Jestem na etapie projektowania giętarki rolkowej do cienkościennych profili stalowych (rura, kwadrat) o rozmiarze do 50mm.
Przejrzałem dziesiątki polskich i zagranicznych pomysłów, lecz nasuwa mi się kilka pytań dot. działania giętarki.
1. Wiem, że nie raz zdarza się, w szczególności w giętarkach produkcji domowej, lub chińskiej, że profil wichruje się podczas gięcia, odchylając się od zamierzonej osi. Czy jest to wina nieprecyzyjnego wykonania giętarki, czy wchodzą w grę inne czynniki?
2. Profesjonalne giętarki wyposażone są w ukośne rolki (patrz foto). Czy ktoś mógłby wytłumaczyć do czego służą? (może do wyeliminowania efektu z pkt 1?)

3. Widziałem wiele giętarek, gdzie dwie rolki są połączone łańcuchem, w tym jedna jest napędzana ręcznie lub silnikiem. Planuję budowę giętarki z napędem na środkową rolkę, stąd pytanie, czy napęd na jedną oś będzie wystarczający? Czy może wystąpić poślizg?

4.Zamierzam użyć podnośnika hydraulicznego 4t lub 8t. Zastanawiałem się także nad użyciem gotowych rolek (od bram itp), pytanie tylko "czy to wyda?" (rodzaj stali bliżej nieznany).
Z góry dziękuję za pomoc.