Gdzie na wakacje? Kraj czy zagranica

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Rysiek P.
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Rysiek P. » 07 sie 2014, 14:47

Co roku jeździłem nad nasze piękne polskie morze, ale w tym roku z powodu tego, że sprawy zawodowe zatrzymały mnie w wakacje w pracy i na urlop wybieram się dopiero we wrześniu, zdecydowałem się pojechać za granicę. Wybieram się do Chorwacji, słyszałem, że plaże są tam piękne, chociaż nie wiem, czy dla mnie nie będzie trochę za gorąco. Jestem przyzwyczajony do wakacji w deszczu w Łebie, hehe.
Ale ogólnie uważam, że nad polskim morzem jest bardzo ok, przynajmniej ceny nie są wygórowane, chociaż w kurortach raczej "europejskie" ;)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: jasiu... » 07 sie 2014, 18:38

Rysiek P. pisze:Ale ogólnie uważam, że nad polskim morzem jest bardzo ok, przynajmniej ceny nie są wygórowane
Sorry, nie pomyśl, że się chwalę, po prostu chciałem żebyś zeszedł na ziemię.

Pizzeria Ristorante Antonietta, Meta (obok Sorrento). Margheritta (naprawdę duża) 3€. Karafka wina 1€ (do osoby doliczają napiwek tzw. coperto - 1€). Na marghericie prawdziwa biała mozarella, nie najtańsza podróba z marketu.
Pokruszony lód z sokiem z cytryny. Positano. 2-2.5€ porcja.
Capri. Kolejka z portu na górę (do centrum), porównywalna z kolejką na Gubałówkę. Cena 1.80€ za przejazd. Na Gubałówkę płacisz w jedną stronę 14 zł, w obie (góra-dół) 20 zł, czyli też drożej.

A wybrałem jeden z najdroższych regionów. Mam przekonywać dalej? Kawa espresso na lotnisku w Neapolu 1€, w normalnych kawiarniach 0.80€.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: WZÓR » 07 sie 2014, 19:48

Rysiek P. pisze:Co roku jeździłem nad nasze piękne polskie morze, (...)
Ale ogólnie uważam, że nad polskim morzem jest bardzo ok,
Właśnie wypoczywam nad morzem niedaleko Kołobrzegu.
Leżenie na plaży pomiędzy pętami zostawionymi w piasku jest zachwycające . :mrgreen:
Nie wiem jak jest w Chorwacji - jeszcze tam nie byłem.
..... za rok jadę w góry , a Bałtyk ****.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: oprawcafotografii » 07 sie 2014, 19:52

JASIU Ty z tymi cenami to powaznie?
W takim razie Chorwacja jest droga ;)

Byles na wyjezdzie zorganizowanym czy autem?

Zastanawiam sie gdzie pojechac na <> dziesiec dni od 7 wrzesnia -
moze bym skoczyl do Wloch? Nie bylem jeszcze...

q

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: WZÓR » 07 sie 2014, 22:19

oprawcafotografii pisze:JASIU Ty z tymi cenami to powaznie?
W takim razie Chorwacja jest droga ;)

Byles na wyjezdzie zorganizowanym czy autem?

Zastanawiam sie gdzie pojechac na <> dziesiec dni od 7 wrzesnia -
moze bym skoczyl do Wloch? Nie bylem jeszcze...

q
Jedź do Węgier nad Balaton ..... , tam ponoć jest czadowo. :grin:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

elofura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: elofura » 08 sie 2014, 14:01

Zaczynam przygodę.

Awatar użytkownika

Rysiek P.
Posty w temacie: 2

Post napisał: Rysiek P. » 08 sie 2014, 14:02

W takim razie chyba żyłem w nieświadomości z tymi cenami... Zawsze mi się wydawało, że żeby jechać na wczasy za granicę, to trzeba wyłożyć dużo kasy, a tu proszę... Ciekawe, czy w Chorwacji też tak tanio jak we Włoszech! Oby, mam nadzieję na spędzenie miłego czasu na chorwackich plażach! ;) A lecę samolotem, i to wcale nie tanimi liniami, więc może chociaż zaoszczędzę na jedzeniu.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: jasiu... » 08 sie 2014, 14:39

Ceny z końca czerwca.
Impreza z http://www.trendtours-touristik.de/flug ... i-cilento/ - tyle że ja płaciłem za dwie osoby 1528&#8364; (był rabat za tzw. firstminute). To był ten tydzień z Bożym Ciałem, ale mi zależało na długim dniu, dlatego drożej. No i sporo wycieczek było już w cenie (za wstęp na Wezuwiusz, wszystkie statki, objazdówki, czy np. kolejkę na Capri nie płaciliśmy. W drugim hotelu parasol na plaży z leżakami w cenie.

Zawsze we Włoszech biorę tylko śniadania, bo wiem, że wyżywienie w hotelach tam podłe. Na kolacje zimne kluchy na przykład. I wiem, że kolacje na własną rękę opłaci się lepiej. Ot przykład z wyższej półki - ta restauracja: https://www.facebook.com/nonnasceppa ceny pizzy zaczynają się od 4&#8364;, tylko coperto tam wyższe - 2&#8364; od osoby, za 2 pizze (z różnymi serami) pół litra wina wyszło 21&#8364;.

Ogólnie południe Włoch wychodzi naprawdę korzystnie, nie ma tłumów, a do Lamezia Terme, czy Neapolu można lecieć z Polski. Bo ja nie lubię jeździć na urlop samochodem. Niby człowiek odpocznie, a później powrót w korkach i niewyspanie powoduje, że jesteś bardziej zmęczony, niż przed urlopem. A Chorwacja tania to już niestety była. W tej chwili jeszcze w Bułgarii jako takie ceny.

Jeszcze jeden argument za wybrzeżem na południe od Salerno - bardzo płaskie dno, jak masz dzieciaki, to jest bardzo bezpiecznie.

A jak nie, to Kanary - oczywiście też bez All. Puszka piwa, całkiem dobrego w markecie 0.35&#8364;. Za to na Kanarach można pomyśleć też o kolacjach, w sumie dość dobry wybór jest w hotelach, a jak nie, to pełny obiad do 10&#8364; zjesz z winem, albo piwem i to w okolicy plaży. Tylko te plaże, czasem z ciemnym piachem i fale nieporównywalne z Bałtykiem.

No chyba, że tanie SuperAll (ale to z Niemiec korzystniej wylatywać) w Turcji. Tylko że oni super gotują i za tydzień około 3 kilogramów obywatela do Polski może więcej wrócić. A gubi się dużo trudniej niż zyskuje, ale jeśli ktoś lubi jeść i basen ze zjeżdżalnią, to czemu nie?

Awatar użytkownika

sajo
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: sajo » 08 sie 2014, 18:41

ja lecę do Gruzji na dwa tygodnie, tanie loty są we wrześniu z Warszawy i Katowic.
Atrakcyjne ceny są tez na loty do np Macedonii, Bułgarii, na Sycylię.

A i podobno Chorwacja tanieje ciut po sezonie, jak Włochów już mniej.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: trzasu » 08 sie 2014, 20:20

o rzesz w mordę, reklamy z wczesnych lat 90 :lol:

[ Dodano: 2014-08-08, 20:26 ]
jasiu... pisze:
Ceny z końca czerwca.
Impreza z http://www.trendtours-touristik.de/flug ... i-cilento/ - tyle że ja płaciłem za dwie osoby 1528&#8364; (był rabat za tzw. firstminute).
swego czasu (2013) udało mi się z żoną wyrwać 8 dniowy pobyt w Pafos (Cypr) wyrwać za 2300 zł za dwie ososby, all-inclusiv, nic nas nie obchodziło ( trzeb było na lotnisko do Poznania dotrzeć i wrócić :wink: ) , pewnie trafiliśmy w taką ofertę tylko dlatego, że decyzja zapadła 2 dni przed wylotem samolotu.
Termin przełom sierpnia i września, mimo to na niebie przez 7 dni ani jednej chmurki, temperatura w cieniu 30 stopni, za gorąco i to był jedyny minus.

Tak na marginesie, może mi jakiś " mądry/a" wyjaśnić skąd takie różnice w cenach ...

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-a ... Id,1480026

"Za jeden przejazd polską autostradą A2 z Konina do Świecka i z powrotem, czyli 510 kilometrów, kierowca płaci tyle samo, ile w Szwajcarii wynosi roczna drogowa opłata. W sąsiednich krajach jest jeszcze taniej - Słowacy czy Czesi jeżdżą swoimi autostradami przez 10 dni za ok. 40 zł, a Niemcy nie płacą w ogóle" - wylicza "Fakt". Tabloid dodaje, że niemal cała Europa jeździ na winietach, co pozwala uniknąć niekończących się kolejek.
Tabloid zauważa, że rządzący niezbyt przejęci są problemami Polaków, którzy w drodze na wakacje tłoczą się w niekończących się korkach na autostradach. "Czy naprawdę nie da się wziąć przykładu z sąsiednich państw? Bo główną przyczyną zatorów jest system pobierania opłat. Trudno przecież mieć pretensje do Polaków, że jeżdżą nad morze. Sorry, są wakacje - chciałoby się powiedzieć do minister Bieńkowskiej" - dodaje kąśliwie.
Rozważamy możliwość płatności za pomocą aplikacji na smartfona, przez internet lub budowę systemu, który będzie sczytywał tablice rejestracyjne i wysyłał rachunek za przejazd - mówi "Faktowi" rzecznik resortu Bieńkowskiej, Robert Stankiewicz. Niestety, zapowiadane zmiany mogą wejść w życie dopiero w 2017 roku.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”