GRANATNIK PALLAD kaliber 40mm
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
GRANATNIK PALLAD kaliber 40mm
Czy ktoś się może orientuje jakie są wymiary bruzdy gwintowej w granatniku Pallad 40mm?
Chodzi mi o szerokość i głębokość najlepiej z tolerancjami. Pomagam znajomej przy projekcie zaliczeniowym na studiach i musimy jakoś przyjąć te wymiary na rysunku lufy do takiego granatnika. Jak do tej pory udało mi się ustalić, że bruzd jest 16 a skok linii śrubowej wynosi 1220mm. W ostateczności może mi ktoś poradzić (i uzasadnić) jaką szerokość i jaką głębokość takiej bruzdy przyjąć? Ostatnie pytanie to jaka powinna być twardość takiej lufy i ewentualnie jaka obróbka cieplna (powierzchniowa?) powinna być zastosowana?
P.S. O broni nic mi nie wiadomo, skończyłem mechanikę i budowę maszyn ze specjalnością maszyny technologiczne
Chodzi mi o szerokość i głębokość najlepiej z tolerancjami. Pomagam znajomej przy projekcie zaliczeniowym na studiach i musimy jakoś przyjąć te wymiary na rysunku lufy do takiego granatnika. Jak do tej pory udało mi się ustalić, że bruzd jest 16 a skok linii śrubowej wynosi 1220mm. W ostateczności może mi ktoś poradzić (i uzasadnić) jaką szerokość i jaką głębokość takiej bruzdy przyjąć? Ostatnie pytanie to jaka powinna być twardość takiej lufy i ewentualnie jaka obróbka cieplna (powierzchniowa?) powinna być zastosowana?
P.S. O broni nic mi nie wiadomo, skończyłem mechanikę i budowę maszyn ze specjalnością maszyny technologiczne
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Za rozmowę jeszcze nikt nikogo nie ukarał , każdy z nas może mieć zainteresowania militarystyczne. Niewiele jest opracowań tego typu broni ale poszukaj zeszytów ,,Typy broni i uzbrojenia,,możliwe ze wydano taką publikację. Wiem tylko że definicji luf w encyklopedii jest 20 typów i nie sposób wszystkie opisać, jak też wykonania rozkładu naprężeń i innych parametrów.Lufa w granatniku była wykonana z utwardzonego aluminium.Jeżeli mamy na myśli taki sam granatnik podwieszany do karabinka AK-47.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Dobra, lalka się niczego nie dowiedziała, a dzisiaj musimy to skończyć. W takim wypadku musimy sami przyjąć jakieś wymiary tych bruzd. Czy głębokość tych bruzd może wynosić 0.5mm? Czy to powinno być wyryte na 2mm? Wydaje mi się, że takie płytkie bruzdy już spełniają swoje zadanie, czyli nadają pociskowi ruch obrotowy. Marnym pocieszeniem jest to, że jej promotor również niewiele wie na ten temat, więc może się nie będzie specjalnie czepiał, jeśli rysunek będzie dobrze wykonany, nawet jeśli to co on przedstawia nie bardzo będzie miało sens...
to jak? 0.5mm????
a twardość? ona coś mówi o hartowaniu, ale wydaje mi się, że bredzi. Być może też nie rozróżnia hartowania i ulepszania cieplnego? Ja bym przyjął 42-48HRC
??
to jak? 0.5mm????
a twardość? ona coś mówi o hartowaniu, ale wydaje mi się, że bredzi. Być może też nie rozróżnia hartowania i ulepszania cieplnego? Ja bym przyjął 42-48HRC
??
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Lufa ma kilka kilkanaście lub więcej bruzd najczęściej o przekroju poprzecznym prostokątnym prostokątnym zaokrąglonym,wycinkowym. Liczba i głębokość zwiększa się wraz ze wzrostem kalibru broni. I tak dla kalibrów 5,5-9 mm wykonuje się zwykle 4-6 bruzd kal.20-30mm 10-18 bruzd, 57-8624-32 bruzd. a co do j=innych parametrów to ;Średnica przewodu lufy mierzona między bruzdami jest nie co mniejsza od największej śr. pocisku. Do pocisków ołowianych i wolno lecących głębokość bruzd jest nieco większa .Natomiat moja wiedza podpowiada mi ,ze lufy nie są hartowane.Są ulepszane inaczej.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Co do bruzd to za bardzo nie pomogę
Lufy robi się różnymi technologiami ale akurat granatniki podwieszane mają lufy robione ze stali gatunkowej - nie są hartowane
ale dokładnych danych nie znam
ten skok gwintu to chyba za duży nie powinno być około 300 mm ?DZIKUS pisze:że bruzd jest 16 a skok linii śrubowej wynosi 1220mm.
Lufy robi się różnymi technologiami ale akurat granatniki podwieszane mają lufy robione ze stali gatunkowej - nie są hartowane
ale dokładnych danych nie znam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
nie wiem jak jest z tym granatnikiem tj z twardością i wynikającą z tego trwałością ..
Lufy z którymi się spotkałem (
w pracy.. bo strzelałem kiedyś z AKMS) tj z technologią ich produkcji i regeneracji (działko 23mm) miały przewód lufy chromowany.
Jeszcze raz...Być może Pallad ma być prosty i tani, celność nie odgrywa wielkiej roli i przy strzale panuje stosunkowo niskie ciśnienie itp. - nie wiem tego ale zasady obowiązują jak w budowie maszyn -
twardsza powierzchnia przewodu lufy = wyższa trwałość = wyższa celność.
Lufy z którymi się spotkałem (

Jeszcze raz...Być może Pallad ma być prosty i tani, celność nie odgrywa wielkiej roli i przy strzale panuje stosunkowo niskie ciśnienie itp. - nie wiem tego ale zasady obowiązują jak w budowie maszyn -
twardsza powierzchnia przewodu lufy = wyższa trwałość = wyższa celność.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
wyższa celność wiąże się trochę z innymi czynnikami.upadły_mnich pisze: twardsza powierzchnia przewodu lufy = wyższa trwałość = wyższa celność.
W Polsce dość tania była (chyba już nikt nie robi tego z uwagi na skończenie licencji) metoda chromowania lufy - powodowało to lekko ciaśniejszy otwór przewodu lufy i stara broń która miała już mocno wysłużoną lufę po takim zabiegu ponownie najczęściej zaczynała lepiej się zachowywać dodatkowo nie rdzewiała . Mamy jeszcze lufy poligonalne - np. Glock ma lufę poligonalną - cenowo taka lufa jest droższa od normalnej a kształt takiej bruzdy jest łukowy a nie prostokątny (lepsze uszczelnienie a co za tym idzie większa prędkość początkowa i celność).
Luf się nie hartuje ale robi metodą kucia. Jest taki kaliber jak pamiętam 0.250 swift (chyba dobrze napisałem) bardzo szybki pocisk - gdzie kiedyś przeczytałem że lufa wystarcza na 220-250 strzałów ale dopisek był taki że dopóki taka lufa w USA kosztuje 150USD to nie jest to problemem. Lufy jak mamy już o jednym kalibrze np. .308 (w Europie oznaczone 7,62mm chodź pocisk ma średnicę 7,82) to różnią się wykonaniem komory nabojowej.
i tam pamiętam jak celnicy Polscy zawsze wymagali aby podawać kaliber lufy jaka była sprowadzana do Polski nie rozumiejąc że to wszystko zależy jaka komora nabojowa zostanie wykonana w niej przez rusznikarza. Lufy różnią się ilością zwojów - ja zawsze tak z wygody zawsze mówiłem np. 8 zwojów na cal ale chodzi dokładnie ile cali na jeden zwój. Dla lufy .308 zalecane są 8-10 dla kalibru .308 Winchester , 10-12 cali na jeden zwój dla kalibru 30-06 a dla kalibru .300 Woterhby Magnum 1 zwój na 14 cali.
zasada im kula szybsza tym dłuższy skok. dlatego prawidłowo jak bardzo zależy nam na celności broni powinniśmy zastanowić się jakimi pociskami będziemy strzelać np czy o wadze 125 grainow czy 220. Dalej pamiętam jak ważne było w jakim momencie kończy się lufa (chodzi o węzły drgań) czasami skrócenie lufy powodowało że broń stawała się bardzo celna , dalej wykonanie amunicji ale to już są dywagacje na temat celności broni.
-
temat rzeka
ale do każdej wypowiedzi można się przyczepić
np;
np Pallad ma niską prędkość początkową pocisku a skok w porównaniu do każdego pistoletu większy

ale do każdej wypowiedzi można się przyczepić

np;
to też uproszczenie bo;Piotrjub pisze:zasada im kula szybsza tym dłuższy skok
np Pallad ma niską prędkość początkową pocisku a skok w porównaniu do każdego pistoletu większy
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej