Frezowanie wpustów w aluminium - parametry obróbki
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Frezowanie wpustów w aluminium - parametry obróbki
Witam,
mam do wyfrezowania kilkanaście wpustów w aluminium o średnicy 11mm i głębokości 2mm. Posiadam frez fi 2mm taki, jak ten http://img20.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3039306781 . Ile może wynosić posuw i jaką grubość mogę zbierać za jednym podejściem? Nigdy wcześniej nie frezowałem w metalach, jedynie laminat i nie wiem jakie parametry przyjąć.
mam do wyfrezowania kilkanaście wpustów w aluminium o średnicy 11mm i głębokości 2mm. Posiadam frez fi 2mm taki, jak ten http://img20.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3039306781 . Ile może wynosić posuw i jaką grubość mogę zbierać za jednym podejściem? Nigdy wcześniej nie frezowałem w metalach, jedynie laminat i nie wiem jakie parametry przyjąć.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tym to sobie możesz te laminaty skrobać . Szkoda, się bawić frezem 2mm jaki by nie był. Nie rozumiem, tez po co komu rysunek tego wpustu? Rozumiem z powyższego że to kieszeń w kształcie walca wybrana na głębokość 2mm. Zależnie od maszyny i jej możliwości można to robić godzinę a można i 30 sekund. Napisz na czym to chcesz frezować.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tym frezem co pokazałeś to możesz frezować laminaty.
Do aluminium jeszcze tak małej średnicy jak ø2 stosuje sie frezy jednopiórowe albo najwyżej 2-piórowe.
Prędkości zalezą od sztywności(jak masz samoróbkę i duże drgania to wolniej) maszyny i od wrzeciona trzeba stosować chłodzenie.
Ba jakiej długości tego wałka ø11 będzie wpust ø2 na głębokość (tak zrozumiałem) 2mm?
Do aluminium jeszcze tak małej średnicy jak ø2 stosuje sie frezy jednopiórowe albo najwyżej 2-piórowe.
Prędkości zalezą od sztywności(jak masz samoróbkę i duże drgania to wolniej) maszyny i od wrzeciona trzeba stosować chłodzenie.
Ba jakiej długości tego wałka ø11 będzie wpust ø2 na głębokość (tak zrozumiałem) 2mm?
-
Generalnie chodzi o to, że chcę dokończyć swoją samoróbkę. Pierwsze, co muszę zrobić, to splanować konstrukcję z kątowników stalowych, do których przykręcone będą profile aluminiowe T-rowkowe, później będę musiał również wykonać planowanie gotowego stołu, po położeniu tych profili. Wpusty, o których wspominałem w poprzednim poście mają służyć do schowania łba śruby fi6 (
) w rowkach profili, więc wpust będzie miał kształt szcześciokąta, a nie okrągły jak wcześniej zamierzałem. Wrzeciono jakim dysponuję w tej chwili ma moc 1,2kW i kręci maks. 34tys obr/min (nie Dremel
). Ploterek wygląda tak:

Teraz chciałbym się doradzić jakich frezów użyć żeby wykonać powyższe operacje. Może udałoby się załatwić wszystko jednym frezem?

Teraz chciałbym się doradzić jakich frezów użyć żeby wykonać powyższe operacje. Może udałoby się załatwić wszystko jednym frezem?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
O ile cie dobrze zrozumiałem, to tego typu rzeczy stosuje się śruby ampulowe (imbusowe). Do schowania łbów wykonuje się pogłębienia wiertłem, ponadto śruby te wykonane są ze stali ulepszanych i mają w zależności od klasy ok. 2x większą wytrzymałość. Tak ogólnie to jeden rysunek starcza za tysiąc słów, lepiej narysuj co chcesz, bo być może podpowiadam ci głupoty.
-
Nie wydaje mi się żeby to było aż tak trudne i skomplikowane do wykonania samemu, z konstrukcjami mam nie wiele wspólnego, bo zajmuję się elektroniką, ale mam wyobraźnie w jaki sposób to wykonać, potrzebuję tylko informację nt. frezów i parametrów obróbki. Wiem, że na pewno nie kosztowałoby to parę gorszy zlecając firmie, poza tym mój budżet przeznaczony na wykonanie tej maszyny i tak już został przekroczony, więc samemu taniej, a przy okazji czegoś się nauczę. Ok, mogą być śruby imbusowe, będzie nawet łatwiej mi wykonać te wpusty.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Trochę pomylone pojęciamaryushr pisze: Ok, mogą być śruby imbusowe, będzie nawet łatwiej mi wykonać te wpusty.
To jest wpust

A to jest pogłębienie pod łeb śruby

Wpusty wykonuję się frezem palcowym,tarczowym szlifuje ect
a pogłębienia wykonuje się najczęściej w wyniku wiercenia lub pogłębiaczem można frezem palcowym albo cyklem wierceń lub cyklem wybierania wnętrza
W zależności od maszyny dobieramy narzędzia i parametry

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)