Dopiero co skończyłem technikum informatyczne i trochę pojęcia o programowaniu jako tako mam, a jako , że ostatnio dostałem się do firmy produkujące żyrandole/kinkiety i abażury to podjąłem tam pracę. W firmie tej ostatnio przywieziono maszynę CNC do gięcia drutu taką jak tutaj :
Maszyna ta posiada program Mach 3 cnc controller (jeśli dobrze się przyjrzałem).
Chciałbym spytać się czy są jakieś symulatory do gięcia drutu głównie w celu pisania i sprawdzania jak działają dane programy ? Czy ktoś posiada listę instrukcji do tej maszyny z podstawowymi komendami w celu po prostu zobaczenia jak to działa na maszynie. Z programowaniem miałem styczność wiele razy w szkole ponieważ takie języki jak c++, java scritp itp miałem opanowanie ale coś takiego widzę po raz pierwszy. Szef chce mnie umieścić na stanowisku programisty różnych wzorów wyciętych z tego drutu (kwadrat czy koło nie stanowi za bardzo problemu bo jest gotowy na to wzór w maszynie) . Chodzi głównie o to , czy jest jakaś lista komend i przykładowe programy z tej maszyny ? czy ktoś takie posiada ? oraz czy jest coś w stylu maszyny wirtualnej symulującej działanie tej maszyny ?
Z góry przepraszam za tyle pytań ale to jest dla mnie bardzo ważne ponieważ chciałbym poznać podstawy działania tej maszyny - resztę już sam bym się nauczył

Pozdrawiam, może ktoś z nią miał styczność to odpowie.