Geometria wykreślna
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Geometria wykreślna
Witam, mam prośbę czy ktoś znający się na rzeczy mógłby mi odpowiedzieć czy rysunek który jest na załączonym zdjęciu jest poprawny. Zadanie moje polegać ma na narysowaniu trójkąta w trzech rzutach.

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Geometria wykreślna
dzejkopa pisze:Witam, mam prośbę czy ktoś znający się na rzeczy mógłby mi odpowiedzieć czy rysunek który jest na załączonym zdjęciu jest poprawny. Zadanie moje polegać ma na narysowaniu trójkąta w trzech rzutach.
Chyba jesteś nie poważny tak się nie rysuje.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Raczej zobacz tutaj: http://www.studianet.pl/kreska/index.htm
A tak ogólnie - to nie jest poprawny.
Bez wdawania się w szczegóły - w dolnej prawej "ćwiartce" mają być tylko łuki a nie proste i łuki. Wynika to z tego, że półprosta od środla w prawo jest tożsama z półprostą od środka w dół - znaczy się jest to krawędź przecięcia rzutni bocznej prawej i dolnej. Poza tym błędy w odległościach od wierzchołków trójkąta do osi.
Jak wyżej radzono - narysuj to dokładnie i promienie łuków kreśl ze środka układu.
A tak ogólnie - to nie jest poprawny.
Bez wdawania się w szczegóły - w dolnej prawej "ćwiartce" mają być tylko łuki a nie proste i łuki. Wynika to z tego, że półprosta od środla w prawo jest tożsama z półprostą od środka w dół - znaczy się jest to krawędź przecięcia rzutni bocznej prawej i dolnej. Poza tym błędy w odległościach od wierzchołków trójkąta do osi.
Jak wyżej radzono - narysuj to dokładnie i promienie łuków kreśl ze środka układu.
Marek
"Diabeł jest mądry nie dlatego, że jest diabłem, tylko dlatego, że jest stary"
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Wygląda OK.dzejkopa pisze: Proszę teraz spojrzeć na mój rysunek i powiedzieć czy teraz jest poprawny.
Co do rzutów trójkąta jako odcinki - to może to być prawda jedynie w szczególnych przypadkach, gdy płaszczyzna trójkąta jest prostopadła do którejś z rzutni. Jeśli byłaby prostopadła do 2 rzutni - to byłyby dwa odcinki na nich, a na trzeciej - trójkąt. Jeśli nie jest prostopadła do rzadnej - na wszystkich trzech rzutniach są trójkąty.
W geometrii wykreślnej nie ma pojęcia "odbicia lustrzanego" - może być najwyżej kład i/lub obrót.
Marek