Witam wszystkich forumowiczów
Jestem na profilu technik mechatronik.
Chciałbym stworzyć układ pneumatyczny oparty na sterowaniu GRAFCET w programie FESTO FluidSIM. W bibliotece programu znajdują się niezbędne elementy, jednak pomimo schematu w zeszycie, nie mam pojęcia jak i co podłączyć w programie FESTO. Prosił bym o zdjęcie lub plik .ct z najprostszym układem pneumatycznym, zrobionym w programie FluidSIM opartego o sterowanie GRAFCET.
GRAFCET sterowanie w FESTO FluidSIM
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witaj. Też jestem po mechatroniku.
GRAFCET to nie sterowanie, tylko prosty algorytm bardzo podobny do SFC. Innym przykładem może być schemat blokowy.
Co do tworzenia prostego układu pneumatycznego to łap link:
Ja z tego też na początku trochę podglądałem co i jak
Co prawda jest on hiszpański, ale po prostu sobie obserwuj jakie elementy tam wkłada.
Do załącznika dodaję też jakiś układ, który tworzyłem w szkole średniej.
Musi być zawsze sprężarka (źródło czynnika roboczego, którym w układzie pneumatycznym jest powietrze), w rzeczywistym układzie też Zespół Przygotowania Sprężonego Powietrza (bodajże filtr, smarownica i manometr), zawory rozdzielające i jakiś element wykonawczy (czyt. siłownik lub inny dups, który się przesuwa pod wpływem ciśnienia, które wytwarza sprężarka, a które rozprowadzają zawory)
GRAFCET to nie sterowanie, tylko prosty algorytm bardzo podobny do SFC. Innym przykładem może być schemat blokowy.
Co do tworzenia prostego układu pneumatycznego to łap link:
Ja z tego też na początku trochę podglądałem co i jak

Do załącznika dodaję też jakiś układ, który tworzyłem w szkole średniej.

Musi być zawsze sprężarka (źródło czynnika roboczego, którym w układzie pneumatycznym jest powietrze), w rzeczywistym układzie też Zespół Przygotowania Sprężonego Powietrza (bodajże filtr, smarownica i manometr), zawory rozdzielające i jakiś element wykonawczy (czyt. siłownik lub inny dups, który się przesuwa pod wpływem ciśnienia, które wytwarza sprężarka, a które rozprowadzają zawory)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Pokaz co masz w zeszycie.
Jeśli wykres to musisz dobrać tak elementy by pasowało i zgrywało sie.
jeśli elementy i zrobić wykres to prostota.
[ Dodano: 2015-11-04, 10:41 ]
Jeśli wykres to musisz dobrać tak elementy by pasowało i zgrywało sie.
jeśli elementy i zrobić wykres to prostota.
[ Dodano: 2015-11-04, 10:41 ]
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
GRAFCET we FluidSIM-ie jest w postaci modułu dostępnego dla układów elektro-pneumatycznych i elektrycznych - nie można zbudować układu pneumatycznego (czysto) w oparciu o ten moduł. Jeśli chcesz pobawić się GRAFCET-em, skorzystaj z wirtualnego sterownika GRAFCET z listy elementów (takie pudełko z przyłączami i napisem GRAFCET) a następnie gdzieś obok na stronie (w przeciwieństwie do modułów logicznych, do których trzeba "wejść") narysuj diagram GRAFCET. Jeśli jako funktorów użyjesz istniejących tabliczek elementów, nastąpi logiczne powiązanie i układ powinien zadziałać. Są pewne różnice w obsłudze wersji 3, 4 i 5 FS, więc nie będę wchodził w szczegóły nie znając Twojej. Jeśli chodzi o przykłady, w menu masz Didactic i tam znajdziesz odpowiednie ćwiczenia dostarczone z FS. Na drugim DVD masz również opisy do większości elementów z samouczkami video.