witam mam pyt odnosnie tych listew - planuje zbudować łuparke mechaniczną na wzrór amerykańskiej łuparki Supersplitter ukazaną tu
ori listwa w tej maszynce ma 2 cale szerokosci - czyli w okolicach modulu 5
Mam pytanie czy listwa zrobiona jak u kolegi ze stali 10-15 hrc wytrzyma czy tryby sie nie wyłamią >?
jesli macie pomysł z czego można by zaadoptowac mocna listwe prosze o info. - dł to min 500mm
hartowanie listwy zębatej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
W obecnie powszechnie stosowanych domowych łuparkach hydraulicznych powolny ruch moim zdaniem wynika tylko z stosowania mało wydajnych pomp, "kompaktowości", a co za tym idzie i ceny całego urządzenia . Z pewnością wydajniejsza pompa potrzebowałaby większej mocy silnika, a to już rzutowałoby na cenę i gabaryty.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
koledzy ja buduje łuparke całkowicie mechaniczną - gdzie tryb napedzający listwe bedzie sie obracał z szybkoszcią ok 300obr /min
uważam że hydrauliczna łuparka jest zbyt wolna -wiadomo mozna zbudowac wydajniejsze urzadzenie ale to koszta -ponad 3 -4 k i musi to napedzac jeszcze mocny silnik
co do wszelkiej masci świdrów łupiacych jak to widze to mnie ciarki przechodzą gdyby komus to wciągneło dłon albo przedramie - a operatorow tych sprzetów to pozdziwiam za odwage.
panowie mam też pyt czy dobrze wyposazony mały zakalad metalowy - wyrabiajacy formy wtryskowe mógłby wykonać takową listwe z mocniejszej stali czy to raczej nie oplacalne - prosze o wasze opinie , najbardziej boje sie wylamywania zebów w listwie nie zaś samego scierania sie zebow
Czy raczej te listwy allegrowe + hartowanie troche taka listwe ulepszy ???
uważam że hydrauliczna łuparka jest zbyt wolna -wiadomo mozna zbudowac wydajniejsze urzadzenie ale to koszta -ponad 3 -4 k i musi to napedzac jeszcze mocny silnik
co do wszelkiej masci świdrów łupiacych jak to widze to mnie ciarki przechodzą gdyby komus to wciągneło dłon albo przedramie - a operatorow tych sprzetów to pozdziwiam za odwage.
panowie mam też pyt czy dobrze wyposazony mały zakalad metalowy - wyrabiajacy formy wtryskowe mógłby wykonać takową listwe z mocniejszej stali czy to raczej nie oplacalne - prosze o wasze opinie , najbardziej boje sie wylamywania zebów w listwie nie zaś samego scierania sie zebow
Czy raczej te listwy allegrowe + hartowanie troche taka listwe ulepszy ???

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Wpisz sobie w googlach nabliższą Ci, większą miejscowość + hartowanie indukcyjne i coś tam bez problemu wygooglujesz. Potem tylko zadzwonić i powinni Ci to zrobić. Potem tylko kupić i dać do hartowania. Ważne żeby hartować same zęby, bo inaczej powykrzywia się cała listwa
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ?