Gwint zewnętrzny i wewnętrzny
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Gwint zewnętrzny i wewnętrzny
Witam
Mam pytanie które od kilku dni powoduje że stoję w miejscu z rysunkiem. Mam zamiar dać tokarzowi rysunek w celu wykonania pewnych części. Tu pojawią się problem z gwintem. Powiedzmy że gwint wewnętrzny jest M10 (skok 1,25), więc jaki powinien być gwint zewnętrzny aby były do siebie dopasowane i nastąpiło połączenie gwintowe (mówiąc wprost - żeby się zakręcało wieczko). Czytałem książki odnośnie wymiarowania, itp., ale dalej nie wiem jak je do siebie dopasować żeby nie było za luźno lub za ciasno.
Mam pytanie które od kilku dni powoduje że stoję w miejscu z rysunkiem. Mam zamiar dać tokarzowi rysunek w celu wykonania pewnych części. Tu pojawią się problem z gwintem. Powiedzmy że gwint wewnętrzny jest M10 (skok 1,25), więc jaki powinien być gwint zewnętrzny aby były do siebie dopasowane i nastąpiło połączenie gwintowe (mówiąc wprost - żeby się zakręcało wieczko). Czytałem książki odnośnie wymiarowania, itp., ale dalej nie wiem jak je do siebie dopasować żeby nie było za luźno lub za ciasno.
Tagi:
Re: Gwint zewnętrzny i wewnętrzny
Tutaj masz wymiary gwintów metrycznych na śrubie i w nakrętce: http://www.pkm.edu.pl/index.php/polocenia-obl/gwint-oblmaniek7852 pisze:gwint wewnętrzny jest M10 (skok 1,25), więc jaki powinien być gwint zewnętrzny aby były do siebie dopasowane i nastąpiło połączenie gwintowe (mówiąc wprost - żeby się zakręcało wieczko).

-
-
Mógłby ktoś wyjaśnić to na takim oto przykładzie?. Średnica wewnętrzna wieczka (nakrętka) wynosi 52 mm, więc stosuję sobie gwint np. M52x1,5. Średnica zewnętrzna walca na który powinna być nakręcona nakrętka wynosi 51 mm. Jaki więc gwint zastosować w walcu? Może należy zmienić średnicę walca?
Długość użytkowa gwintu nakrętki 6 mm, walca 5 mm.
Ps. Gwinty są dobrze narysowane?

Długość użytkowa gwintu nakrętki 6 mm, walca 5 mm.
Ps. Gwinty są dobrze narysowane?

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
WITAMY ponownie z b.cennymi wskazówkami do rysunkutuxcnc pisze:....

tuxcnc pisze:Pewnie tego nie zauważyłeś, ale ten dział cieszy się niebywałą popularnością wśród leni i kretynów... https://www.cnc.info.pl/topics108/dorys ... t40502.htm