Hartowanie stali nierdzewnej (lub innej)
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Dokładne wymagania nie są mi jeszcze znane. Prawdopodobnie zrobię prototyp maszyny i dopiero wtedy zdecyduję co ulepszyć i o ile. Możliwe że waga wzrośnie nawet dwukrotnie, więc i wymagania zupełnie inne.
Ten temat jet raczej pytaniem z jakich stali da się toczyć elementy o sensownej wytrzymałości.
Z powyższych postów dowiedziałem sie że stal nierdzewna nie jest wcale czymś wspaniałym. Dlatego poszukuję takiej którą będę mógł kupić w małych ilościach i będzie przydatna.
Znalazłem wałki liniowe w centrum-cnc.pl, ze stali Ck55 zahartowane powierzchniowo. Szczyt marzeń to nie jest, ale przynajmniej mogę je łatwo kupić w zestawie z łożyskami, kołami zębatymi itp.
Zastanawia mnie jednak czy wałek Fi 20+ ze stali S235JR (bardzo taniej), nadaje się na coś wiecej niż giętki drut.
Ten temat jet raczej pytaniem z jakich stali da się toczyć elementy o sensownej wytrzymałości.
Z powyższych postów dowiedziałem sie że stal nierdzewna nie jest wcale czymś wspaniałym. Dlatego poszukuję takiej którą będę mógł kupić w małych ilościach i będzie przydatna.
Znalazłem wałki liniowe w centrum-cnc.pl, ze stali Ck55 zahartowane powierzchniowo. Szczyt marzeń to nie jest, ale przynajmniej mogę je łatwo kupić w zestawie z łożyskami, kołami zębatymi itp.
Zastanawia mnie jednak czy wałek Fi 20+ ze stali S235JR (bardzo taniej), nadaje się na coś wiecej niż giętki drut.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
To jest podejście od d... strony. Zakłada się jakiś typ konstrukcji i do tego dobiera elementy, oblicza wytrzymałościowo i decyduje jakie materiały zastosować. A Ty szukasz co się łatwo obrabia i do tego chcesz dopasować swoją maszynerię.strikexp pisze:Ten temat jet raczej pytaniem z jakich stali da się toczyć elementy o sensownej wytrzymałości.
Wbrew pozorom ze stali S235 czy automatowej (obie o poddawanych w wątpliwość przez Ciebie własnościach wytrzymałościowych) wykonuje się bardzo dużo elementów maszyn przemysłowych.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
S235 bardzo dobra stal. Szczególnie dobra jest jak chcemy wykonać odpowiedzialny element i chcemy go wyciąć na laserze i np. blacha S235 jest w grubości 20mm dostępna od ręki do dołożenia swoich detali na cały arkusz a na mocniejszą blachę trzeba czekać albo kupić cały arkusz. Liczysz wymiary do wytrzymałości i współczynnika bezpieczeństwa i gotowe. Oczywiście da się element mocno odchudzić stosując mocniejszą stal ale no właśnie nie zawsze trzeba i nie zawsze się opłaca i nie zawsze jest na to czas i potrzeba. Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa S235 nie robi żadnych niespodzianek przy spawaniu. Jeszcze jedno stosując mocniejszą stal mamy mniejszy przekrój a moduł sprężystości ten sam więc ... konstrukcja jest bardziej sprężysta mniej sztywna no i oczywiście lżejsza.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Piłeś coś? Przecież wielbiona przez Ciebie 1.4301, prawie sama się spawa!!!strikexp pisze:Właśnie o to spawanie mi chodzi, ponieważ nierdzewka [...]do spawania nie bardzo się nadają.
W przypadku C55, to masz trochę racji, ale też jakimś wyczynem pospawanie nie będzie.
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Masz rację, tego węgla jest tam maksymalnie całe siedem setnych procenta. Maksymalnie 0.07% No dobra, to teraz powiedz, jeśli jesteś taki mądry, dlaczego maksymalnie, czemu może być mniej, nawet dużo mniej niż 0.07, bo dolna granica nie jest podawana, a więcej być nie może? Wiesz?Bri pisze: BUAHAHAHAHAHA.....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2