Gięcie rur aluminiwych
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Gięcie rur aluminiwych
Witam
Mam problem, a mianowicie potrzebuje wykonać prosty stelaż z aluminium.
Musze wykonać kilka gięć a mianowice promien ok.50 mm sr rury ok.20 ścianka 2mm, dane podane nie są sztywnymi mam mozliwość doboru. na dzien dzisiejszy prubowalem aluminium PA 38 gietarka trzpieniowa numeryczna i kicha peka na zewnętrznej krawędzi gięcie na zimno.
Pomocy nie wiem jak to giąć aby ugiąć
Pozdrawiam
Mam problem, a mianowicie potrzebuje wykonać prosty stelaż z aluminium.
Musze wykonać kilka gięć a mianowice promien ok.50 mm sr rury ok.20 ścianka 2mm, dane podane nie są sztywnymi mam mozliwość doboru. na dzien dzisiejszy prubowalem aluminium PA 38 gietarka trzpieniowa numeryczna i kicha peka na zewnętrznej krawędzi gięcie na zimno.
Pomocy nie wiem jak to giąć aby ugiąć
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam.
Gięcie Alu to nie taka prosta sprawa.
Widziałem kilka sposobów - piasek mocno upchany w środku , woda - oczywiście pod postacią lodu , nagrzewanie miejsca gięcia - ale po tym zabiegu powierzchnie nie jest za ładna ( może chodzi o wprawę - nie wiem).
Niestety często trzeba poświecić kilka cm rurki na próby różnych wariantów aż dojdzie się do przyzwoitych wariantów
Pozdrawiam
Gięcie Alu to nie taka prosta sprawa.
Widziałem kilka sposobów - piasek mocno upchany w środku , woda - oczywiście pod postacią lodu , nagrzewanie miejsca gięcia - ale po tym zabiegu powierzchnie nie jest za ładna ( może chodzi o wprawę - nie wiem).
Niestety często trzeba poświecić kilka cm rurki na próby różnych wariantów aż dojdzie się do przyzwoitych wariantów

Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
Kiedyś na discavery pokazywali jak zaginają metale kolorowe a zwłaszcza o cienkich ściankach. Nalewa się wodę zamraża i zagina się na zaginarce krążkowej, jest tylko jedno ale wodę trzeba zamrozić w temperaturze -49 C° ponoć w tej temperaturze lud się nie kruszy i rurka wtedy ładnie się zagina... Pozdrawiam
Moja pierwsza maszynka http://www.cnc.info.pl/topics60/3765.htm
Maszynka 2 http://www.cnc.info.pl/topics57/maszynka-2-vt16531.htm
Maszynka 3 http://www.cnc.info.pl/topics60/maszynka-3-vt23848.htm
www.moje-modele-rc.pl
Maszynka 2 http://www.cnc.info.pl/topics57/maszynka-2-vt16531.htm
Maszynka 3 http://www.cnc.info.pl/topics60/maszynka-3-vt23848.htm
www.moje-modele-rc.pl
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
chyba pozostaje palnik, zobaczymy co z tego wyjdzie
zmiana materiału nie wchodzi w gre. Orientuje sie ktoś odnosnie zmian w strukturze Aluminium w przypadku nagrzania i nastepnie powlnego wystudzania, czy ma to wpływ na wytrzymałość?
Jaka temp. byłaby njbatrdziej skuteczna.
Z góry wielkie Dzięki za zainteresowanie
zmiana materiału nie wchodzi w gre. Orientuje sie ktoś odnosnie zmian w strukturze Aluminium w przypadku nagrzania i nastepnie powlnego wystudzania, czy ma to wpływ na wytrzymałość?
Jaka temp. byłaby njbatrdziej skuteczna.
Z góry wielkie Dzięki za zainteresowanie
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Nie chcę zaczynać nowego postu a moje pytanie jest związane z tematem gięcia tylko .że profilu prostokątnego stalowego 50x20 o ściance 2-3 mm.Problem jest taki że bardzo mały promień gięcia mi jest potrzebny(w razie czego mam rysunek detalu)a drugi problem to pogięciu musi być detal estetycznie wykonany bez wklęśnięć i załamań bo jest on ozdobny i idzie do chromowania .Jest to produkcja seryjna gdzie ok. mam nadzeiję że z 200 szt m-c a może i więcej zależy od ceny wykonania takiej usługi .Proszę o ewentualne podpowiedzi gdzie coś takiego mozna wykonać. Dziękuję.
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Odnośnie grzania to nie polecam, rozrost ziarna i inne zmiany struktury powodują pękanie i kruchość na gorąco, rurka jest prawdopodobnie wyciskana na gorąco jednak zachodzi duży zgniot i odkształcenie więc występują dyslokacje w sieci krystalicznej, w wyniku dalszej obróbki następuje pękanie po płaszczyźnie poślizgu i rurka pęka. Proponował bym przed gięciem nagrzać do temp rekrystalizacji i powoli ochłodzić. Trudno jednak stwierdzić czy już czy jeszcze nie jako że aluminium nie świeci, jednak trzeba zrobić na wyczucie. Wszystko zależy od stopu i ciężko stwierdzic bez wykresu jaka to ma być temp. ale strzelam że wystarczy koło 400stopni C.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
potrzebuje wygiac stelaz i potrzebuje calej technologii ??? cos tu nietak. jak ktos wygina 10 rurek to niepotrzebuje technologii tylko firmy gdzie to zrobia tanio!!!!tak sie sklada ze znam tehnologie giecia profili alu nietylko rurek i jest ona warta duze pieniadze
pozdrawiam wszystkich, jak brzuszki po swietach?