Frezowanie żeberek radiatora alu
Technologia obróbki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Frezowanie żeberek radiatora alu
Witam, szukam sposobu na frezowanie żeberek radiatora i szukam informacji jak najlepiej do tego podejść.
Do wyfrezowania jest w żebrach kieszeń fi20 na środku profilu(żebra 30mm wysokości 3mm grubości), zjechać je do końca żeby móc zrobić otwór pod dławnicę na przewody i możliwość dokręcenia nasadką.
Jakby przy okazji udało się wyfrezować otwór 8.5 pod M10 było by spoko, ale nie jest konieczne.
Myślałem żeby jechać to frezem fi12 (licząc z otworem pod dławnicę myślałem o fi8) schodząc po 1mm, jednoostrzowym do alu, jednak boje się że mogę wyłamać żebra podczas frezowania, dochodzi też kwestia wchodzenia i wychodzenia freza z materiału czy nie dostanie po du*** i będzie szybko padał, sztuk do frezowania będzie dosyć dużo nawet kilka tysięcy.
Jakby ktoś też mógł polecić coś naprawdę dobrego do frezowania alu, byłbym wdzięczny, myślałem o Garancie ale cena ok. 500 dosyć spora, ale jak ktoś ma doświadczenie z nimi i dobrze idą też mogłyby być.
Maszynka to ploter PGCNC z oprawka ER20, bez magazynu narzędzi.
Pozdrawiam.
Do wyfrezowania jest w żebrach kieszeń fi20 na środku profilu(żebra 30mm wysokości 3mm grubości), zjechać je do końca żeby móc zrobić otwór pod dławnicę na przewody i możliwość dokręcenia nasadką.
Jakby przy okazji udało się wyfrezować otwór 8.5 pod M10 było by spoko, ale nie jest konieczne.
Myślałem żeby jechać to frezem fi12 (licząc z otworem pod dławnicę myślałem o fi8) schodząc po 1mm, jednoostrzowym do alu, jednak boje się że mogę wyłamać żebra podczas frezowania, dochodzi też kwestia wchodzenia i wychodzenia freza z materiału czy nie dostanie po du*** i będzie szybko padał, sztuk do frezowania będzie dosyć dużo nawet kilka tysięcy.
Jakby ktoś też mógł polecić coś naprawdę dobrego do frezowania alu, byłbym wdzięczny, myślałem o Garancie ale cena ok. 500 dosyć spora, ale jak ktoś ma doświadczenie z nimi i dobrze idą też mogłyby być.
Maszynka to ploter PGCNC z oprawka ER20, bez magazynu narzędzi.
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Frezowanie żeberek radiatora alu
Jedno zdjęcie warte więcej niż pół dnia pisania.
q
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Kontakt:
Jak kilka tysięcy, to nie lepiej będzie zrobić odlew? Nawet gdyby go potem wyrównać frezem.
Te żebra też trzeba frezować, czy to jakiś gotowy profil?
Te żebra też trzeba frezować, czy to jakiś gotowy profil?
-
Teraz nowy wątek "jak wyfrezować wkładkę, które będzie negatywem radiatora" 
q
Dodane 36 sekundy:
q
Dodane 1 minuta 6 sekundy:
To jest bajerancki pomysł 
q

q
Dodane 36 sekundy:
Serio? To forum robi się kopalnią niespodzianek

q
Dodane 1 minuta 6 sekundy:
No tuś mnie pan zaimponował

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Kieszeń prostokątna? Frezowanie wzdłuż żeber, zredukuje ilość wejść/wyjść w materiał. Taki radiator to ustawione na sztorc 3mm blaszki, za duże parametry = wygnie. Zaczynać z małym ap, ae, im niżej tym większe żeby wieki nie trwało?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Poniżej wstawiam pomocnicze rysunki, jest to profil robiony pod zamówienie technologią ekstruzji, ale chce maksymalnie zwiększyć jego wydajność, dlatego nie chce zostawiać pustej przestrzeni jedynie wyfrezować część żeber. Profil o długości 1 metra, wyfrezowanie w połowie długości
Technologie, która na jest na gifie znam, ale do naszych zastosowań nie będzie pomocna, zresztą nie wiem czy ktoś w Polsce robi technologią skivingu, jedynie ściągane z chin są jedynie.
Obecny profil z usuniętymi żebrami
Koncept nowego profilu z żebrowaniem na całej powierzchni plus frezowanie

Technologie, która na jest na gifie znam, ale do naszych zastosowań nie będzie pomocna, zresztą nie wiem czy ktoś w Polsce robi technologią skivingu, jedynie ściągane z chin są jedynie.
Obecny profil z usuniętymi żebrami

Koncept nowego profilu z żebrowaniem na całej powierzchni plus frezowanie