Frezowanie żeberek radiatora
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Frezowanie żeberek radiatora
Witam
Mam następujący problem potrzebuję obniżyć na wysokości żeberka w aluminiowym radiatorze (małe fragmenty)
Dysponuje frezami jak na zdjęciu i wiertarka stołowa.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14d ... c63d7.html
Pomysł mam następujący zjechać frezem na potrzebną głębokość, wycofać, przesunąć radiator i znowu od góry zjechać na potrzebna głębokość.
Który z dostępnych frezów będzie najlepszy, jaką ustawić prędkość obrotową (mogę maks 3000 obr/min) i czym smarować/chłodzić?
Mam następujący problem potrzebuję obniżyć na wysokości żeberka w aluminiowym radiatorze (małe fragmenty)
Dysponuje frezami jak na zdjęciu i wiertarka stołowa.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14d ... c63d7.html
Pomysł mam następujący zjechać frezem na potrzebną głębokość, wycofać, przesunąć radiator i znowu od góry zjechać na potrzebna głębokość.
Który z dostępnych frezów będzie najlepszy, jaką ustawić prędkość obrotową (mogę maks 3000 obr/min) i czym smarować/chłodzić?
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=2088 radiator o tym profilu, potrzebuję zjechać w niektórych miejscach o 2cm. Mam do dyspozycji tylko wiertarkę stołową więc frezowanie na boki odpada, nie zależy mi na super precyzji ani jakości wykończenia.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Te mniejsze z prawej strony mogą też wiercić, ostrza przechodzą przez oś.kak pisze:Tak na amatorskie oko to te frezy nie służą do wiercenia.
Możesz tak ustawić detal, że oś freza wypadnie pomiędzy żebrami i możesz wtedy użyć tego o dużej średnicy. Ważne jest pewne mocowanie detalu i ostrożne zagłębianie w materiał. Z boku dobrze jest zakleszczyć np. kawałek sklejki, jak radzi kol pukurymorswin pisze: frezowanie na boki odpada,
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
witam.
chodzi mi o frezowanie wzdłuż żeberek.
a to nie odpada .
w takim samym radiatorze robiłem miejsca na obudowę TO-3 za pomocą wiertarki - więc da się z pewnością.
żeby nie pojechać za daleko przykręć sobie po prostu do stołu wiertarki ograniczniki w postać ( np ) kawałków kątownika.
żeberka masz dość grube więc się tak zaraz nie pokrzywią .
możesz " z grubsza " pojechać frezem - niejako " na chama " - a potem wyrównać .
ale będzie skakało okropnie - przy jechaniu w pionie.
pozdrawiam.
chodzi mi o frezowanie wzdłuż żeberek.
a to nie odpada .
w takim samym radiatorze robiłem miejsca na obudowę TO-3 za pomocą wiertarki - więc da się z pewnością.
żeby nie pojechać za daleko przykręć sobie po prostu do stołu wiertarki ograniczniki w postać ( np ) kawałków kątownika.
żeberka masz dość grube więc się tak zaraz nie pokrzywią .
możesz " z grubsza " pojechać frezem - niejako " na chama " - a potem wyrównać .
ale będzie skakało okropnie - przy jechaniu w pionie.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares