Gwintowanie na tokarce CNC gwintownikiem na sztywno
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
Gwintowanie na tokarce CNC gwintownikiem na sztywno
Witam,
mam problem chciałbym spróbować gwintować na sztywno na tokarce CNC Goodway GTS 200
- sterowanie Fanuc 18i-TB. Gwint M8 w stali automatowej. Na forum znalazłem kilkanaście tematów o gwintowaniu na sztywno, ale nie wiem jak będzie wyglądało to przy moim Fanucu.
Nie wiem jak zapisać program, długość gwintu wynosi 10 mm. Otwór wywierciłem 6,8. Gwintownik mam skrętny M8. Szukałem na różnych stronach w necie , ale raczej jestem zielony w tej sprawie. Gwintownik chciałem na razie włożyć w oprawkę ER32.
Czytałem też o gwintowaniu tworów frezami do gwintowania, ale nie wiem zbytnio jak to zastosować.
Drugim problemem jest wykonanie gwintu też na sztywno długość 7 mm w kwasówce 316 L. Ma ktoś może pomysł jak to zrobić. Próbowałem wiercić otwór na CNC 3,3mm a potem gwintować zarówno na gwinciarce jak i na tokarni. Gwintowniki miałem różnych firm, ale pękały często, najczęściej przy próbie wyjście.
Proszę o pomoc
mam problem chciałbym spróbować gwintować na sztywno na tokarce CNC Goodway GTS 200
- sterowanie Fanuc 18i-TB. Gwint M8 w stali automatowej. Na forum znalazłem kilkanaście tematów o gwintowaniu na sztywno, ale nie wiem jak będzie wyglądało to przy moim Fanucu.
Nie wiem jak zapisać program, długość gwintu wynosi 10 mm. Otwór wywierciłem 6,8. Gwintownik mam skrętny M8. Szukałem na różnych stronach w necie , ale raczej jestem zielony w tej sprawie. Gwintownik chciałem na razie włożyć w oprawkę ER32.
Czytałem też o gwintowaniu tworów frezami do gwintowania, ale nie wiem zbytnio jak to zastosować.
Drugim problemem jest wykonanie gwintu też na sztywno długość 7 mm w kwasówce 316 L. Ma ktoś może pomysł jak to zrobić. Próbowałem wiercić otwór na CNC 3,3mm a potem gwintować zarówno na gwinciarce jak i na tokarni. Gwintowniki miałem różnych firm, ale pękały często, najczęściej przy próbie wyjście.
Proszę o pomoc
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Przede wszystkim do kwasówki i nierdzewki używamy terabor(firmy fanar) którym smarujemy gwintownik tuż przed gwintowaniem i jak ręką odjął. Gwintowanie np. M4 głębokość 8mm tak tylko uratowałem ale wygniatakiem pod który trzeba trochę inne wymiary otworów wiercić.
Na haas(kompatybilny z fanuc) gwintownikiem M8 idzie tak G84 Z-10. R1. F1.25 tyle że oprawka musi znajdować się oczywiście w osi wrzeciona.
Poza tym u mnie skrętne gwintowniki zawsze lubą pękać i ich nie lubię jak jest możliwość to wiercę głębszy otwór i gwintuję do przelotowych B
Na haas(kompatybilny z fanuc) gwintownikiem M8 idzie tak G84 Z-10. R1. F1.25 tyle że oprawka musi znajdować się oczywiście w osi wrzeciona.
Poza tym u mnie skrętne gwintowniki zawsze lubą pękać i ich nie lubię jak jest możliwość to wiercę głębszy otwór i gwintuję do przelotowych B
W-T-C ®
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Teraz pracuję w branży olejowej i już kilka lat nie używałem wygniataków ponieważ nie ma tu takich małych gwintów więc już nie wszystko pamiętam. O ile się nie mylę to dla gwintu M6 w nierdzewce 316 obroty wynosiły 300 (?) a otwór wierciłeś fi 5.50.
Jeśli się mylę co do obrotów to proszę mnie poprawić.
Jeśli się mylę co do obrotów to proszę mnie poprawić.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
G84 samo przełącza obroty w drugą stronę i wycofuje gwintownik, zaś Z-10 to głębokość gwintu jeśli Z0 masz na czole wałka a r R1.0 to zna czy że od odległości Z1.0 zacznie gwintować, bo zatrzymać się z gwintownikiem przed gwintowaniem to możesz nawet na Z100 a następnie podjedzie na szybkim ruchu do Z1.
Lecz nie wiem czy to u ciebie będzie działać więc sprawdź na sucho bez narzędzi.
Lecz nie wiem czy to u ciebie będzie działać więc sprawdź na sucho bez narzędzi.
W-T-C ®