Grubość blachy jaką utnie gilotyna

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
zyx5050
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Grubość blachy jaką utnie gilotyna

Post napisał: zyx5050 » 02 paź 2021, 12:20

Jaką grubość blachy stalowej jest w stanie uciąć gilotyna żeliwna z okresu PRL, jeżeli ma ok. 200 mm długość noży? Wszystkie tego typu gilotyny są w stanie ciąć blachy do max 4 mm grubości?

Mam na myśli gilotynę tego typu - https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/fi ... ;s=644x461

bear
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: Grubość blachy jaką utnie gilotyna

Post napisał: bear » 02 paź 2021, 13:01

2mm chyba że założysz rurę 2m to może i 3mm

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 02 paź 2021, 13:44

To nie jest gilotyna, to są nożyce gilotynowe i utniesz na tym pręt do ok. 15 mm, płaskownik do 6 mm, a blachę? Piątkę powinieneś uciąć, jeśli dołożysz odpowiednią rurę, tyle, że to będzie raczej odcięcie, niż ucięcie. Jak to na nożycach.

Autor tematu
zyx5050

Post napisał: zyx5050 » 03 paź 2021, 09:55

bear pisze:
02 paź 2021, 13:01
2mm chyba że założysz rurę 2m to może i 3mm
Blacha z nierdzewki 4 mm pójdzie, zwykła stalowa - 3 mm też da radę uciąć.

Pytanie tylko jak powinien być ustawiony górny nóż względem dolnego?
Posłużę się zdjęciem z internetu, tam gdzie na zielono zaznaczyłem luz jest ok. 0,05 mm, na czerwono już praktycznie nie ma żadnego. Nóz jest źle ustawiony? Na całej długości powinien być jednakowy luz? U mnie nóż jest zaokrąglony, a na zdjęciu zwykły prostokąt. Takim tnie się lepiej niż zaokrąglonym? Blachę mi lekko zawija przy odcinaniu no i mam problem z utrzymaniem prostej linii cięcia nawet jak linia jest zaznaczona rysikiem.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: WZÓR » 03 paź 2021, 10:57

zyx5050 pisze:
03 paź 2021, 09:55
Pytanie tylko jak powinien być ustawiony górny nóż względem dolnego? .....
Na tej gilotynce noży nie regulujesz.
..... , ewentualnie pomiędzy nożem , a korpusem można podłożyć blaszki o ile jest taka możliwość i potrzeba.
.... U mnie nóż jest zaokrąglony, a na zdjęciu zwykły prostokąt. Takim tnie się lepiej niż zaokrąglonym? ....
Twój nóż jest po prostu tępy.
.... Blachę mi lekko zawija przy odcinaniu no i mam problem z utrzymaniem prostej linii cięcia nawet jak linia jest zaznaczona rysikiem.
Przy tej gilotynce to standard ..... , nic z tym nie zrobisz.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 03 paź 2021, 10:58

Bo to są nożyce gilotynowe, a nie gilotyna. Dlatego masz problem z utrzymaniem linii cięcia, bo tu nie ma uderzenia noża o blachę, jak w gilotynie, a tylko stopniowe odcinanie blachy, jak w nożyczkach.

Oczywiście, że noże do tego ustrojstwa się ostrzy na szlifierce do płaszczyzn. Oczywiście, że musisz je ustawić. Po pierwsze, na osi (ten trzpień z zawleczką) nie powinno być wyczuwalnych luzów. Po drugie, między nóż i obudowę podkładasz blaszki, tak żeby uzyskać luz cięcia. Tu masz o luzie cięcia: http://www.metalplast.pwr.wroc.pl/old/pliki/lab6.pdf

To nie jest precyzyjne urządzenie, jeszcze raz powtarzam, tym raczej odcinasz, a nie ucinasz. Jeśli chcesz proste, to musisz płaszczyznę cięcia wyprowadzić innymi sposobami (pilnik, szlifierka, frez).

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: orion32 » 03 paź 2021, 11:21

W gilotynie, też jest stopniowe, dlatego skręca cięty materiał. Tyle że tam, kąt jest stały, a tu zmienny.
Wzorze nie koniecznie jest tępy, tylko ma inny kształt. Były noże, z prostą krawędzią cięcia i z łukową. To czy jest tępy, czy nie to można ocenić dopiero po oględzinach.Nożem z ostrzem, łukowym tnie się lżej.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

walcu23

Post napisał: walcu23 » 03 paź 2021, 12:53

jasiu... pisze:
02 paź 2021, 13:44
To nie jest gilotyna, to są nożyce gilotynowe i utniesz na tym pręt do ok. 15 mm, płaskownik do 6 mm, a blachę? Piątkę powinieneś uciąć, jeśli dołożysz odpowiednią rurę, tyle, że to będzie raczej odcięcie, niż ucięcie. Jak to na nożycach.
Padłem.... ze śmiechu :mrgreen: Pokaż zdjęcie jak własnoręcznie odcinasz tymi nożycami kawałek z 15mm pręta albo płaskownik 6...

Mam w domu taką zabawkę, tyle że zamiast przekładni dźwigniowej jest wycinek zębaty. Długość ramienia ok 60cm. Noże sa już tępe, blacha ocynk idzie jak masło, do 3mm da się tym ciąć. I to precyzyjnie, po trasie idzie elegancko, i nic nie podwija. Wszystko leży w regulacji noży, w mojej się da, są od tego śrubki. Pewnie dlatego da się precyzyjnie ciąć a krawędź cięcia nie jest jak po palniku porwana...

Autor tematu
zyx5050

Post napisał: zyx5050 » 03 paź 2021, 14:17

jasiu... pisze:
03 paź 2021, 10:58
Bo to są nożyce gilotynowe, a nie gilotyna. Dlatego masz problem z utrzymaniem linii cięcia, bo tu nie ma uderzenia noża o blachę, jak w gilotynie, a tylko stopniowe odcinanie blachy, jak w nożyczkach.

Oczywiście, że noże do tego ustrojstwa się ostrzy na szlifierce do płaszczyzn. Oczywiście, że musisz je ustawić. Po pierwsze, na osi (ten trzpień z zawleczką) nie powinno być wyczuwalnych luzów. Po drugie, między nóż i obudowę podkładasz blaszki, tak żeby uzyskać luz cięcia. Tu masz o luzie cięcia: http://www.metalplast.pwr.wroc.pl/old/pliki/lab6.pdf

To nie jest precyzyjne urządzenie, jeszcze raz powtarzam, tym raczej odcinasz, a nie ucinasz. Jeśli chcesz proste, to musisz płaszczyznę cięcia wyprowadzić innymi sposobami (pilnik, szlifierka, frez).
No właśnie chodzi o tą szczelinę, śruby do regulacji są i dwa płaskowniki też są podłożone. Ogólnie moja gilotyna nie jest raczej styrana, noże są ładnym stanie, zero wyszczerbień. Pytanie tylko jak ustawić tą szczelinę, skoro mam już 0,05 mm to na całej długości na tyle samo wyregulować?

Na złomie też widziałem jeszcze większą od mojej, ale tamta waży pewnie 50-60 kg i niestety nie była na sprzedaż.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 03 paź 2021, 18:12

walcu23 pisze:
03 paź 2021, 12:53
Mam w domu taką zabawkę, tyle że zamiast przekładni dźwigniowej jest wycinek zębaty. Długość ramienia ok 60cm.
To trochę inna zabawka. Ja pamiętam identyczne nożyce jeszcze z czasów praktyk w technikum w warsztatach szkolnych. Czasy przedwałęsowskie. Na króćcu było półtora metra rury i pręt 15 dało się uciąć, podobnie jak płaskownik 6. No właśnie, to wszystko zależy od rozmiaru, bo były robione i maleńkie i takie z rurą ponad 2 metry.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”