Witam,
Chciałbym się zaopatrzyć w parę frezów do drewna z zamiarem wykonywania paru płaskorzeźb. Znalazłem frezy do drewna dremel i w związku z nimi mam parę pytań:
1. Czy te frezy w ogóle się nadają do CNC do obrabiania czegokolwiek - są znacznie tańsze niż inne do drewna, które widziałem.
2. Na stronie mają podaną średnicę trzpienia 3,2mm - czy jest to jakieś zaokrąglenie i chodzi o 3,175mm? (nie sądzę) Jeśli nie to, czy przy zamontowaniu ich w tulei 3,175mm te brakujące setne milimetra jakoś wpłyną na jakość obróbki, albo żywotność frezu?
3. Do robienia detali lepiej zaopatrzyć się we frezy w stylu http://www.dremeleurope.com/pl/pl/ocs/p ... nia-0,8-mm; czy w kształcie V (nie mogę akurat znaleźć linka) ?
4. Czy taki frez http://www.dremeleurope.com/pl/pl/ocs/p ... ący-7,8-mm jest w stanie pionowo zagłębić się w materiał, czy musi cały czas skrawać jedynie bokiem?
5. Czy polecacie jakieś inne frezy do drewna w rozsądnych cenach (przeglądałem już trochę forum i znalazłem parę poleceń, ale w większości przypadków albo na tronie producenta nie ma w ogóle cen, albo nie ma frezów o średnicy < 3mm, albo nie ma frezów pasujących do tulei 3,175mm (ewentualnie mogę kupić tuleje 3mm, jeśli uważacie, że różnica w jakości frezów jest duża).
Frezy dremel do drewna
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Te frezy nie nadają się do cnc.Kula nie może się zagłębić -skrawa tylko bokiem.
W tulejkę 3.17 nie wepchniesz freza dremel ani proxxon.Róznica niewielka ale nie wejdzie.
Popatrz tu na forum na frezy do pcb oferowane przez kol. Milimetr czy milimtr-chwyt 3.17
a jakośc super i pofrezujesz sobie.Są to frezy proste ale doskonale nadają się się do drewna.
Frezy V do drewna na razie sobie odpuść.
W tulejkę 3.17 nie wepchniesz freza dremel ani proxxon.Róznica niewielka ale nie wejdzie.
Popatrz tu na forum na frezy do pcb oferowane przez kol. Milimetr czy milimtr-chwyt 3.17
a jakośc super i pofrezujesz sobie.Są to frezy proste ale doskonale nadają się się do drewna.
Frezy V do drewna na razie sobie odpuść.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dzięki. Odpowiedź na forum była dużo szybsza niż stronie dremela i dwóch jego sprzedawców (zadałem pytanie 24h wcześniej, ale na razie w ogóle nie dostałem odpowiedzi - chociaż może mnie olali, bo jak mi odpiszą "nie nadaje się" to na pewno nie kupie nic, a jak nie odpiszą nic to może licząc, że się nada bym kupił).
Ogólnie wszystkie frezy do PCB nadają się do drewna? Czy tylko część? Kojarzy mi się, że widziałem frezy do PCB z taką jakby tarką / małymi ząbkami - to się nie zapcha bardzo szybko drewnem? Do tej pory kojarzyło mi się, że do drewna to frezy tylko jedno-, max dwuostrzowe.
Ogólnie wszystkie frezy do PCB nadają się do drewna? Czy tylko część? Kojarzy mi się, że widziałem frezy do PCB z taką jakby tarką / małymi ząbkami - to się nie zapcha bardzo szybko drewnem? Do tej pory kojarzyło mi się, że do drewna to frezy tylko jedno-, max dwuostrzowe.