Gdzie zamówić prototyp PCB?

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Gdzie zamówić prototyp PCB?

Post napisał: ursus_arctos » 08 sty 2013, 14:40

Witam,
Pytam Was, koledzy, jakie firmy polecacie do zamawiania prototypów PCB. Chodzi o płytki dwustronne z soldermaską, metalizacją otworów i cynowaniem (chemiczne wystarczy).
Wiem, że temat na pewno już się przewijał, ale lista usługodawców nie jest stała, podobnie jak jakość oferowanych usług.
Chodzi oczywiście o wypośrodkowanie pomiędzy jakością, ceną i czasem przy czym jakość musi gwarantować, że płytka będzie poprawna (tj. nie będzie zwarć ani przerw, otwory na środku padów i soldermaska prosto ustawiona).
Wymagania technologiczne mam małe (ścieżki 10 mils, przerwy 12 mils, otwory min. 0.5mm).

Jak na razie wiem, że są prototypy.com i eurocircuits - obydwa dosyć drogie przy zamówieniu jednej sztuki.
Drukowane.pl to podobno straszna lipa.
Kogo polecacie?

Tagi:

bateryjka
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bateryjka » 08 sty 2013, 20:57

A to znasz?

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 08 sty 2013, 22:43

To jest BARDZO drogie. Na prototypy.com wychodzi taniej (z kalkulatora).... Do tego "metalizacja polimerowa" - cokolwiek to jest... Jakoś do układów mocy boję się takich wynalazków.
Czy ktoś korzystał z usług firmy merkar?

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 09 sty 2013, 02:52

Bardzo poważnym kosztem są klisze. Jeśli jeszcze potrzebna solder maska to dodatkowo sito i ew. sito dla opisów. Taka płytka nie może być tania. Jesli jednak mamy znajomości w drukarni i zrobią nam klisze w dobrej cenie to mozna normalnie pójść do każdego producenta pcb i jest szansa na dobrą cenę (cudów jednak nie należy się spodziewać). Trzeba jednak wystrzegać się wynalazków typu polimerowa metalizacja, tulejkowana metalizacja itp. dziwactw np. pokrywanie płytki kalafonią - toż to technologia z połowy XX wieku.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 09 sty 2013, 10:43

Widzę, że to dinozaury jakieś... Cholera, gdyby nie metalizacja to nie zawracałbym sobie głowy i kieszeni zamawianiem.

Wykonanie klisz kosztuje - a co tam niby kosztuje!? Poza tym nie jest powiedziane, że w ogóle używają klisz - do prototypów można od razu dać płytkę z fotorezystem na naświetlarkę laserową - takie coś nawet jeden amator sobie zbudował z drukarki laserowej i niebieskiego lasera. Sądzę, że są profesjonalne maszyny do prototypów, które to robią. Laserem 400nm 1W płytkę A4 naświetlisz w dwie minuty bez kliszy i pewnie będzie 1200DPI czy jakoś podobnie.

Zatem ponawiam pytanie - jakieś inne dobre i w miarę tanie przetestowane zakłady?
Wysłałem zapytanie do firmy "merkar" - ciekawe, co odpowiedzą.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 09 sty 2013, 11:01

Jeśli uważasz że to takie proste i potrafisz sobie zrobić płytkę, to daj powierconą formatkę do metalizacji, resztę sobie zrobisz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 09 sty 2013, 11:04

A zrobi mi ktoś samą metalizację otworów? Bo resztę sobie zrobię - ostatnio wychodzi mi to za pierwszym razem (dwustronny druk i soldermaska).
Na jakim etapie należy płytkę metalizować? Bo jeżeli przed trawieniem, to jednak już nie takie proste, bo nieco utrudni to mój proces.... No i gdzieś słyszałem, że metalizowane otwory nie lubią cynowania chemicznego, ale nie wiem, ile w tym jest prawdy.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2013, 12:09 przez ursus_arctos, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 09 sty 2013, 11:10

w zakładzie gdzie kiedyś robiłem metalizacje się wykonywało zaraz po wierceniu i szczotkowaniu, przed trawieniem ale ścieżki były nanoszone za użyciem folii światłoczułej wiec metalizacji nie wytrawiało bo otwory były pod lakierem.
potem cynowanie na maszynie (kąpiel w cynie właściwie) no i soldermaska i na samym końcu maska do opisu.

Ursus a po co ci taki wybajerzony prototyp? robisz na gołej płytce w przelotki wlutowując kawałki drucika, jak działa to zamawiasz od razu serie
Ostatnio zmieniony 09 sty 2013, 11:14 przez zacharius, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 09 sty 2013, 11:12

Metalizacja zaraz po wierceniu. Jeśli tylko masz powierconą formatkę to kazdy zakład Ci to pometalizuje za drobną opłatą. Cała reszta dla jednej sztuki dla upierdliwego klienta to poprostu zawracanie głowy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 09 sty 2013, 12:07

@zacharius: Metalizacja mi po to, że mam kilkadziesiąt otworów ze ścieżkami po obu stronach. Większość z nich jest pod gniazdami na headery, więc nijak nie da się przylutować od strony elementu.
Obecnie wszystkie prototypy w domu robię za pomocą folii światłoczułej, a do bardziej skomplikowanych robię soldermaskę (dry film). Cynowanie chemiczne też robię, oczywiście na końcu, żeby sobie nie zrobić cyny pod soldermaską (to dopiero zabawnie by wyszło, hehe).
Kąpiel w cynie i HAL nie zniszczą metalizacji, ale czy nie zapchają otworów?
Folia światłoczuła na otworach jest cholernie delikatna - dziura się może zrobić o byle czego, krytyczne jest zdejmowanie warstwy ochronnej przed wywoływaniem. Na razie robię wiercenie po trawieniu, ale mogę popróbować w odwrotnej kolejności.
To jak z tą metalizacją? Ktoś mi to w warszawie zrobi za rozsądne pieniądze, czy muszę wysyłać gdzieś i czekać tydzień, aż poczta się obrobi?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”