Hartowanie 62HRC
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 11
Hartowanie 62HRC
Witam,
mam do wykonania 100szt. korpusu w stali NC11LV. Wymiary jak na rysunku poglądowym. Otwory fi80 są tolerowane pod łożyska. Teraz pytanie do Was czy mogę wytoczyć ten korpus na gotowo łącznie z otworami tolerowanymi pod łożyska i dać to do hartowania na 62HRC, czy muszę zostawić naddatek na otworach pod łożyska i po hartowaniu dopiero to obrobić na wymiar? Obawiam się o to czy jeżeli wykonam ten detal od razu na gotowo to czy nie pouciekają mi te wymiary po hartowaniu tolerowane pod łożyska bo to tylko -0.03mm, a tolerancja bicia otwór od otworu to 0.05mm
mam do wykonania 100szt. korpusu w stali NC11LV. Wymiary jak na rysunku poglądowym. Otwory fi80 są tolerowane pod łożyska. Teraz pytanie do Was czy mogę wytoczyć ten korpus na gotowo łącznie z otworami tolerowanymi pod łożyska i dać to do hartowania na 62HRC, czy muszę zostawić naddatek na otworach pod łożyska i po hartowaniu dopiero to obrobić na wymiar? Obawiam się o to czy jeżeli wykonam ten detal od razu na gotowo to czy nie pouciekają mi te wymiary po hartowaniu tolerowane pod łożyska bo to tylko -0.03mm, a tolerancja bicia otwór od otworu to 0.05mm
-
Re: Hartowanie 62HRC
Dzięki za odzew. Ale nie konieczna?? Czy mógłbyś to jakoś uargumentować?? Chciałbym zrozumieć też na przyszłość dlaczego nie robić tego na gotowo przed hartowaniem... Zapomniałem dodać że jest tam też chropowatość Ra1.6.
Nie za bardzo mogę też odnaleźć informacje w literaturze na ten temat.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Oprócz samego materiału (wymiary detali wykonanych z niektórych materiały 'chodzą' po piecu), to dużo zależy od metody hartowania (jedne zostawią nagar, a drugie nie) jak i samego hartownika. Jeden zrobi tak, że po piecu będzie nadal dobrze, a drugi, że sztuka będzie krzywa jak dziób pingwina. Podzwoń po hartowniach, powiedz jaki masz problem i na czym Ci zależy, powinni coś doradzić w kwestii technologii wykonania obróbki cieplnej.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
Właśnie trochę już dzwoniłem i tak jak to zwykle bywa ile ludzi tyle opinii. Jednak zazwyczaj pojawiają się takie: "wymiary nie powinny się zmienić, ale gwarancji nie dajemy poza tym materiał drogi nie warto ryzykować".Pneumokok pisze: ↑12 kwie 2020, 15:41Oprócz samego materiału (wymiary detali wykonanych z niektórych materiały 'chodzą' po piecu), to dużo zależy od metody hartowania (jedne zostawią nagar, a drugie nie) jak i samego hartownika. Jeden zrobi tak, że po piecu będzie nadal dobrze, a drugi, że sztuka będzie krzywa jak dziób pingwina. Podzwoń po hartowniach, powiedz jaki masz problem i na czym Ci zależy, powinni coś doradzić w kwestii technologii wykonania obróbki cieplnej.
Jedną partię odebrałem i wygląda na to, że faktycznie wymiary zostały bez zmian i dlatego zastanawiam się czy nie zmienić technologii, bo zaoszczędziło by mi to sporo czasu, a i płytki borazonowe do najtańszych nie należą

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
https://multistal.pl/oferta/stal-narzed ... 1lv-1_2379cinek507 pisze: ↑12 kwie 2020, 14:48Dzięki za odzew. Ale nie konieczna?? Czy mógłbyś to jakoś uargumentować?? Chciałbym zrozumieć też na przyszłość dlaczego nie robić tego na gotowo przed hartowaniem... Zapomniałem dodać że jest tam też chropowatość Ra1.6.
,, Opis:
ledeburytyczna, chromowa stal narzędziowa do pracy na zimno ; o bardzo małych odkształceniach przy hartowaniu, ..... "
p.s.
Pogodzisz tolerancje jakie podałeś z tym opisem ?
http://ppmm.pl/chr/chrop_obr.htm
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Też polecam szlifowanie po hartowaniu. Ta akurat stal jest dość stabilna przy obróbce ale kilka setek ucieka.
-
Szkoda, że nie ma opisanych konkretnie rzędu wielkości tych odkształceń, bo "bardzo małe" to pojęcie względneWZÓR pisze: ↑12 kwie 2020, 16:32https://multistal.pl/oferta/stal-narzed ... 1lv-1_2379cinek507 pisze: ↑12 kwie 2020, 14:48Dzięki za odzew. Ale nie konieczna?? Czy mógłbyś to jakoś uargumentować?? Chciałbym zrozumieć też na przyszłość dlaczego nie robić tego na gotowo przed hartowaniem... Zapomniałem dodać że jest tam też chropowatość Ra1.6.
,, Opis:
ledeburytyczna, chromowa stal narzędziowa do pracy na zimno ; o bardzo małych odkształceniach przy hartowaniu, ..... "
p.s.
Pogodzisz tolerancje jakie podałeś z tym opisem ?
http://ppmm.pl/chr/chrop_obr.htm
Mariusz.

Spokojnie osiągam Ra1,6 po badaniu nawet bliżej Ra0.63 tu nie ma żadnego problemu... Szlifowanie generuje dodatkowe koszty a tak jak Wam napisałem wyżej ja te koszty chce ZMNIEJSZYĆ. Zresztą nie zbaczajmy z tematu.