Godzina
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Re: Godzina
Sterownik na pewno ma gdzieś baterię podtrzymującą pamięć- bateria pewnie już pada, i gubi datę i godzinę.
Rozeznaj się jaka jest w Twojej maszynie, i wymień ją czym prędzej, bo różnej maści sterowniki, plc itp nie lubią tracić zasilania bateryjnego - utrata daty i godziny to pikuś, przy problemach jakie mogą się pojawić później- błędy w oprogramowaniu/ utrata jakiś parametrów itp (Nie wiem, czy dotyczy to wszystko Haas'a, piszę ogólnie o maszynach, nie tylko cnc)
Tymczasem- jak masz możliwość nie wyłączania zasilania tejże maszyny- to lepiej miej ją cały czas "pod parą".. tfu pod prądem
Rozeznaj się jaka jest w Twojej maszynie, i wymień ją czym prędzej, bo różnej maści sterowniki, plc itp nie lubią tracić zasilania bateryjnego - utrata daty i godziny to pikuś, przy problemach jakie mogą się pojawić później- błędy w oprogramowaniu/ utrata jakiś parametrów itp (Nie wiem, czy dotyczy to wszystko Haas'a, piszę ogólnie o maszynach, nie tylko cnc)
Tymczasem- jak masz możliwość nie wyłączania zasilania tejże maszyny- to lepiej miej ją cały czas "pod parą".. tfu pod prądem

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Prawidłowa data i godzina w tokarce i frezarce służy do zapisywania alarmów w faktycznym czasie.
Swego czasu chcieli mi wcisnąć dzwona , który był potwierdzony alarmem przeciążenia osi Z .
Obroniłem się .... , gdyż godzina i data tego alarmu nie była zgodna z moim grafikiem pracy.
Nie masz racji Arias2
Mi już pół roku gubi datę i godzinę i jakoś nie mam czasu tam zaglądać.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Aaaa, faktycznie - mając dwie maszyny na krzyż nie kontroluję nawet czy cokolwiek maszyna pokazuje, bo każdy robi na swojej. Ale faktycznie jak jest więcej operatorów, to widać co, kto i kiedy tam wygenerował.WZÓR pisze: ↑23 paź 2021, 21:14Prawidłowa data i godzina w tokarce i frezarce służy do zapisywania alarmów w faktycznym czasie.
Swego czasu chcieli mi wcisnąć dzwona , który był potwierdzony alarmem przeciążenia osi Z .
Obroniłem się .... , gdyż godzina i data tego alarmu nie była zgodna z moim grafikiem pracy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
WZÓR pisze:Mi już pół roku gubi datę i godzinę i jakoś nie mam czasu tam zaglądać.
Może przesadzam, ale mam złe doświadczenia z takim symptomami.. kiedyś zignorowany został symptom mogący wskazywać na baterię w maszynie produkcyjnej (bo "przecież sterownik pokazuje, ze bateria jest ok, to jest ok"), a potem, po wyłączeniu zasilania, postawienie jej na nogi zajęło naprawdę duuużo czasu, bo coś się pomieszało z konfiguracją jednego z kilku serw
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
U mnie maszyna chodzi 24 h / dobę i nie ma czasu zaglądać co tam w środku siedzi.Adi123 pisze: ↑23 paź 2021, 23:12WZÓR pisze:Mi już pół roku gubi datę i godzinę i jakoś nie mam czasu tam zaglądać.
Może przesadzam, ale mam złe doświadczenia z takim symptomami.. kiedyś zignorowany został symptom mogący wskazywać na baterię w maszynie produkcyjnej (bo "przecież sterownik pokazuje, ze bateria jest ok, to jest ok"), a potem, po wyłączeniu zasilania, postawienie jej na nogi zajęło naprawdę duuużo czasu, bo coś się pomieszało z konfiguracją jednego z kilku serw
Jak ją załączam w poniedziałek rano , to maszyna jest sprawna ( parametrów nie gubi) , a zegar dalej przestawiony.
Wygląda na to , że ma dwa źródła zasilania (?) , ..... wścibskim sugeruję wykonać telefon do Serwisu i się spytać.
Ze stratą parametrów w Haas nie ma strachu .
..... oczywiście nie powinno się pozwolić na takie zdarzenie i w odpowiednim czasie tą baterię wymienić.
Jak się tego nie zrobi to mus wyjąć pendrive z szafy sterowniczej i wgrać na nowo ustawienia maszyny oraz kody do opcji.
Wyłączenie maszyny z zasilania nie wpływa na wskazania daty , godziny i niektórych # w maszynie.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki