Grubość blachy do połączenia śrubowego
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Grubość blachy do połączenia śrubowego
Witam. Mam pewien problem. Otóż potrzebuję znaleźć informacje dotyczące grubości blach do połączenia śrubowego przelotowego i nieprzelotowego (np. M36) jednak nie za bardzo wiem gdzie mogę tego poszukać. Czy ma ktoś jakiś pomysł gdzie mogę to znaleźć?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: Grubość blachy do połączenia śrubowego
Zwykle raczej dobiera się śrubę do blachy a nie odwrotnie, ale generalnie możesz skorzystać z takiej zależności:
l_śruby = Σt + l_nakr
Gdzie t oznacza grubości łączonych części a l_nakr długość części śruby, na którą zakładamy nakrętkę. Jak sobie odwrócisz tą zależność to masz:
Σt = l_śruby - l_nakr
Czyli bierzesz jakąś śrubę, sprawdzasz jej długość i wyliczasz sumę grubości łączonych elementów odejmując od całkowitej długości śruby długość na nakrętkę. Trywialne, ale tak to się robi.
Pamiętaj jednak, że Σt <= 5d dla połączeń niesprężanych i 8d dla sprężanych (d to oczywiście średnica trzpienia śruby).
Źródło: http://metale.pwr.wroc.pl/files/A.Biegu ... rubowe.pdf
l_śruby = Σt + l_nakr
Gdzie t oznacza grubości łączonych części a l_nakr długość części śruby, na którą zakładamy nakrętkę. Jak sobie odwrócisz tą zależność to masz:
Σt = l_śruby - l_nakr
Czyli bierzesz jakąś śrubę, sprawdzasz jej długość i wyliczasz sumę grubości łączonych elementów odejmując od całkowitej długości śruby długość na nakrętkę. Trywialne, ale tak to się robi.
Pamiętaj jednak, że Σt <= 5d dla połączeń niesprężanych i 8d dla sprężanych (d to oczywiście średnica trzpienia śruby).
Źródło: http://metale.pwr.wroc.pl/files/A.Biegu ... rubowe.pdf
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
StudentIB : sruba powinna wystawac poza nakretke. W zaleznosci od normy roznie, czesto 3 zwoje. Błędem jest kiedy sruba konczy sie na rowno z nakretka, nawet calkiem duzym bledem.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)