Gwintowanie otworu
-
Autor tematu - Posty w temacie: 1
Gwintowanie otworu
Czy jest różnica w wymiarze otworu w zależności od materiału?
będę gwintował w aluminium czy otwór mam dobrać z tabeli które są dostępne w internecie i w której podane są wymiary?
będę gwintował w aluminium czy otwór mam dobrać z tabeli które są dostępne w internecie i w której podane są wymiary?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie wiem skąd takie tabelki i rozwazania, sruby sa jedne, gwinty tez to dlaczego robic inne w zaleznosci od materialu?
Gwint sruby jest robiony w wiekszosci wg jednej normy niezaleznie od tego czy jest ze stali, nierdzewki, w ocynku itp dlatego uwazam sie w kazdym materiale powinno sie robic takie same otwory.
Np fanar podaje dla swoich gwintownikow pod M4 wiertlo 3,3mm, w granicach 3,24-3,42, jesli wykonasz sugerowany jak wyzej otwor 3,1mm nawet w tworzywie, prawdopodobnie ukrecisz gwintownik bo sie zakleszczy lub co gorsza fazka nie naprowadzi go po otworze i otwor wywiercisz prosto a gwint wyjdzie krzywo!
Ja wykonuje w kazdym mat. niezaleznie od rodzaju (tworzywo - alu - stal) wg tabelki sprawdzonej od lat i wychodzi OK.
Gwint sruby jest robiony w wiekszosci wg jednej normy niezaleznie od tego czy jest ze stali, nierdzewki, w ocynku itp dlatego uwazam sie w kazdym materiale powinno sie robic takie same otwory.
Np fanar podaje dla swoich gwintownikow pod M4 wiertlo 3,3mm, w granicach 3,24-3,42, jesli wykonasz sugerowany jak wyzej otwor 3,1mm nawet w tworzywie, prawdopodobnie ukrecisz gwintownik bo sie zakleszczy lub co gorsza fazka nie naprowadzi go po otworze i otwor wywiercisz prosto a gwint wyjdzie krzywo!
Ja wykonuje w kazdym mat. niezaleznie od rodzaju (tworzywo - alu - stal) wg tabelki sprawdzonej od lat i wychodzi OK.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ja się domyślam, że z praktycznych doświadczeń.MxM pisze:Nie wiem skąd takie tabelki i rozwazania, sruby sa jedne, gwinty tez to dlaczego robic inne w zaleznosci od materialu?
Wiertło zawsze trochę bije, w miękkim materiale otrzymana średnica otworu może się więcej różnić od spodziewanej.
Natomiast bez wątpienia nie chodzi o to, żeby gwintownik wpychać w za ciasny otwór.
Tak w ogóle to nie potrzeba żadnych tabelek.
Otwór pod gwintownik to zawsze średnica nominalna minus skok gwintu.
Tak po prostu wychodzi z zależności geometrycznych.
.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ostatnio popsułem kilka detali z mosiądzu,gwint M5 otwór 4,2. Gwint przelotowy długość 7 mm. Wykonana fazka.Gwintownik wchodził jak chciał. Jak zawsze robiłem otwór na 4 mm było idealnie.
W aluminium PA 38 dla M5 dałbym 4,3 mm bo przy 4 mm jak w podanej tabelce to bym urwał gwintownik. Tak więc wszystko zależy co się robi w czym i jak to się robi.
W aluminium PA 38 dla M5 dałbym 4,3 mm bo przy 4 mm jak w podanej tabelce to bym urwał gwintownik. Tak więc wszystko zależy co się robi w czym i jak to się robi.
-
kolego gwint M4 stali nierdzewnej głebokość gwintu ok 20mm? przegladajac tabele gwintów jest rozbierznać bo u mnie na zakładzie pod M8 jest 6.667 a w tabelach na internecie nawet 6.8. Najlepiej stosować sie do założenia że srednica M- skok gwintu.MxM pisze:Nie wiem skąd takie tabelki i rozwazania, sruby sa jedne, gwinty tez to dlaczego robic inne w zaleznosci od materialu?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Gwint M8 w Aluminium. Miałem założone wiertło 6,5. oprawka ze sprzęgiełkiem. Po ok 20 otworach gwintownik zaczął stawać. Nie zauważyłem w porę że twory są niedogwintowane więc bylo sobie trach i dłubanie gwintownika. Być może na sztywno dałby jeszcze rade. W tabeli u mnie jest 6.8 i teraz sie tego trzymam, jest ok.
-