Ma ktoś doświadczenie z gięciem blach o długości ok 5-6m? Potrzebuję wygiąć nierdzewkę o grubości 3mm.
Niestety wszystkie firmy które posiadają prasy krawędziowe o dł. 6m odmawiają, oficjalnie z powodu dużego obciążenia. Firmy które odmówiły "z powodów technicznych" nie chcą mówić o szczegółach.
Czy jest jakiś problem z gięciem tak długich blach? Może jakieś umiejętności są potrzebne których operatorzy nie posiadają i coś niedobrego dzieje się z blachą podczas gięcia? Gięcia jakich potrzebuję są pod kątem prostym, detale które były już wykonywane w tym kształcie miały do tej pory 2m więc wnioskuję że nie chodzi o kolizje.
Gięcie blachy 5m
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Gięcie blachy 5m
Problem lezy w dlugosci. 2-3 metrowe krawedziarki to standard. 6 metrowych jest bardzo malo.
Napisz do mnie na priva szczegoly.
Napisz do mnie na priva szczegoly.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
Właśnie co z tego jeśli nikt kto posiada 6m nie podejmuje się gięcia. Zwykłe gięcie pod kątem 90 stopni. Chyba że ilość gięć na arkusz ma znaczenie.
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Dziwne...
Pracuję właśnie na 6 metrowej i gniemy wszystkie grubości od 2 do 10 mm na pełnej długości... aż do 6000 mm.
Albo rzeczywiście mają wyjechanie maszyny, na tyle że boją się brać coś na 6 m albo nie mają narzędzi na taką długość.
Nic innego mi do głowy nie przychodzi
Pracuję właśnie na 6 metrowej i gniemy wszystkie grubości od 2 do 10 mm na pełnej długości... aż do 6000 mm.
Albo rzeczywiście mają wyjechanie maszyny, na tyle że boją się brać coś na 6 m albo nie mają narzędzi na taką długość.
Nic innego mi do głowy nie przychodzi

-
- Posty w temacie: 1
Tu prawdopodobnie chodzi o ilość gięć - im więcej gięć na detalu, tym z każdym gięciem materiał sztywnieje i potrzeba więcej siły do kolejnego gięcia, a tym samym technologicznie staje się taki detal trudniejszy. Dlatego dużo zakładów odmawia wykonania.
Żeby wygiąć detal takiej długości o gięciach więcej niż 2 bez problemów (przy opłacalności takiej usługi), potrzebna jest krawędziarka typu tandem.
Jeśli temat nadal aktualny, to proszę o info na PW.
Żeby wygiąć detal takiej długości o gięciach więcej niż 2 bez problemów (przy opłacalności takiej usługi), potrzebna jest krawędziarka typu tandem.
Jeśli temat nadal aktualny, to proszę o info na PW.