Witam,
Spotkałem się kilka razy na necie z opcją grawerowania tzn obok palnika plazmowego wisi drugi tak jakby pisak którym grawerujemy. Chodzi mi o grawerowanie numerów w miękkiej stali - S235 - 355 ewentualnie DC01.
Czy ktoś z was widział - wie jak się to nazywa i jak najprościej wykonać to do przecinarki plazmowej?
Grawerowanie - jak dorobić do plazmy?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Można dać zwykłe wrzeciono nawet kressa ale Tobie pewnie chodzi o http://www.pramark.pl/znakowarki-mikroudarowe/
Na maszynie wystarczy zanstalować dodatkową prowadnicę na osi Z i np. Siłownik opuszczający wrzeciono a z programu wywoływać je przez zdefiniowane M np. M100 M101 . Przesunięcie w osiach względem palnika zrealizuje T2M6 G43 S1000 .
Na maszynie wystarczy zanstalować dodatkową prowadnicę na osi Z i np. Siłownik opuszczający wrzeciono a z programu wywoływać je przez zdefiniowane M np. M100 M101 . Przesunięcie w osiach względem palnika zrealizuje T2M6 G43 S1000 .
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Re: Grawerowanie - jak dorobić do plazmy?
takie urządzenie nazywa się marker.snajperman-s1 pisze: Czy ktoś z was widział - wie jak się to nazywa i jak najprościej wykonać to do przecinarki plazmowej?
Może być:
1. plazmowy
2. proszkowy
3. pneumatyczny
można też zrobić na frezarce ale wszystko to kwestia tego co dokładnie chcesz osiągnąć.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Ok a zna ktos koszta i gdzie to dostać ?
Frezarka odpada bo trzeba długość narzędzia itd a wiadomo ze blacha czasem krzywa i lipa.
Pneumatyczny grawer mikroudarowy najlepszy bo docisk do blachy zrobić i jedzieny z napisami
Chodzi mi o znaki cos jak nr nadwozia - na stałe.
A z tym kodem T2M6 itd nie bardzo rozumiem....
[ Dodano: 2016-01-22, 22:30 ]
A czy nadał by się "pisak grawerski"? Są dostępne na Allegro.
No i jak wykonac właśnie to przesunięcie.....?
A faktycznie wystarczy prowadnica liniowa i docisk silownikien pneumatycznym a regulujac cisnieniem powietrza wyregulujemy siłę docisku
Frezarka odpada bo trzeba długość narzędzia itd a wiadomo ze blacha czasem krzywa i lipa.
Pneumatyczny grawer mikroudarowy najlepszy bo docisk do blachy zrobić i jedzieny z napisami

Chodzi mi o znaki cos jak nr nadwozia - na stałe.
A z tym kodem T2M6 itd nie bardzo rozumiem....
[ Dodano: 2016-01-22, 22:30 ]
A czy nadał by się "pisak grawerski"? Są dostępne na Allegro.
No i jak wykonac właśnie to przesunięcie.....?
A faktycznie wystarczy prowadnica liniowa i docisk silownikien pneumatycznym a regulujac cisnieniem powietrza wyregulujemy siłę docisku