@rudzik6
O syf który zawiera węgiel ale i temperaturę.
HARTOWANIE
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Element musi mieć odpowiedni kolor żarzenia który odpowiada danej temperaturze (subiektyna sprawa, bo karzdy rozróżnia kolory troche inaczej
)

Odpuszcza się potrząc na tzw. barwy nalotowe które powstają na wyszlifowanej powierzchni

40HM dobrze się hartuje w oleju (naczynie z ciepłym olejem olejem nie może być za małe bo olej, się będzie gotował, przedmiotem podczas hartowania należy poruszać, trzeba uważać bo czasami pryska, zwłaszcza na oczy) przy hartowaniu w wodzie zwłaszcza gdy element ma zlozony ksztalt jest ryzyko popękania. Mieszanina z mydłem ma małą prędkość chłodzenia, i w domowych warunkach jest mniej kłopotliwa niż wiadro z olejem.

Odpuszcza się potrząc na tzw. barwy nalotowe które powstają na wyszlifowanej powierzchni

40HM dobrze się hartuje w oleju (naczynie z ciepłym olejem olejem nie może być za małe bo olej, się będzie gotował, przedmiotem podczas hartowania należy poruszać, trzeba uważać bo czasami pryska, zwłaszcza na oczy) przy hartowaniu w wodzie zwłaszcza gdy element ma zlozony ksztalt jest ryzyko popękania. Mieszanina z mydłem ma małą prędkość chłodzenia, i w domowych warunkach jest mniej kłopotliwa niż wiadro z olejem.

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam wszystkih
jeżeli element ma mieć taką twardość proponuje stal do nawęglania.
wówczas element się zachartuje tylko na gr. w której znajduje się węgiel a głębiej mięciutko:)
Zależne jest też jaki to element np. na koła zębate polecam 20H2N42 ale z tej stal nie proponuje robić narzędzi. Te z kolei z naszej ulubionej NC10
jeżeli chodzi o Hartowanie mam ziomka za ścianą który wykonuje nawęglanie + hartowanie.
W razie konieczności pisz.
Pozdrawiam
jeżeli element ma mieć taką twardość proponuje stal do nawęglania.
wówczas element się zachartuje tylko na gr. w której znajduje się węgiel a głębiej mięciutko:)
Zależne jest też jaki to element np. na koła zębate polecam 20H2N42 ale z tej stal nie proponuje robić narzędzi. Te z kolei z naszej ulubionej NC10

jeżeli chodzi o Hartowanie mam ziomka za ścianą który wykonuje nawęglanie + hartowanie.
W razie konieczności pisz.
Pozdrawiam
JEŻELI POTRZEBUJESZ DETALE:
-WYCIĘTE LASEREM
- TOCZONE
- FREZOWANE
- SZLIFOWANE
ZAPRASZAM TANIO WŁASNY MAT. SZYBKO:)
-WYCIĘTE LASEREM
- TOCZONE
- FREZOWANE
- SZLIFOWANE
ZAPRASZAM TANIO WŁASNY MAT. SZYBKO:)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Najlepszym i czystym materiałem do nagrzewania jest węgiel drzewny. Potrzebny jest dobry nadmuch, jeszcze lepiej powietrzem ogrzanym. Dobrym sposobem na ogrzewanie detalu jest stopiona sól kuchenna. Ważne jest aby dobrać czas grzania, za któtko to przemiana nie zajdzie, za długo to rozrośnie się ziarno i będzie kruchy detal. W czasie hartowania można zrobić normalizację, która zmniejszy ziarno.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
ja ostatnio robiłem znajomemu wykrojniki i otrzymałem twardość 64 HRC.
najśmieszniejsze jest to że fachman który strugał te wykrojniki nie wiedział z jakiego to materiału bo go kiedyś dostał i nie pamiętał ale twierdził że hartować się da, no i się dało
najśmieszniejsze jest to że fachman który strugał te wykrojniki nie wiedział z jakiego to materiału bo go kiedyś dostał i nie pamiętał ale twierdził że hartować się da, no i się dało

wykonuję:
- srebrzenie
- niklowanie
- cynkowanie
- kadmowanie
- miedziowanie
- fosforanowanie
- oksydowanie
- chromowanie techniczne i dekoracyjne
- anodowanie aluminium (w tym barwne i twarde)
- srebrzenie
- niklowanie
- cynkowanie
- kadmowanie
- miedziowanie
- fosforanowanie
- oksydowanie
- chromowanie techniczne i dekoracyjne
- anodowanie aluminium (w tym barwne i twarde)