Grawerowanie 3D w drewnie

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
roxio
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Grawerowanie 3D w drewnie

Post napisał: roxio » 29 wrz 2013, 13:59

Czy ktoś ugryzł temat grawerowania laserem w "3D"? Coś jak na załączonym zdjęciu.

Obrazek

Kontaktowałem się z tą firmą od załączonego obrazka, ale jedyne co, to dostałem demo zdjęcia w wersji 256bit szarości przystosowaną niby już do grawerowania, niestety standardowy program LaserCut 5.3 nie jest w stanie tego ugryźć bo obsługuje tylko 2 bitowe obrazy.

Tak więc czy macie na to jakieś sposoby? Może jest jakiś inny program który obsługuje taki tryb pracy? Trochę stron przejrzałem ale konkretów w tym temacie brak.

Tagi:

Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Zanixi » 29 wrz 2013, 14:12

Na jakiego pokroju maszynkach już jest coś takiego możliwe?

Autor tematu
roxio

Post napisał: roxio » 29 wrz 2013, 14:38

np na filmie, użyto Thunder'a MINI60 - 50 watowa szklana tuba. Więc teoretycznie pod względem technicznym "każdy" podoła, kwestią jest przygotowanie pliku i tu cała "tajemnica".
Jak sądze amerykańskie odpowiedniki mają bardziej rozbudowane oprogramowanie do obsługi plików wsadowych ale może ktoś na forum liznął tematu i coś podpowie jak to zrobić na przestarzałym LaserCut lub czy jakeś inny program da rade współpracować z MPC6515(USB) a ma więcej opcji.

Awatar użytkownika

bratanek65
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: bratanek65 » 29 wrz 2013, 19:31

Z tego co widzę w instrukcji użytkownika zastosowanego w ThunderLaser sterownika to jest to jakiś klon MPC6515 albo 6535.
Trzeba by poczytać dalej.
W każdym razie tego orła to na pewno nie zrobili na ThuderLaserze tylko na KERN-ie a to zupełnie inna bajka.
A to co pokazuja na filmie to 90% ściema. Odpowiednie cieniowanie i zdjęcia z daleka.
"Let's Go Brandon"

Cooper
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Cooper » 29 wrz 2013, 19:37

Hey
Nigdy czegoś takiego nie robiłem sam ale widziałem kiedyś na targach w Niemczech.
Robili to z wykorzystaniem oprogramowania sterującego które wykorzystywało pełny zakres odcieni szarości. Tajemnica i klucz do sukcesu tkwi w odpowiednim przygotowaniu pliku w odcieniach szarości gdzie ciemny kolor odpowiada za głębokość. (Podobnie jak w reliefie na frezarce). Soft sterujący z automatu dopasowywał parametry mocy/prędkości do odcieni szarości i tworzył też warstwy. Sam grawer sam naprawde długoooooo...

Poza tym jak pisze kolega wyżej orła zrobiono na Kernie a to amerykański słabszy odpowiednik Eurolasera a to już zupełnie inna technologia.
3D z eurolasera wygląda tak:
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2013, 19:44 przez Cooper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 29 wrz 2013, 19:42

Tu są dobre opisy tej techniki: http://www.gantryco.com/laser-carving-3 ... phics.html

Wygląda na to, że obsługuje to inne oprogramowanie lasera niż twoje:
http://www.gantryco.com/faqs-3d-256-gra ... phics.html
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Cooper
Posty w temacie: 2

Post napisał: Cooper » 29 wrz 2013, 19:50

Hey
Nigdy czegoś takiego nie robiłem sam ale widziałem kiedyś na targach w Niemczech.
Robili to z wykorzystaniem oprogramowania sterującego które wykorzystywało pełny zakres odcieni szarości. Tajemnica i klucz do sukcesu tkwi w odpowiednim przygotowaniu pliku w odcieniach szarości gdzie ciemny kolor odpowiada za głębokość. (Podobnie jak w reliefie na frezarce). Soft sterujący z automatu dopasowywał parametry mocy/prędkości do odcieni szarości i tworzył też warstwy.

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: koala.g » 29 wrz 2013, 20:39

Nie sterują tez czasem Zetką ?

deflection
Posty w temacie: 3

Post napisał: deflection » 30 wrz 2013, 00:45

W trotecu jest takie coś w standardzie.
skala szarości reguluje mocą lasera. Żadna korekta jeżeli chodzi o "z" jest niepotrzebna.
Raczej w LC nie osiągniesz takiego efektu, chyba że będziesz grawerował warstwami. Kiedyś próbowałem na chinczyku i nic z tego nie wyszło :D

btw, możesz zamieścić to foto "demo"?

Autor tematu
roxio

Post napisał: roxio » 30 wrz 2013, 10:06

Tak, właśnie grawerowania warstwami próbowałem, efekt jest zadowalający ale przy mało skomplikowanych wzorach i jeśli tworzę coś od podstaw. Klienci jednak przynoszą swoje wzory (dość skomplikowane, o zdjęciach już nie wspominam) i chcą czegoś więcej niż wygrawerowania w jednym poziomie. A z krojeniem na warstwy żeby to jeszcze jakoś wyglądało jest tyle zabawy że szkoda gadać.

Nie mogłem dodać załącznika bo rozmiar za duży ale wgrałem na dysk:
https://docs.google.com/file/d/0B1qctuP ... sp=sharing

Plik się nie wyświetli ale można go normalnie pobrać; Plik -> Pobierz (Ctrl+s)
Format TIF - 400KB

Tak myślałem że na LC nic lepszego nie będzie ale tak się zastanawiam może jest inny kompatybilny program który przeliczałby skale szarości na moc i prędkość z automatu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”