Witam. Chciałem się doradzić jakich frezów używacie cena/jakość. Jest tego mnóstwo i chciałbym poczytać wasze opinie.
Aktualnie używałem PARA Tooling - Van Hoorn Carbide oraz HGT. Wytrzymałościowo ok cenowo wiem, że są inne tańsze. Z DHF są podobno droższe niż z HGT. Czy ktoś pracował na frezach WINSTAR oraz NC YG na razie chyba najtańsze jakie znalazłem. Czy może jakieś inne jeszcze tańsze ? A co z firma MAYKESTAG ? Pozdrawiam.
Frezy cena/jakość
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Re: Frezy cena/jakość
Z YG-1 coś tam zamówione kiedyś było i całkiem fajne wiertła ze stali proszkowej MULTI-1 używam do dziś. Akurat złego słowa o nich nie powiem bo biorę je do najtrudniejszych robót.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Ja używam między innymi frezów WINSTAR do frezowania aluminium. Są ok, jak na razie nie mogę na nie narzekać. Dużo tańsze niż Perschmann (Garant) czy WNT. Są to narzędzia z Tajwanu.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Osobiście używam frezów i wierteł YG-1 i złego słowa nie mogę powiedzieć. Przelicznik ceny do wytrzymałości w mojej ocenie jest rewelacyjny. Bez problemu obrabiam nimi wszystko, poza tytanem. Jedynym minusem jaki mają to parametry trochę mniejsze niż iscar/kenna/ceratizit(wnt), więc dla kogoś kto wykonuje duże serie, może to być przeszkodą.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)