Rozbitek pisze:Jak próbowałem w odlewni tego materiału szukać to stwierdzili że robią odlewy nie sprzedają półfabrykatów
Może masz za małą siłę przebicia?
Ile obleciałeś tych odlewni? Jak więcej niż 20 i nic nie znalazłeś, to faktycznie może być problem. Ja znalazłem wałki w 2005 roku w Dzierżoniowe (Defka), bez problemu wałki były wtedy też w odlewni Zrembu na Kępińskiej we Wrocławiu, ale to już nie istnieje chyba. W odlewniach drobnicy na Śląsku opolskim też zamawiałem jakieś wałki typu fi90 x500mm. Od pięciu lat nie robiłęm nic w żeliwie, ale znaleźć to się dało. Zamówić możesz półfabrykat jako wałek formowany dla Ciebie w skrzynce, tylko musisz trochę podzwonić.
Sprawdziłem ten zlikwidowny ZREMB. jest tam coś takiego:
http://www.odlewniawroclaw.pl/oferta.html -sprawdź sobie, oferuja tuleki ,wałki,płyty itd
A jak Ty szukałeś? Bo tak z nudów sobie wpisałem w google "wałki żeliwne" i wyników dużo jest.
PS
Zrezygnowałem z detali z żeliwa po pierwsze ze względu na charakter obróbki, ale to od biedy można było jakoś przeboleć (przeznaczyć jedną maszynę do żeliw) ale najgorsze jest to, że dostarczają Ci w zasadzie wielkie G. W zasadzie dopiero w obróbce ujawniały się braki tych odlewów (pęcherze, jakieś niejednorodności, żużle itp) I co z tego, że przyjmą reklamację na te wałki odlewane, ale ja się musiałem bujać z oddaniem, papierami itd itp, a kolejne też często były daleko od OK. Moze przez te pięć lat nastąpiła jakaś znacząca zmiana w technice, ale nie sądzę, żeby się poprawiło. Więc od razu sobie zastrzegaj na jakich zasadach będziesz się "boksował"z odlewnią