Bez specjalnego sprzętu można to zrobić odfrezowując uszkodzone fragmenty do "równego", na głębokość zamka rowka (trudno mi to inaczej nazwać) i wstawiając w te wybrania odpowiednio przycięte na wymiar fragmenty wytoczonych ze stali dwóch pierścieni: cztery elementy w wewnętrzne "koło" zamka rowka i trzy elementy w koło "zewnętrzne".
Zachowałbym nieuszkodzone fragmenty zamków z uwagi na lepszą stabilność całości i zachowanie geometrii po naprawie (uważam, że byłyby lepsze niż po wstawieniu dwóch pełnych pierścieni).
Wstawione fragmenty zamocowałbym szpilkami, po 4-6-8 sztuk na element, jedna blisko drugiej, np. co pół średnicy lub co średnicę - wykonałbym je np. ze śrub ampulowych o wysokiej wytrzymałości; po dokręceniu do mocnego oporu (aż niegwintowana część śruby oparłaby się na gwincie wstawki i z użyciem kleju do gwintów) odciąłbym pozostałe, wystające części śrub na gładko, by zlicować je z powierzchnią głowicy.
Średnice szpilek trzeba dobrać do sytuacji i ilości miejsca, trudno to ocenić na zdjęciach, ale zupełne minimum to M6, a maksimum chyba M10. Gwinty powinny być możliwie głębokie, a wiercić i gwintować oczywiście trzeba oba elementy wspólnie, z wstawką spozycjonowaną i dociśniętą w wybraniu.
Wytrzymałość pewnie by nieco się obniżyła, ale nie drastycznie - a głowicy szkoda, skoro jest w takim stanie warto próbować ją naprawić, bo użyteczność mocno spadła (choć to zależy, do czego jest przeznaczona).
W ten sposób mam naprawione rowki w stole małej frezarki, którą kiedyś kupiłem - i nawet nie zauważyłem tego z początku. "Wyszło" dopiero po gruntownym oczyszczeniu stołu - nic się z tym nigdy nie działo, maszyna pracuje normalnie. Zdaje mi się nawet, że to była naprawa wady odlewu, a nie naprawa wyrwanych krawędzi rowków.
Dołączam rysuneczek poglądowy, poprzeczny przekrój rowka po naprawie:
-
Załączniki
-
- Rysunek1-Model.pdf
- (2.47 KiB) Pobrany 56 razy
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)