Na wstępie uprzedzę że przeszukałem forum, ale nie znalazłem interesujących mnie informacji. Pomyślałem że znajdzie się wśród szanownych kolegów ktoś kto ma troszkę wiedzy na ten temat.
Temat nie powinien być trudny dla kogoś kto zna się na drewnie.
Potrzebuję porady na temat gięcia płyt drewnianych, nie wybrałem jeszcze materiału - może być sklejka, OSB, MFP, cokolwiek.
Zastosowanie i wykonanie będzie mocno amatorskie - konstruujemy półokrągłą rampę do jazdy wyczynowej rowerem i na deskorolce, które chcemy postawić pod dachem w hali znajomego.
Stąd też szukam "domowych" sposobów na wygięcie płyt drewnianych, no i porady jaki materiał powinienem zastosować.
Płyty będą montowane na drewnianej ramie.
Kształt jak w poniższym linku, promień mniejszy około 250cm:

Kształt poprzeczek będzie wymuszał na płycie wygięcie się w półokrąg (ćwierć okręgu o promieniu 250cm), więc jeżeli zastosujemy wystarczająco giętki materiał, może się podda i nabierze kształtu już na ramie.
Nie mam zielonego pojęcia jaki materiał wybrać żeby miał odpowiednią giętkość do tego.
Z kolei bardzie sztywne płyty można by wygiąć na mokro (czy da się domowymi metodami?).
Trzecia opcja to kilka warstw cienkich, giętkich płyt montowanych, wyginanych bezpośrednio na ramie i klejonych do siebie. Na razie jestem za tą opcją, ale jeżeli da się tak wygiąć pojedynczą płytę to było by świetnie.
Czy możecie doradzić, która z tych metod będzie prostsza (i najlepiej tańsza) do wykonania, oraz jaki materiał wybrać.
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam forumowiczów.