Gięcie blachy nierdzewnej
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Gięcie blachy nierdzewnej
Mam pytanie odnośnie gięcia pasków blachy nierdzewnej 1mm do 1,5mm x 400mm x 2500mm czy możliwe jest wygięcie w taki sposób jak na rysunku tak aby kształt był powtarzalny i element nie odkształcał się ?

Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Albo walczysz z przyrządem specjalnym do gięcia takiego kształtu, a wówczas dużo pracy i prób przed wykonawcą przyrządu, albo sobie odpuść. Bo jeśli nawet znajdziesz magika, który to wygnie swobodnie, to raczej nie będzie w stanie zachować powtarzalność (zależy jaka wartość odchyłek wymiarowych, bo kształt to w miarę będzie powtarzalny).
Ogólnie powodzenie, bo koszt takiego gięcia będzie dość duży.
Ogólnie powodzenie, bo koszt takiego gięcia będzie dość duży.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Jest możliwość odchyłów nie wiem jak to precyzyjnie określić ale myślę że w granicach 2-3mm od wyznaczonej linii nie było by problemu.
A co w sytuacji gdyby giąć tylko końce bez tego środkowego przetłoczenia ? Można dostosować projekt do możliwości technicznych wykonania tego elementu z tym nie byłoby problemu w jakichś tam granicach.
Początkowo miesięcznie byłoby 10-20 takich elementów do zrobienia z czasem liczba by rosła.
A co w sytuacji gdyby giąć tylko końce bez tego środkowego przetłoczenia ? Można dostosować projekt do możliwości technicznych wykonania tego elementu z tym nie byłoby problemu w jakichś tam granicach.
Początkowo miesięcznie byłoby 10-20 takich elementów do zrobienia z czasem liczba by rosła.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Co racja , to racja.barcel pisze:...Nawet bez środkowego przetłoczenia, to te promienie się nadają do specjalnego stempla i matrycy, albo przyrząd na prasę mimośrodową.

Bez przyrządu ani rusz.
ale;
ze względu na koszt wykonania wspomnianego przyrządu robota przy takim zamówieniu nie ma sensu....Początkowo miesięcznie byłoby 10-20 takich elementów do zrobienia z czasem liczba by rosła.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Obecnie nie mogę się w tym temacie wypowiedzieć (nie znam cen).iRu pisze:Rozumiem, a o jakich kosztach mówimy jeśli chodzi o przyrząd na prasę mimośrodkową lub stempel do matrycy ? 1-10 tyś czy 10-100 tyś ? Jest możliwość pokrycia kosztu takiego urządzenia jeśli skalkuluje mi się to częściowo na kosztach wykonania.
Ze względu na budowę takiego przyrządu ; płyta górna / dolna , słupy prowadzące .... nie wspomnę o stemplu i matrycy , które trzeba (przynajmniej w obecnych czasach) wykonać na obrabiarce CNC koszt takiego ,,ustrojstwa'' będzie dość wysoki.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
witam
taki detal jest do zrobienia
w połowie lutego przybędzie do mnie matryca do gięcia gdzie R wynosi 250
kolego masz rysunek do tego ?
czy tylko tak pytasz ?
jeśli masz rysunek i to poważne zapytanie to proszę o kontakt na priv
HUD sorry zapomniełem o Tobie ..ja cie zobaczyłem to sobie przypomniałem
jutro wyślę pliki jak podasz maila bo trochę to waży:)
pozdrawiam
taki detal jest do zrobienia
w połowie lutego przybędzie do mnie matryca do gięcia gdzie R wynosi 250
kolego masz rysunek do tego ?
czy tylko tak pytasz ?
jeśli masz rysunek i to poważne zapytanie to proszę o kontakt na priv
HUD sorry zapomniełem o Tobie ..ja cie zobaczyłem to sobie przypomniałem

jutro wyślę pliki jak podasz maila bo trochę to waży:)
pozdrawiam