Grawerowanie w mosiądzu
jaki frez
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Grawerowanie w mosiądzu
Witam wszystkich jestem tutaj nowy i nie mam też zbyt wielkiego doświadczenia z frezowaniem szczególnie w mosiądzu. Jednak podoba mi się to mam możliwość się nauczyć czegoś więcej i chciał bym skorzystać z okazji. Mam za sobą już pierwsze grawery jednak chińskimi frezami które dostałem wraz z frezarką ( nawet nie wiem czy są do mosiądzu). Znajomy załatwił mi płyty ok 2mm z mosiądzu i na nich robię sobie próby. Wyczytałem od kolegi Andrzeja że najlepsze są płyty specjalnie do grawerowania, dziękuję za cenną informację. Mam jeszcze pytanie odnośnie frezów. Planuję grawerować ryngraf czyli wjazd w materiał znikomy 0.02-0.03mm
jednak te chińskie podróbki albo się łamią albo strzępią materiał. Czy możecie mi doradzić jaki frez był by najlepszy do tego typu pracy i gdzie taki można zamówić?
Chętnie dowiedział bym się też jak ustawić prędkość wrzeciona oraz posuw do materiału: mosiądz z 2% dodatkiem ołowiu (MO58/MO59) bo taki zamierzam kupić.
jednak te chińskie podróbki albo się łamią albo strzępią materiał. Czy możecie mi doradzić jaki frez był by najlepszy do tego typu pracy i gdzie taki można zamówić?
Chętnie dowiedział bym się też jak ustawić prędkość wrzeciona oraz posuw do materiału: mosiądz z 2% dodatkiem ołowiu (MO58/MO59) bo taki zamierzam kupić.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Re: Grawerowanie w mosiądzu
Teraz Ci strzępi bo zapewne używasz mosiądzu M63 (niezależnie od stanu utwardzenia) Po przejściu na mosiądz MO (58,59) u mnie ten problem znikł zupełnie. Co do frezów to wpisz sobie na popularnym portalu aukcyjnym hasło "frez grawerski 3P" . Ja u siebie mam 28.000 obr/min i posuw 300-500 mm/min , zagłębienie 0,3-0,5 mm - ale u mnie czas grawerowania nie jest istotny (produkcja jednostkowa). Mosiądze ołowiowe graweruję "na sucho"
-
Dzięki za podpowiedź jak byś jeszcze mógł mi powiedzieć jaki mam wybrać kąt pochylenia czoła i płaszczyzny pod ten mosiądz?
dodam że zależy mi dosłownie na "rysowaniu po mosiądzu" jak najcieńszych lini
dodam że zależy mi dosłownie na "rysowaniu po mosiądzu" jak najcieńszych lini
-
Ok, dzięki za pomoc takie zamówiłem popróbuje zobaczę którym będzie szło najlepiej.
Powiedz mi jeszcze jeśli możesz jaki frez był by najlepszy żeby na koniec obróbki wyciąć obrabiany kształt?
będę grawerował w miedzi o grubości do 1mm.
ps. dziękuję bardzo za pomoc
Powiedz mi jeszcze jeśli możesz jaki frez był by najlepszy żeby na koniec obróbki wyciąć obrabiany kształt?
będę grawerował w miedzi o grubości do 1mm.
ps. dziękuję bardzo za pomoc

-
Kurcze przepraszam Cię, myślę o mosiądzu mówię o miedzi. Owczywiscie chodzi mi o mosiądz. Grawer wyszedł mi całkiem dobrze ale pracowałem na tym gorszej jakości nie pod grawer no i nie mam stołu pod ciśnieniem jeszcze.. trochę jest problem gdy materiał jest nierówny bo zagłębiam się na 0.001mm ale wszystko w swoim czasie.
W każdym razie chodzi mi o frez do wycinania ukończonego graweru w mosiądzu ok 1,5mm...
W każdym razie chodzi mi o frez do wycinania ukończonego graweru w mosiądzu ok 1,5mm...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Ja większość detali graweruję kulowym frezem D1,5. Jak coś drobniejszego to 1,0 a nawet 0,5.
Sporo tego u mnie bo wszystkie nasze produkty osprzętu jachtowego są z logiem firmy.
Mosiądz generalnie super się graweruje, najlepszy efekt uzyskujemy po uprzednim polerowaniu powierzchni.
Sporo tego u mnie bo wszystkie nasze produkty osprzętu jachtowego są z logiem firmy.
Mosiądz generalnie super się graweruje, najlepszy efekt uzyskujemy po uprzednim polerowaniu powierzchni.
-
Do grawerowania używam 0.1 0,2 mm frezów, jednak chodzi mi o dokładne wycięcie w mosiądzu o grubości do 1mm ( tak aby krawędzie były gładkie) powiedzmy koła 5/5 cm.