Gaz do Migomatu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Zawsze wydawało mi się, że spawanie elektrodą nietopliwą w osłonie gazu obojętnego było pierwsze od metody mig/mag. I że CO2 wprowadzono przede wszystkim ze względu na koszt gazu obojętnego a nie ze względu na jakość spawania. Może się mylę, ale dlaczego w takim razie współczesne metody wycofują się z samego CO2 na korzyść mieszanek ?
"Rodzaj i natężenie przepływu gazu osłonowego - rodzaj gazu osłonowego ma bardzo duży wpływ na przebieg procesu spawania. Stale niestopowe i niskostopowe spawa się głównie w osłonie mieszanek aktywnych na bazie argonu z dodatkiem CO2 lub CO2 i O2 co daje lepszą jakość spoin i wydajność niż przy użyciu samego CO2, który to gaz zaleca się używać tylko do stali niskowęglowych.
W osłonie gazów obojętnych takich jak argon, hel i ich mieszanki można spawać wszystkie metale, ale praktycznie używa się ich do spawania metali podatnych na utlenianie, takich jak Al, Mg, Cu, Ti, Zr i ich stopów."
źródło: http://www.icd.pl/technika_spawania_mig_mag.xml
"Rodzaj i natężenie przepływu gazu osłonowego - rodzaj gazu osłonowego ma bardzo duży wpływ na przebieg procesu spawania. Stale niestopowe i niskostopowe spawa się głównie w osłonie mieszanek aktywnych na bazie argonu z dodatkiem CO2 lub CO2 i O2 co daje lepszą jakość spoin i wydajność niż przy użyciu samego CO2, który to gaz zaleca się używać tylko do stali niskowęglowych.
W osłonie gazów obojętnych takich jak argon, hel i ich mieszanki można spawać wszystkie metale, ale praktycznie używa się ich do spawania metali podatnych na utlenianie, takich jak Al, Mg, Cu, Ti, Zr i ich stopów."
źródło: http://www.icd.pl/technika_spawania_mig_mag.xml
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Argon to przy alu i ogolnie do tiga. Ja z reguły jak mam okazje(w domu mam tig/mma) poheftować trochę migusiem(lincoln electric s505 z zewnętrznym podajnikiem i chłodnicą
) to lece na CO2. Przy mieszance to faktycznie dużo mniej odprysków, ale kupujesz tani przecinak budowlany i odpryski usówasz. Argon jest gazem obojętnym służącym do spawania metodami MIG(Metal Inert Gas) i TIG(Tungsten Inert Gas) lub WIG po niemiecku(Wolfram Inert Gas), natomiast gazy aktywne(CO2) stosujemy do metody MAG(Metal Active Gas). Jak nie spawasz na cudowny wygląd to CO2 i jest git.
A do odprysków ja przy MMA stosuję szlifierkę kątową ze szczotką tarczową z drutem splatanym i usówa nawet te mocniej przyklejone kulki(odpryski).
Pozdrawiam

A do odprysków ja przy MMA stosuję szlifierkę kątową ze szczotką tarczową z drutem splatanym i usówa nawet te mocniej przyklejone kulki(odpryski).
Pozdrawiam

Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
mariuszbroda.... Nie wiem czemu nazywasz mnie "Przemek",
Ale pozdrawiam Ciebie i wszystich innych użytkowników forum.
PS Mam na imię BARTEK
Nie poszedłem na studia spawalnicze. Po prostu aktywne śledzenie skarbnicy zwanej ineternetem przynosi efekty.
Oby A.C.T.A. nie doszło do skutku...

Ale pozdrawiam Ciebie i wszystich innych użytkowników forum.

PS Mam na imię BARTEK

Nie poszedłem na studia spawalnicze. Po prostu aktywne śledzenie skarbnicy zwanej ineternetem przynosi efekty.
Oby A.C.T.A. nie doszło do skutku...
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21