GRAFCET sterowanie w FESTO FluidSIM

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
przemvp7
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

GRAFCET sterowanie w FESTO FluidSIM

Post napisał: przemvp7 » 31 paź 2015, 18:23

Witam wszystkich forumowiczów

Jestem na profilu technik mechatronik.
Chciałbym stworzyć układ pneumatyczny oparty na sterowaniu GRAFCET w programie FESTO FluidSIM. W bibliotece programu znajdują się niezbędne elementy, jednak pomimo schematu w zeszycie, nie mam pojęcia jak i co podłączyć w programie FESTO. Prosił bym o zdjęcie lub plik .ct z najprostszym układem pneumatycznym, zrobionym w programie FluidSIM opartego o sterowanie GRAFCET.

HTX

Tagi:

kaluch95
Posty w temacie: 1

Post napisał: kaluch95 » 03 lis 2015, 19:06

Witaj. Też jestem po mechatroniku.

GRAFCET to nie sterowanie, tylko prosty algorytm bardzo podobny do SFC. Innym przykładem może być schemat blokowy.

Co do tworzenia prostego układu pneumatycznego to łap link:
Ja z tego też na początku trochę podglądałem co i jak :) Co prawda jest on hiszpański, ale po prostu sobie obserwuj jakie elementy tam wkłada.

Do załącznika dodaję też jakiś układ, który tworzyłem w szkole średniej.Obrazek

Musi być zawsze sprężarka (źródło czynnika roboczego, którym w układzie pneumatycznym jest powietrze), w rzeczywistym układzie też Zespół Przygotowania Sprężonego Powietrza (bodajże filtr, smarownica i manometr), zawory rozdzielające i jakiś element wykonawczy (czyt. siłownik lub inny dups, który się przesuwa pod wpływem ciśnienia, które wytwarza sprężarka, a które rozprowadzają zawory)

Autor tematu
przemvp7
Posty w temacie: 2

Post napisał: przemvp7 » 03 lis 2015, 21:45

Tzn stworzyć taki układ to ja potrafię ;D
Chodziło mi o układ pneumatyczny stworzony w oparciu o grafcet, w programie festo znajdują się elementy Grafcet

Obrazek

Czy zatem są one w tym programie tylko na pokaz i nie da się ich w żaden sposób zastosować do układu?
HTX

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 04 lis 2015, 10:37

Pokaz co masz w zeszycie.
Jeśli wykres to musisz dobrać tak elementy by pasowało i zgrywało sie.
jeśli elementy i zrobić wykres to prostota.

[ Dodano: 2015-11-04, 10:41 ]
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

marekesz

Post napisał: marekesz » 07 mar 2016, 20:58

GRAFCET we FluidSIM-ie jest w postaci modułu dostępnego dla układów elektro-pneumatycznych i elektrycznych - nie można zbudować układu pneumatycznego (czysto) w oparciu o ten moduł. Jeśli chcesz pobawić się GRAFCET-em, skorzystaj z wirtualnego sterownika GRAFCET z listy elementów (takie pudełko z przyłączami i napisem GRAFCET) a następnie gdzieś obok na stronie (w przeciwieństwie do modułów logicznych, do których trzeba "wejść") narysuj diagram GRAFCET. Jeśli jako funktorów użyjesz istniejących tabliczek elementów, nastąpi logiczne powiązanie i układ powinien zadziałać. Są pewne różnice w obsłudze wersji 3, 4 i 5 FS, więc nie będę wchodził w szczegóły nie znając Twojej. Jeśli chodzi o przykłady, w menu masz Didactic i tam znajdziesz odpowiednie ćwiczenia dostarczone z FS. Na drugim DVD masz również opisy do większości elementów z samouczkami video.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”