaniem współrzednych na okregu. Trzeba było wywiercić np. 18 otworów co 20stopni na o okręgu o promieniu 50mm. Chodzi o to, żeby nie przeliczać współrzędnych x i y z funkcji trygonometrycznych czy w programach cadowskich, a podać tylko kąt poczatkowy pierwszego otworu, ilość otworów, co jaki kąt kolejny otwór i promień okręgu. Jeszcze zobacze do tych książek, bo coś tam było na ten temat.
Jeszcze miałem problem z opisaniem współrzednych na okregu. Trzeba było wywiercić np. 18 otworów co 20stopni na o okręgu o promieniu 50mm. Chodzi o to, żeby nie przeliczać współrzędnych x i y z funkcji trygonometrycznych czy w programach cadowskich, a podać tylko kąt poczatkowy pierwszego otworu, ilość otworów, co jaki kąt kolejny otwór i promień okręgu. Jeszcze zobacze do tych książek, bo coś tam było na ten temat.
-
- Posty w temacie: 1
Do starszych HH były takie dwie fajne broszurki - chyba kurs podstawowy i zaawansowany się nazywały, w jednej z nich był gotowiec na taką sytuację.
ps.:
https://content.heidenhain.de/doku/tnc_ ... /basis.pdf
https://content.heidenhain.de/doku/tnc_ ... aufbau.pdf
ps.:
https://content.heidenhain.de/doku/tnc_ ... /basis.pdf
https://content.heidenhain.de/doku/tnc_ ... aufbau.pdf
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam. Mam pytanie jak stworzyć taką listę narzędzi lub w nią wejść jeżeli istnieje właśnie w heidenhein 150?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Dzięki. Zawsze używałem tool def dlatego taki widok mnie zdziwił. Wszystko jasne.
-
W HH 150 nie tabeli narzędzi natomiast w HH 155 jak chcesz mieć tabelę to zmieniasz odpowiedni parametr i tabela już jest wszystko zależy od tego czy wolisz tabele czy narzędzia przypisane do danego programu .
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!