gięcie blachy 1 mm na V 35 ?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
gięcie blachy 1 mm na V 35 ?
witam
mam pytanie :
jest krawędziarka , jest matryca V 35 jest stempel 85 st
maszyna została skalibrowana no i było ok
teraz zrobił się problem bo :
gnę blachę 1 mm jest ok gnę blachę 5 mm nie jest ok - nie dogina
serwis przyjechał rzeźbi i oto usłyszałem że matryca V 35 nie jest przeznaczona do blachy 1 mm !
jak to możliwe ?
jak chcę wygiąć 1 mm z max promieniem to maszyna nie ma prawa prostestować prawda ?
czy się mylę ? a serwis ma rację ?
dodam że została skalibrowana ponownie i blachę 3- 5 mm gnie poprawnie a 1 mm już nie
tym razem przegina
sterownik to Delem ER 70
proszę o wypowiedzi jak to jest ?
maszyna nówka
mam pytanie :
jest krawędziarka , jest matryca V 35 jest stempel 85 st
maszyna została skalibrowana no i było ok
teraz zrobił się problem bo :
gnę blachę 1 mm jest ok gnę blachę 5 mm nie jest ok - nie dogina
serwis przyjechał rzeźbi i oto usłyszałem że matryca V 35 nie jest przeznaczona do blachy 1 mm !
jak to możliwe ?
jak chcę wygiąć 1 mm z max promieniem to maszyna nie ma prawa prostestować prawda ?
czy się mylę ? a serwis ma rację ?
dodam że została skalibrowana ponownie i blachę 3- 5 mm gnie poprawnie a 1 mm już nie
tym razem przegina
sterownik to Delem ER 70
proszę o wypowiedzi jak to jest ?
maszyna nówka
Tagi:
-
witam dzięki za wpis -
podstawy nieco liznąłem i te przeliczniki jako tako znam
ale chodzi mi raczej o to czy :
jeśli mamy rowek V 35 to maszyna CNC powinna dobrać poprawne parametry zarówno dla blachy 1 mm jak i 6 mm i wygiąć je np w kąt 90 st ?
czy też nie można obejść praw fizyki czy jakiś innych praw
matryce dobieram do grubości blachy ale czasami mam taką sytuację że do wygięcia mam kilka szt blaszek 1 mm a na maszynie jest matryca 4 V i najmniejsza jest V 35 którą nie tak łatwo zdjąć - waży coś koło 500 kg
gdy mam listwę i wymieniam jedynie stempel to nie ma tematu ale z tym bydlakiem mam kłopot
aha i maszyna to ermak 3000/200 T
podstawy nieco liznąłem i te przeliczniki jako tako znam
ale chodzi mi raczej o to czy :
jeśli mamy rowek V 35 to maszyna CNC powinna dobrać poprawne parametry zarówno dla blachy 1 mm jak i 6 mm i wygiąć je np w kąt 90 st ?
czy też nie można obejść praw fizyki czy jakiś innych praw

matryce dobieram do grubości blachy ale czasami mam taką sytuację że do wygięcia mam kilka szt blaszek 1 mm a na maszynie jest matryca 4 V i najmniejsza jest V 35 którą nie tak łatwo zdjąć - waży coś koło 500 kg
gdy mam listwę i wymieniam jedynie stempel to nie ma tematu ale z tym bydlakiem mam kłopot

aha i maszyna to ermak 3000/200 T
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Moim zdaniem serwis ma racje... Na tak szerokim rowku giecie blachy 1 nie gwarantuje dokladnosci.. Nawet na prawidlowym rowku, czyli w twoim przypadku V6 lub V8 nie gwarantuje
( niewiewlka roznica grubosci powoduje znaczne odchylki na kacie). Po prost blacha 1 na rwoku V35 poddaje sie tak bardzo ze szkoda zachodu.
Nawet w najnowszych sterownikach dla jednego rowka istnieje osobna baza danych korekcji kata dla kolejnych grubosci blachy. Z regulu baza danych jest opracowana dla standardowych ( zalecanych ) grubosci dla konkretnego rowka. Jak chcesz giac cos wychadzacego poza ten obszar, to musisz sie sam zatroszczyc o to ile trzeba skorygowac zeby gielo dobrze.
Konkluzja: Skoro nie chcesz ci sie dostosowac do zalecen producenta i tego co mowia podreczniki - musisz sie sam zatroszczyc o poprawki kata

Nawet w najnowszych sterownikach dla jednego rowka istnieje osobna baza danych korekcji kata dla kolejnych grubosci blachy. Z regulu baza danych jest opracowana dla standardowych ( zalecanych ) grubosci dla konkretnego rowka. Jak chcesz giac cos wychadzacego poza ten obszar, to musisz sie sam zatroszczyc o to ile trzeba skorygowac zeby gielo dobrze.
Konkluzja: Skoro nie chcesz ci sie dostosowac do zalecen producenta i tego co mowia podreczniki - musisz sie sam zatroszczyc o poprawki kata
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
rozumiem ...
jak pisałem wyżej czasami jest taka potrzeba i kłopot
no może nie tyle kłopot ile kombinacja z korekcją ...
w każdym razie cały ambaras wziął się stąd że maszyna w pewnym momencie sfiksowała ( robiła takie cuda że głowa mała
) i teraz wymieniaja mi sterownie ( całe)
z tego wynika co piszecie że poprzednio gieła 1 mm poprawnie tzn że coś było skopane w sterowniku
i to jest chyba najbardziej prawdopodobne : bo kiedyś giąłem blachy 6 mm
bez problemu szło na V 35 za chwile bunt maszyny
i powiada ża nie wygnie no to zmiana na V 50 a za chwilę znów bunt i chce V 80
jak pisałem wyżej czasami jest taka potrzeba i kłopot

no może nie tyle kłopot ile kombinacja z korekcją ...
w każdym razie cały ambaras wziął się stąd że maszyna w pewnym momencie sfiksowała ( robiła takie cuda że głowa mała

z tego wynika co piszecie że poprzednio gieła 1 mm poprawnie tzn że coś było skopane w sterowniku
i to jest chyba najbardziej prawdopodobne : bo kiedyś giąłem blachy 6 mm
bez problemu szło na V 35 za chwile bunt maszyny

-
hoerbrigger czy jakoś takHUD pisze:możesz napisać na jakiej firmy jest hydraulika zrobiona w twojej krawędziarce
przynajmniej tak jest napisane na zaworach filtrach pompie
nie wiem czyje są siłowniki - ale chyba tez bo w dtrce stoi
hydraulic component - hoerbrigger i są numery zamówieniowe
a teraz ja zapytam : czemu pytasz ?