Gięcie arkusza w profil zamknięty kwadratowy

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
bart_ws
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Gięcie arkusza w profil zamknięty kwadratowy

Post napisał: bart_ws » 11 cze 2012, 20:55

Witam,
mam do wykonania elementy z blachy nierdzewnej #4mm jak na rysunku poniżej. Długość elementu to ok 200mm, wewnętrzny wymiar to 110x110mm, łączenie musi być wewnątrz, tak jak jest to przedstawione na rysunku, gdyż nie będzie tam żadnego spawu. Wiem, że da się takie coś wykonać, bo widziałem już kiedyś gotowy element, problem w tym, że nie wiem jak to wykonać... Może ktoś zna sposób gięcia tego? Czy potrzeba do tego jakiegoś specjalnego urządzenia, czy może da się to wykonać na prasie krawędziowej? Zakładam, że zaginarka odpada...
Załączniki
profil-kwadrat.jpg
Wygląd elementu "na gotowo"
profil-kwadrat.jpg (27.88 KiB) Przejrzano 1905 razy

Tagi:

Autor tematu
bart_ws
Posty w temacie: 2

Post napisał: bart_ws » 12 cze 2012, 22:09

Nikt nic nie podpowie? Wydaje mi się, że może to być wykonane na prasie krawędziowej, aczkolwiek pewien nie jestem, więc zapytam, gdybym odkręcił uchwyt trzymający stempel, i zaginał w tym miejscu, a stempel długości 835mm byłby zamocowany na 4 uchwytach (po 2 z każdej strony, to myślicie, że stało by się coś z nim? Na elemencie który kiedyś oglądałem, ewidentnie są ślady po gięciu na prasie krawędziowej - odbite 2 krawędzie matrycy po stronie zewnętrznej na każdym rogu detalu i oczywiście odbita linia po stemplu wewnątrz. Proszę kogoś doświadczonego o potwierdzenie, lub skorygowanie moich myśli, bo mogę się mylić, a nie chciałbym uszkodzić maszyny.

lordsidius
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lordsidius » 14 cze 2012, 08:15

Jest to możliwe, ale potrzebujesz specjalny stempel żeby to zamknąć.
Obrazek

senso

Post napisał: senso » 14 cze 2012, 10:59

Witam
U mnie w zakładzie tego typu elementy produkujemy w ten sposób, że najpierw zostaje ukształtowany profil okrągły a miejsce łączenia jest zgrzewane/spawane.Nastepnie rura przechodzi przez serię rolek kształtujących na konkretny kształt: kwadrat,prostakąt,półokrąg itp.
Zagięcie takiego elementu przy tej długości i zachowaniu w/w wymiarów...nie podajesz tolerancji wykonania będzie doś ciężkie.Na prasie krawędziowej nie zamkniesz profilu chyba że dogniesz ile się da a resztę doklepiesz...ale jeśli wchodzi w to ciasna tolerancja to może by ciężko.
pozdro senso

pyrrus

Post napisał: pyrrus » 22 sie 2012, 15:24

witam
potrzebuje namiary na firmę która może wykonać dla mojej firmy gięcie profilu prostokątnego z aluminium (gięcie po promieniu) razem ze spawaniem. Może ktoś podesłać namiary?

pozdrawiam

Pyrrus

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”