Garaż blaszak ocieplenie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Garaż blaszak ocieplenie
Witam mam zamiar kupić blaszak taki większy by swobodzie koło auta zrobić no i by mi jeszcze maszyny weszły coś koło 6x7 tylko myślę go ocieplić od środka by jakoś w zimie robić.
Myślałem by na blachę dać styropian 5cm i na styropian płytę OSB 8mm. Oczywiście wentylacje zrobić i ogrzewane by było piecem trociniak taki spory mam. Wszystko by stało na wylewce.
Tylko jest problem bo w sieci wyczytałem ze po miedzy styropianem a blacha będzie się skraplać i ze z czasem grzyb i korozja blachy jak ten problem rozwiązać proszę o porady.
Myślałem by na blachę dać styropian 5cm i na styropian płytę OSB 8mm. Oczywiście wentylacje zrobić i ogrzewane by było piecem trociniak taki spory mam. Wszystko by stało na wylewce.
Tylko jest problem bo w sieci wyczytałem ze po miedzy styropianem a blacha będzie się skraplać i ze z czasem grzyb i korozja blachy jak ten problem rozwiązać proszę o porady.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, 10:44 przez rysmen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
witam jest taka jakby flizelina dają to pod blachę na dach ,nie pamiętam nazwy zapytaj w składzie budowlanym ,daj ja między blache a steropian .ja tak ociepliłem garaż ,jest dobrze nie daj osb bo będzie palne daj regips i od wylewki podnieś go 5cm jak by zalało wodą potem obij paskiem blachyd do okoła żeby myszy nie wlazły w sciane drzwi też ocieplij ale nie rób szczelnego termosa bo ci sie będzie lało po ścianach wentylacja musi być w razie spawania w zimie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
A nie lepiej od razu zrobić konstrukcję która można ocieplić z lepszym skutkiem niż blaszaka? Miałem podobny dylemat i postawiłem konstrukcje szkieletu drewnianego + płyta OSB + ocieplenie zewnetrzne z tynkiem. Nie mam jeszcze ocieplenia wewnątrz, ale naprawdę przyjemna atmosfera jest wewnątrz, czego na pewno nie można powiedzieć o blaszaku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:

Ostatnio zmieniony 08 lut 2013, 19:04 przez ALZ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
6mx7mx220cm blacha ocynk 4000-4300 zalezy jeszcze jaka brama + drzwi koszty ocieplenia jeszcze nie liczyłem dokładnie 
ALZ
jaki wymiar i ile cie kosztował
?
ty chyba nie wiesz ile kosztuje konstrukcja z bala? u nas to sie płaz nazywa
no i z drewna minimum 12M od budyku mieszkalnego a mnie nie pusci a blaszak moze stac
zreszta teraz to i tak bedzie podmianka starej wiaty na blaszak.

ALZ
jaki wymiar i ile cie kosztował
?
ty chyba nie wiesz ile kosztuje konstrukcja z bala? u nas to sie płaz nazywa
no i z drewna minimum 12M od budyku mieszkalnego a mnie nie pusci a blaszak moze stac
zreszta teraz to i tak bedzie podmianka starej wiaty na blaszak.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Nie jest dobrze, Jest bardzo niedobrze. Wręcz fatalnie. To ze wody nie widzisz może być przypadkiem gdzie szybciej paruje niż przesiąka. Szkolny bład budowlańcaptica pisze:daj ja między blache a steropian .ja tak ociepliłem garaż ,jest dobrze .
Od strony wnętrza pomieszczenia daje się tzw paroizolację - nieprzepuszczalną warstwę dla pary wodnej która nie dopuszcza aby wnikała ona w warstwę ocieplenia. Para zatrzymywana jest na ciepłej stronie izolacji.
Gdyby położyć paroizolację na zewnątrz ocieplenia - między styropianem a poszyciem zewnętrznym, to wtedy para przenika przez ocieplenie, dochodzi do warstwy zewnętrznej, zimnej, i na na niej się wykrapla i powoduje zawilgocenie konstrukcji.
Kol pitca skucha była.
[ Dodano: 2013-02-09, 01:15 ]
I nie mylić z systemem wentylacji. To osobny obieg powietrza a nie przypadkowe dziury w scianie.
Pasjonat